Erişilebilirlik

Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması ihtimaline hala mesafeli


Kremlin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı yenilemek için olumlu bir atmosfer görmediklerini ancak bu konuda nihai kararın da henüz verilmediğini açıkladı. Rusya bu duruma gerekçe olarak kendilerinin taleplerine dair bir ilerleme olmamasını gösterdi.

Rusya’nın Ukrayna saldırılarının başlamasının ardından dünya genelinde bir gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma geçen yıl Temmuz ayında yürürlüğe girmiş ve son olarak bu sene 17 Temmuz tarihine kadar uzatılmıştı.

Sözkonusu anlaşma çerçevesinde Ukrayna ürettiği tahıl ürünlerini dünya piyasasına göndermeye devam edebiliyor. Aynı anlaşma uyarınca Rusya’nın da yaptırımlardan muaf olarak gıda ürünleri ve gübre satışına olanak sağlanıyor.

Ancak Rusya anlaşmanın kendileriyle ilgili kısımlarının uygulanmasında sorunlar olduğunu dile getiriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Çalışmalar devam ediyor ama dürüst olmak gerekirse biz olumlu bir perspektif görmüyoruz. Anlaşmanın bizimle ilgili kısmındaki pek çok şey yerine getirilmedi” dedi. Peskov yine de anlaşmaya dair son sözü henüz söylemediklerini ifade etti.

Peskov ayrıca, “Rusya tarafı kendi üzerine düşenleri net bir biçimde tamamen yerine getiriyor ve mekanizma işliyor ancak bu şekilde tek taraflı bu sonsuza dek devam edemez” dedi.

Salı günü de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin yaptığı değerlendirmede, Batı’yı, Rusya’nın gıda ürünlerinin dünya pazarlarına satışı konusunda Moskova’yı “kandırmakla” suçlamıştı.

Dün de Rus Interfax haber ajansı, Putin’in tahıl anlaşmasının geleceğini 17 Haziran’da Afrika ülkelerinin liderleriyle yapacağı görüşmede de masaya yatıracağını bildirdi.

Rusya’ya Ukrayna saldırıları nedeniyle uygulanan yaptırımlar arasında gıda ürünleri ve gübre satışına engel getirilmesi bulunmuyor. Ancak bankacılık ve finans sistemine yönelik yaptırımlar nedeniyle Rusya satış yapamadığını ve ödemelerini alamadığını iddia ediyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG