Erişilebilirlik

"Suriye Demokratik Güçleri’nin seçim yapması Güvenlik Konseyi kararına aykırı"


Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 11 Haziran'da Suriye’nin kuzeyinde yapılacağını duyurduğu yerel seçimlerle ilgili görüşlerini de konsey üyelerine aktardı.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 11 Haziran'da Suriye’nin kuzeyinde yapılacağını duyurduğu yerel seçimlerle ilgili görüşlerini de konsey üyelerine aktardı.

BM Güvenlik Konseyi, 14’üncü yılına giren Suriye’deki savaşı görüştü. Suriye oturumuna, BM Güvenlik Konseyi üyeleri dışında Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, İran ve Suriye’nin temsilcileri de katıldı.

Oturumda BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve önümüzdeki ay görevi sona erecek olan BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, ülkedeki son durumu değerlendirdi.

Suriye oturumuna katılan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız, "Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye’nin kuzeyinde seçim yapmasının 2015 yılında Suriye konusunda alınan 2254 sayılı Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu" söyledi.

Suriye ve ABD temsilcileri arasında ‘’yağma’’ tartışması

Tartışmaların yaşandığı oturumda, ABD ve Suriye temsilcileri üçer kez söz aldı. ABD temsilcisinin ardından konuşan Suriye BM Daimi Temsilcisi Koussay Aldahhak, ABD’yi ülkesinin petrolünü ve ekonomik değerlerini yağmalamakla suçladı.

Bu suçlamanın ardından yeniden söz alan ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, ülkesinin Suriye’de bulunmasının tek gerekçesinin IŞİD’e karşı mücadele etmek olduğunu söyledi.

"Bu yalanlara cevap vermek için yeniden söz alıyorum’’ ifadesini kullanan Büyükelçi Wood, "ABD'nin Suriye varlıklarını ve petrol kaynaklarını yağmaladığı suçlaması tamamen saçmalık. ABD, Suriye'nin mallarını yağmalamıyor veya petrol kaynaklarına el koymuyor" dedi.

Wood, Suriye rejimini kendi vatandaşlarını öldürmekle suçlayarak, "Unutmayalım, Suriye, savaşın başladığı 2013'ten bu yana, kendi halkından binlerce kişiyi öldürdü. Kendi halkına karşı kimyasal silah kullandı. Kendi halkına işkence yaptılar. İnsanlarını ülke içinde yerlerinden ettiler, başka ülkelerde mülteci haline getirdiler. Rejim kendi halkına karşı savaş yürütmeye devam ediyor ve bu nedenle Suriyeliler evlerine dönmek istemiyor. Hiçbir yalan, hiçbir çarpıtma, hiçbir propaganda bu gerçeği değiştiremez" diye konuştu.


Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: "Terör örgütlerinin Suriye’de kendi özel gündemleri var"

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yıldız ise, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 11 Haziran'da Suriye’nin kuzeyinde yapılacağını duyurduğu yerel seçimlerle ilgili görüşlerini de konsey üyelerine aktardı.

Yıldız, "Suriye’de PKK, YPG ve SDG gibi bölücü terör örgütlerinin kendi özel gündemleri olduğunu, bu örgütlerin yerel halka yönelik saldırılarına hız kesmeden devam ettiğini" belirterek, "Bu terör örgütü şimdi önümüzdeki ay yerel seçimlere hazırlanıyor. Bu çabanın Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve birliğine tamamen aykırı olduğu, bu çabaya destek vermenin Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına aykırı hareket etmek anlamına geldiği açıktır’’ dedi.

Türkiye'nin BM temsilcisi, "PKK ve YPG Suriye'nin geleceğinde yerinin olmadığını güçlü bir şekilde vurgulamaya devam ediyoruz. Tüm tarafları, tek hedefi Suriye olan bu terör örgütünden desteklerini çekmeye çağırıyoruz. Terör örgütü, Suriye'yi değil, Suriye halkını, uluslararası toplumu değil, kendi ayrılıkçı gündemini devam ettirme çabasındadır’’ dedi.

Yıldız, Suriye halkının meşru isteklerini karşılaması gereken siyasi bir süreç olduğunu ancak bu 14 yılda kalıcı bir siyasi çözüm ihtimali hala belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Ahmet Yıldız, krizin ekonomik, güvenlik ve insani boyutları kötüleşmeye devam ettiğini, mevcut durum sürdürülebilir olmadığını kaydederek, "Suriye'de krizin temel nedenlerine çözüm bulmak için zemin hazırlanmalıdır. Her şeyden önce, gerçek bir ulusal uzlaşmanın başlatılması için Suriye rejiminin tutumunu değiştirmesini gerekiyor. Güvenlik Konseyi'nin defalarca belirttiğimiz 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürecin yeniden canlandırılması, anayasa komitesinin dokuzuncu turunun bir an önce ve somut sonuçlarla toplanması olmadan, Suriye'de hiçbir şeyin olumlu yönde ilerleyemeyeceği açıktır’’ diye konuştu.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG