Erişilebilirlik

"Somali ve Etiyopya dışişleri bakanları liman anlaşmasıyla ilgili görüşmeler için Ankara’da buluşacak"


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarının Ankara’da görüşeceğini duyurdu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarının Ankara’da görüşeceğini duyurdu

Somali ve Etiyopya’nın dışişleri bakanları, Addis Ababa’nın bu yılın başlarında Somaliland ile imzaladığı liman anlaşması ile ilgili anlaşmazlıkları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ankara’da biraraya gelecek.

Cuma günü Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimoviç ile İstanbul’da görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarının Ankara’da görüşeceğini duyurdu.

Fidan, "Somali ve Etiyopya, bölgede bizim için iki değerli dost ve müttefik ülke. Bu iki ülkenin, yanlış anlaşmazlıklar yüzünden, çözemedikleri diplomatik sorunlar yüzünden çok gergin bir noktaya ulaşmaları, hiçbirimizin işine yaramıyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de X paylaşımında, “Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Etiyopya ve Somali’nin, Ankara Süreci kapsamında önümüzdeki hafta Türkiye’de bir araya gelmesinin öngörüldüğünü açıkladı” dedi.

Etiyopya ve Somali ilişkileri, Ocak ayında Addis Ababa’nın Somaliland'a ait 20 kilometrelik sahil şeridini bağımsızlığının tanınması karşılığında kiralamayı kabul etmesiyle gerginleşmişti.

Türkiye, Doğu Afrika’da komşu ülkeler Etiyopya ve Somali arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapıyor.

Mogadişu, anlaşmayı hukuka aykırı olarak niteleyerek Etiyopya büyükelçisini sınırdışı etme ve ülkede İslamcı isyancılarla mücadeleye yardımcı olan binlerce Etiyopya askerini sınırdışı etme tehdidinde bulunmuştu.

Somali ve Etiyopya Dışişleri Bakanları geçen ay Ankara'da biraraya gelerek Fidan ile birlikte aralarındaki anlaşmazlıkları ele almış ve yeni bir görüşme düzenlenmesi konusunda mutabakata varmıştı.

Cuma günkü açıklama, Fidan’ın Addis Ababa’yı ziyaret ederek Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesinden bir hafta sonra geldi.

Fidan, bu konuları Etiyopya ziyaretinde Başbakan Abiy Ahmed ile ele aldığını kaydetti.

Fidan, "Somali ile Etiyopya arasındaki gerginliğin bir an önce son bulması, Etiyopya'nın Somali üzerinden denizlere erişiminin sağlanması, buna mukabil de Somali'nin toprak bütünlüğünün ve siyasal egemenliğinin Etiyopya tarafından hiçbir kuşkuya mahal bırakmayacak şekilde tanınması konusundaki çerçeve görüşümüzü ve planımızı taraflara ilettim. Şu anda çalışmalar devam ediyor, önümüzdeki hafta tekrar ikinci tur görüşme olmasını planlıyoruz" dedi.

Türkiye son yıllarda Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi. Ankara, Afrika ülkesinde okullar, hastaneler ve altyapı inşa etti ve Somalililer’in Türkiye'de eğitim görmeleri için burslar sağladı.

Türkiye 2017'de Mogadişu'da en büyük denizaşırı askeri üssünü açtı. Bu yılın başlarında Türkiye ve Somali bir savunma ve ekonomik işbirliği anlaşması imzaladı.

İki ülkenin, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunmak üzere Somali açıklarına bir araştırma gemisi göndermesi konusunda anlaşmasının ardından Ankara'nın Somali sularına donanma desteği göndermesi bekleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG