Erişilebilirlik

Rusya Almanya Seçimlerine Müdahale Edecek mi?


Almanya’da seçimlere geri sayım sürerken, önümüzdeki günlerde ve seçimin yapılacağı 24 Eylül Pazar günü siber saldırılar olabileceği ya da yanlış bilgilendirme kampanyaları düzenlenebileceği yönünde kuşkular artıyor. İstihbarat yetkilileri seçimlerin son anda siber saldırıların yanısıra, sahte haberler ve sosyal medya robotları tarafından manipüle edilebileceği konusunda uyarıyorlar.

Anayasayı Koruma Dairesi, kısa bir süre önce yaptığı uyarıda, siber saldırılarla çalınan bilgilerin seçim kampanyasında politikacılara iftira atmak amacıyla kullanılabileceğini açıklamış ve medyaya, siyasi partilere ve politik gruplara yanlış bilgilendirmeye karşı dikkatli olmalarını önermişti.

Bu kapsamda dün akşam saatlerinde medyaya yansıyan bir haber, konuyla ilgili endişeleri bir kez daha gündeme taşıdı. Die Zeit gazetesinin duyurduğu haberde, mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) başbakan adayı Alice Weidel’in evinde temizlikçi olarak kaçak mülteci çalıştırdığı öne sürüldü. Weidel “sahte haber” şeklinde tanımladığı haberin doğru olmadığını, mülteci kadının temizlik işinde çalışmadığını, misafir olarak evine davet ettiği normal arkadaşı olduğunu söyleyerek kendini savundu. Weidel ve Almanya için Alternatif’ten diğer siyasetçiler, haberin amacının partinin anketlerde yüzde 15’e varan desteğine gölge düşürmek olduğunu iddia eden açıklamalar yaptılar. Geçen hafta başında Weidel’ın bir arkadaşına gönderdiği e-postada, hükümet üyelerine, Arap, Sinti ve Romanlara ırkçı hakarette bulunduğu iddiaları sosyal medyada yayılmış, daha sonra haberin doğru olmadığı anlaşılmıştı.

Sosyal robotlar sayesinde yayılan sahte haberler geçmişte daha çok sağ popülist ve ırkçı çevrelerden kaynaklanıyordu. Nitekim mülteci krizinin doruğunda, 2016 kışında sosyal medyadan yayınlanan ve Berlin’de yaşayan Alman kökenli bir Rus ailenin 13 yaşındaki kızlarının okula giderken üç Arap genç tarafından kaçırılarak, günlerce tecavüz edildiği yönündeki haber Alman-Rus ilişkilerinde ciddi bir sıkıntıya yol açmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya’yı sert sözlerle eleştirip, Alman makamlarının Rus vatandaşlarını korumadığını öne sürerken,Almanya için Alternatif, Merkel’in sığınmacı politikasına karşı bir dizi protesto gösterileri düzenlemişti. Olay iki ülke arasında diplomatik krize dönüşürken, söz konusu kızın kötü not aldığı için eve gitmekten korkup, tanıdıklarının yanında kaldığı ortaya çıkmıştı. Bu olaydan sonra da “Fake News” olarak tanımlanan ve amacı belli gruplara veya şahıslara karşı kışkırtma olan, özellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal medya yoluyla yayılan uydurma haberler dizisi sürdü.

Alman istihbarat teşkilatı BND’nin Başkanı Bruno Kahl, "Yalan haber, siber saldırı ve siber sabotajların Alman demokrasisine yönelik büyük bir tehlike olduğu" görüşünde. Amerikan başkanlık seçimi öncesi Rusya’nın Hillary Clinton’a ait çalıntı e-mailleri yayınlayarak Donald Trump’a gizli destek verdiği iddialarını hatırlatan Alman istihbaratçılar, Rus bilgisayar korsanlarının Ukrayna krizinde Rusya’ya karşı tavır alan Merkel’in zayıflaması ve Rusya’ya destek veren AfD’nin güçlendirilmesi için seçim öncesinde Alman politikacılara ait elektronik yazışmaları yayınlayıp, seçim sonuçlarını etkileyebileceğinden tedirgin.

2015 Ocak ayı başında Başbakanlık ve Federal Meclis'in internet siteleri ağır bir korsan saldırısına uğramış, saldırıyı Rusya yanlısı hacker grubu CyberBerkut üstlenmişti. Uzmanlar bu siber saldırıda, bazı Alman politikacıların gizli siyasi belgelerini içeren elektronik yazışmaların yanısıra seks görüntülerinin de ele geçirildiğini tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG