Erişilebilirlik

TBMM’de 28. dönem bugün resmen başlıyor


Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için de sandığa gittiği 14 Mayıs’ta TBMM 28. Dönem Genel Seçimi kapsamında seçilmiş 600 milletvekili bugün anayasal yemini ederek, görevlerine başlayacak.

Başkent Ankara’da 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından siyasi arenada “yeni dönem” trafiği yaşanıyor. TBMM’nin yeni döneminin yanı sıra Cumhur İttifakı’nın adayı olarak AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü döneminde atılacak adımlar konuşuluyor.

TBMM’de 28 Mayıs’taki ikinci tur seçim nedeniyle illerinde kalmayı tercih etmiş vekiller Ankara’ya gecikmeli geldiği için Şeref Holü’ndeki kayıt işlemleri sürüyor.

TBMM’de 28. Dönem Yarın Resmen Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Bugünkü yemin töreni öncesinde de devam edilecek kayıt işlemleri sırasında elektronik oylama sistemi için parmak izi verilmesi, Meclis Albümü için fotoğraf çekimi gibi pek çok adım tamamlanıyor. Bu sırada aileleriyle birlikte gelmiş vekillerden bazılarının illerini tanıtmak amacıyla Meclis personeliyle parlamento muhabirlerine yöresel yiyeceklerinden ikramlarda bulunması renkli görüntüler oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nı devredecek AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay ile bakanlıkları kime devredecekleri merak konusu olan AKP İstanbul Milletvekili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile AKP Kayseri Milletvekili Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bugün kayda gelmesi bekleniyordu. Ancak bu isimlerin yarınki yemin töreni öncesinde kayda gelecekleri öğrenildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün yapılacak yemin töreniyle birlikte 600 seçilmiş isim resmen milletvekili olacak. Yarın ise Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yemin etmesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda kabine üyelerini ilan etmesi öngörülüyor.

Gündemde ek bütçe ve anayasa değişikliği olacak mı?

TBMM 28. Dönemi, resmen bugünkü milletvekili yemin töreniyle başlayacak. Törene, geçtiğimiz dönem başında “en yaşlı üye” sıfatıyla geçici başkanlık görevini reddetmesine karşın bu dönem Erdoğan’ın ricası üzerine kabul ettiği vurgulanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlık edecek.

Geçici Başkan sıfatıyla Bahçeli, TBMM’nin yeni başkanı seçilene kadar görevde kalacak. Bahçeli’nin başkanlığındaki Geçici TBMM Başkanlık Divanı’nda en genç milletvekilleri ise katip üye olarak görev alacak.

Yeni yasama döneminde geçtiğimiz yıl AKP iktidarında ilk kez yaşandığı üzere yıllık bütçedeki açık artışı üzerine “ek bütçe yasa teklifi” getirilmesi şeklinde bu yıl da Temmuz ayında ara bütçe sunuşu olabileceği ihtimali sözkonusu.

Türkiye’nin 6 Şubat’tan itibaren yaşadığı deprem süreci ve sonrasında Erdoğan’ın seçimler nedeniyle vaatleri nedeniyle bütçe açığında artış olduğu tahminiyle 2022 yılında olduğu gibi 2023 bütçesine ek yapılması gerektiği görüşü ifade ediliyor.

Erdoğan’ın seçim öncesi açıklamalarında ve örneğin Numan Kurtulmuş’ın VOA Türkçe’ye röportajında dile getirdiği üzere AKP cephesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyona gidilmesi görüşü de masada.

Yaz döneminde AKP’nin Cumhur İttifakı ortağı MHP’yle birlikte anayasa değişikliği teklifi çalışması yapabileceği kaydedildi. Dolayısıyla TBMM 28. Dönemi’nin yasama gündeminde gelecek aylarda anayasa değişikliğinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

YSK Cumhurbaşkanı mazbatasını sundu: “Süreç şeffaf yönetildi”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucuna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için hazırlanan Cumhurbaşkanı mazbatasını TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sundu.

