Erişilebilirlik

Rusya: “Taleplerimiz karşılanmazsa tahıl anlaşması çökebilir”


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov talepleri karşılanmadığı taktirde, Ukrayna tahılının Karadeniz’den dünya pazarına sevk edilmesine imkan veren tahıl koridoru anlaşmasının çökme tehlikesi olduğu uyarısında bulundu.

Rusya, Ukrayna işgalinin ardından Batı ülkelerinin kendisine uyguladığı yaptırımların tahıl ve gübre ihracatını engellemesi sebebiyle, anlaşmanın süresini uzatmayacağı tehdidinde bulunmuş, 18 Mayıs’ta süresi dolacak anlaşmayı iki aylığına uzatmayı 17 Mayıs’ta kabul etmişti.

Afrika ziyaretinin ilk ayağı olan Kenya’nın başkenti Nairobi’de konuyla ilgili bir soruyu cevaplayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Durum olduğu gibi kalırsa, ki öyle olacak gibi görünüyor, o zaman anlaşmanın artık işlemediği gerçeğinden hareketle ilerlemek gerekecek” diye konuştu.

Lavrov, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi adıyla bilinen anlaşma sağlandığı sırada Birleşmiş Milletler ve Rusya’nın üzerinde uzlaştığı mutabakatın koşullarının yerine getirilmediğini söyledi.

Rusya ne talep ediyor?

Dünyanın önemli tarım ürünleri ihracatçısı konumunda olan Rusya ve işgal ettiği Ukrayna, mısır, buğday, arpa, kolza tohumu, kolza tohumu yağı, ayçiçek tohumu ve ayçiçek yağı ihracatında önemli oyuncular. Rusya bu ürünlere ek olarak gübre piyasasına da hakim.

Rusya’nın gıda ve gübre ihracı Batı ülkelerinin yaptırımlarının hedefi değil; ancak Moskova ödemeler, lojistik ve sigorta konusunda getirilen kısıtlamaların, ihracatını olumsuz etkilediğini savunuyor.

Afrika kıtasını bu yıl içinde en az üç kez ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tahıl anlaşması kapsamında ihraç edilen 30 milyon ton tahılın yüzde 3’ünden az bir kısmının dünyadaki en yoksul ülkelere ulaştığını belirtti.

Lavrov, Avrupa limanlarında mahsur kalan yaklaşık 300 bin ton Rus gübresini de gelişmekte olan ülkelere ücretsiz vermeyi kabul ettiklerini de hatırlattı.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye geçen yıl Temmuz ayında, dünyanın önde gelen tahıl ihracatçısı konumunda bulunan Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından patlak veren küresel gıda kriziyle mücadele kapsamında, anlaşmanın sağlanmasında arabuluculuk yapmıştı.

XS
SM
MD
LG