Avrupa Yayın Birliği (EBU) Rusya’nın bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmayacağını açıkladı. Açıklamada Rusya’nın katılımının yarışmanın itibarına gölge düşürebileceği belirtildi.
EBU daha önceki kararında ise Rusya’nın katılımına izin verileceğini, Eurovision şarkı yarışmasının siyasi değil kültürel bir etkinlik olduğunu belirtmiş, ‘‘Durumu takip etmeye devam edeceğiz’’ demişti.
Bazı ülkeler EBU’nun bu kararına tepki göstermişti. Son olarak Finlandiya, Rusya’nın katılmasına izin verilmesi durumunda etkinliğe yarışmacı göndermeyeceğini açıklamıştı. Ukrayna, İsveç, Danimarka, Hollanda, Litvanya ve Norveç’in devlet yayın kuruluşları da Rusya’nın yarışma dışı bırakılmasını talep etmişti.
Dünyanın en büyük televizyon etkinliklerinden biri olan Eurovision Şarkı Yarışması, İtalya’nın Turin kentindeki PalaOlimpico stadyumunda 14 Mayıs’ta yapılacak.
Henüz etkinlik için yarışmacı belirlemeyen Rusya, ilki 1994’te olmak üzere şimdiye kadar 23 kez yarışmaya katıldı ve 2008’de birinci oldu.
Ukrayna devlet yayın kuruluşunun başkanı Mikola Chernotitski, EBU’ya yazdığı bir açık mektupta Rusya’nın uluslararası hukuku çiğneyen, saldırgan bir ülke olarak yarışmaya katılmasının yarışmanın mantığına gölge düşürdüğünü söyledi.
Kırım’ı işgalinden iki yıl sonra 2016 yılında Rusya’nın favori olduğu yarışmada Kırımlı Tatar şarkıcı Susana Jamaldinova (Jamala) Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin’in binlerce kişiyi Karadeniz kıyısındaki memleketlerinden sürmesini konu alan bir şarkıyla beklenmedik şekilde yarışmayı kazanmıştı.
Ertesi yıl yarışmayı düzenleme hakkı Ukrayna’nın olmuş ve Ukrayna Rusya’nın yarışmaya katılmasını engellemişti.
Rusya bu yılki yarışma için henüz adayını açıklamazken Ukrayna, birkaç gün önce rap grubu “Kalush Orchestra”nın ülkeyi yarışmada temsil edeceğini duyurmuştu.
Ukraynalı grubun solisti Oleh Psiuk, seçildikten sonra yaptığı açıklamada, “Ülkemizin geçtiği zor zamanlarda varlığımızı tüm dünyaya duyuracağız” demişti.