YSK Başkanı Yener, “14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta demokrasi şenliğine katılan tüm siyasi partilerimize, cumhurbaşkanı adaylarımıza, yurt içinde ve yurt dışında katılım sağlayan tüm seçmenlerimize YSK olarak teşekkür ediyoruz. Bu süreçte YSK tüm verilerini siyasi partilerimizle paylaşmış, siyasi partilerimizle birlikte şeffaf bir seçim süreci yönetilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Türk milletine ve Türk demokrasisine hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Son görev günündeki AKP’li Şentop, “Türkiye’de her zaman seçimler çok çekişmeli olur ama önemli olan sistemin ve sürecin güvenirliğini, şeffaflığını sağlamaktır. Başından beri biz bunu söylüyoruz ama buna itiraz edenler de vardı. Fakat bu yaşanan süreç herkesin kesin, kati bir şekilde sisteme ve seçim sonuçlarına güvenini sağladı” görüşünü paylaştı.

YSK kesin sonuç ile Erdoğan’ın mal varlığı açıkladı

YSK, Erdoğan’ın mazbatasını TBMM’ye sunuşu öncesinde 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi’nin kesin sonuçlarını Resmi Gazete’de yayımladı.

Buna göre, Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan 27 milyon 834 bin 589 seçmenin oyu ile geçerli oyların yüzde 52,18’ini; Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 25 milyon 504 bin 724 seçmenin oyu ile geçerli oyların yüzde 47,82’sini aldı.

Erdoğan’ın aldığı yüzde 52,18’lik oy oranıyla ilgili yurt içinde 26 milyon 690 bin 529 oy, yurtdışında 1 milyon 59 bin 494 oy ve gümrük noktalarında 84 bin 566 oy olmak üzere Türkiye genelinde toplam 27 milyon 834 bin 589 oy bilgisi paylaşıldı.

Kılıçdaroğlu’nun ise aldığı yüzde 47,82’lik oy oranınıyla ilgili yurt içinde 24 milyon 728 bin 27 oy, yurtdışında 714 bin 965 oy ve gümrük noktalarında 61 bin 732 oy olmak üzere Türkiye genelinde toplam 25 milyon 504 bin 724 oy bilgisi paylaşıldı.

Dolayısıyla 28 Mayıs’ta seçimlere katılım itibariyle yurt içinde 51 milyon 418 bin 556 seçmen, yurtdışında 1 milyon 774 bin 459 seçmen ve gümrüklerde 146 bin 298 seçmon olmak üzere Türkiye genelinde toplam 53 milyon 339 bin 313 seçmen oy kullandı.

YSK’nın Resmi Gazete’de yayımladığı kararda üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın malvarlığı da yer aldı. Buna göre; Erdoğan ailesiyle ilgili mal varlığı bilgisi şöyle ortaya çıktı:

“Taşınmazlar: -1988 tarihinde edinilmiş 10 bin TL değerinde Güneysu, Dumankaya Köyü’nde 2000 metrekare arazi,

-2019 tarihinde edinilmiş 7 milyon 695 bin TL değerinde Üsküdar, Kısıklı 788 Ada, 157 Pafta, 3 parsel konut.

-2019 tarihinde edinilmiş 7 milyon 695 bin TL değerinde Üsküdar, Kısıklı 788 Ada, 157 Pafta, 3 parsel konut.

Banka ve Menkul Değerler: -Albaraka Türk Merkez Şubesi’nde bulunan 1 milyon 346 bin 614 TL

-Albaraka Türk Altunizade Şubesi’nde bulunan 96 bin 723 TL

-Ziraat Katılım Bankası’nda bulunan 411 bin 541 TL

-Nezdinde bulunan 30 bin TL

Borç: -Mustafa Erdoğan’a 5 milyon 390 bin TL.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG