Erişilebilirlik

Sokak röportajı sonrası tutuklanan Dilruba K. tahliye edildi


Dilruba K., İzmir'de bir sokak röportajındaki sözleri nedeniyle 13 Ağustos'ta tutuklanmıştı.
Dilruba K., İzmir'de bir sokak röportajındaki sözleri nedeniyle 13 Ağustos'ta tutuklanmıştı.

YouTube’da yayın yapan Tüylü Mikrofon adlı programa İzmir’de sokak röportajı verdikten sonra, 13 Ağustos’ta tutuklanan Dilruba K. isimli kadın tahliye edildi.

Dilruba K.’nın avukatı Hüseyin Yıldız X sosyal medya hesabından tutukluluğa itirazlarının kabul edildiğini ve müvekkilinin serbest bırakıldığını yazdı.

Dün cezaevinde genç kadını ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Dilruba K.’nın dün gece tahliye edildiğini X sosyal medya hesabından duyurarak, şunları dile getirdi:

“Dün cezaevinde ziyaret ettiğim Dilruba Kayserilioğlu dün gece saatlerinde tahliye edildi. Hiç tutuklanmamış olması gereken Dilruba'nın özgürlüğüne kavuşmuş olmasını önemli buluyorum ancak yaşananlar hukuk sistemimize de demokrasimize de büyük zarar vermiştir. Hiçbir yurttaşımızın ifadeleri ve düşünceleri nedeniyle özgürlüklerinden mahrum bırakılmayacağı gerçek bir demokrasiyi biz kuracağız.”

Bu arada Dilruba K.’nın gece saatlerinde ve avukatı ile ailesine haber verilmeden salıverilmesi sosyal medyada tepki çekerken, ailesi usul yönünden suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Davanın ilk duruşmasının 3 Eylül'de görülmesi bekleniyordu

Dilruba K., tutuklanmasına neden olan 8 Ağustos’taki sokak röportajında, “Sosyal medyayı kapatması darbe, hayvanların katliamıyla ilgili yasa yapması darbe. Parmağında oynatıyor, bu çok yanlış. Cumhurbaşkanı değil de dünyanın sahibi de olsa, ki burası laik bir ülke kalkıp da kafasına göre Instagram’ı kapatamaz. Bütün özgürlük haklarınızı tek bir kişiye teslim edip Allah’tan üste koyduğunuz için, sosyal medyanın kapatılmasını istediğiniz için hepiniz beyni emcüklenmiş gerizekalısınız” yorumunda bulundu.

Dilruba K. röportajın ardından, gözaltına alındı ve daha sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak, Şakran Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.

Mahkeme, 33 yaşındaki İzmirli kadının sözlerini “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “halkı kin ve tahrik ve aşağılama” suçları kapsamında değerlendirdi. Dilruba K. hakkındaki davanın ilk duruşmasının 3 Eylül’de görülmesi bekleniyordu.

Dilruba K. hakkındaki şikayet ve tutuklamanın Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in sokak röportajlarının takibe alındığını söylemesinden kısa bir süre sonra meydana gelmesi dikkat çekmişti.

İzmirli kadının tutuklanması sosyal medyada da tepki çekmiş, #DilrubaSerbestKalsın etiketiyle binlerce paylaşım yapılmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG