Erişilebilirlik

Soma Faciasında Ölü Sayısı Artıyor


Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçi sayısı 282'ye yükseldi. Madende hala çok sayıda işçi mahsur, arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki işçilerin aileleri umutla beklemeyi sürdürüyor

“Tarihin en büyük iş cinayetiyle karşı karşıyayız” Yeraltı Maden İş Eski Genel Başkanı Çetin Uygur, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen kazayla ilgili böyle konuştu. Gerçekten de Soma Madencilik şirketine ait madende ölenlerin sayısı her geçen saat daha da artıyor. Gece yarısı 3:20’de açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 166 işçinin hayatını kaybettiğini, 4’ü ağır 80 işçinin yaralı olduğunu açıkladı. Sabah 5’te yeni bilgileri aktaran Yıldız, 201 işçinin öldüğünü söyledikten sonra “Çalışmalar aralıksız sürüyor ancak zaman ilerledikçe durum endişe verici boyuta ulaşabilir” dedi.

Türkiye’de Önemli Maden Kazaları

Türkiye’de Önemli Maden Kazaları


7 Mart 1983: Zonguldak Armutçuk’ta patlama 103 ölü

10 Nisan 1983: Zonguldak Kozlu’da gaz patlaması 10 ölü

31 Ocak 1987: Zonguldak Kozlu’da göçük 8 ölü

31 Ocak 1990: Amasra’da metan gazı patlaması 5 ölü

7 Şubat 1990: Amasya’da metan gazı patlaması 68 ölü

3 Mart 1992: Zonguldak Kozlu’da patlama 263 ölü

26 Mart 1995: Antalya Sorgun’da patlama 37 ölü

22 Kasım 2003: Karaman Ermenek’te patlama 10 ölü

8 Eylül 2004: Kastamonu Küre madeninde yangın 19 ölü

2 Haziran 2006: Balıkesir Dursunbey’de patlama 17 ölü

10 Aralık 2009: Bursa Mustafakemalpaşa’da patlama 19 ölü

17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta patlama 30 ölü

8 Ocak 2013: Zonguldak Kozlu’da patlama 8 ölü
Şirket yetkilileri maden ocağındaki faciaya saat 15.30’da elektrik trafosunda meydana gelen patlamadan ötürü çıkan yangının neden olduğunu söylüyor. Olayın hemen ardından yapılan ilk açıklamalarda patlama sırasında madende 580 kişinin bulunduğu belirtilirken Enerji Bakanı Taner Yıldız, sabaha karşı yaptığı açıklamada vardiyada 787 işçi olduğunu ve 386 işçinin hızla madenden çıktığını söyledi.
Gaz nedeniyle madene girilemiyor, 200 kadar işçi mahsur kaldı

Birkaç defa beş kilometre uzunluğunda galerileri bulunan madene girmek isteyen kurtarma ekipleri, karbonmonoksit gazı birikmesi nedeniyle içeride uzun süre kalamıyor. Enerji Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, madendeki galerilerde hala çok sayıda madenci mahsur.

Kendilerinden haber alınamayan işçilerin yakınları ise maden ocağının önünde endişeyle bekliyor. İşçi yakınları, hem şirketin hem de devlet kurumlarının ilgisizliklerinden yakınıyor.
DİSK: ‘Bu katliamın nedeni taşeronlaştırma’

Soma’daki kömür madeninde çıkan yangının ardından bölgeye ulaşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Kani Beko, sendikacılarla görüştü. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beko, “Son dönemlerde işçi cinayetleri artmaya başladı. Bunun nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırma. Taşeron sistemi mutlaka yasaklanmalı. İş güvenliği ve işçi sağlığı ihmal ediliyor. Bunun adı katliamdır” dedi.

Kentte 16 bin maden işçisi var

Yaklaşık 105 bin kişinin yaşadığı Manisa’nın Soma ilçesi önemli bir madencilik şehri. Türkiye’nin 2 milyar ton olan toplam linyit varlığının 753 milyon tonu Soma'da. İlçede 2 bini kamuda, 14 bini özel sektörde istihdam edilen 16 bin maden işçisi yaşıyor. 2013 yılında Soma'daki maden ocaklarında 4 bin 500 civarında iş kazası meydana geldi.

CHP’nin Soma’ya ilişkin genel görüşme teklifi reddedilmişti

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 23 Ekim 2013 tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunduğu Soma’daki iş kazalarına ilişkin Meclis Araştırma Önergesi, 29 Nisan 2014’te iktidar milletvekilleri tarafından reddedildi. Önergeyi hazırlayanlardan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralanmalı kazalar oluyor. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis’in hatta Devlet Denetleme Kurulu’nun el koyması gerekiyor” dedi.

Sabaha karşı Hayat TV’nin canlı yayınına katılan Somalı bir maden işçisi, günlük 40 Türk Lirası yevmiye aldığını ve ayda 24-25 gün, günde 12 saat çalıştıklarını söyledi. Bir başka işçi ise denetimlerin göz boyama amaçlı olduğunu belirtti.

Liderler Soma’ya gidiyor

Arnavutluk ziyaretini erteleyerek Soma'da incelemelerde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dışında, Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı’nı erteleyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bugün Soma’ya gitmesi bekleniyor. Facianın ardından Başbakanlık üç günlük ulusal yas ilan etti, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ise iptal edildi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:03 0:00
Linki indirmek için

Soma'dan canlı yayın
XS
SM
MD
LG