Erişilebilirlik

Erdoğan TUSAŞ saldırısını yapanların Suriye'den sızdığını söyledi; saldırıyı PKK üstlendi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BRICS Zirvesi dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü Türkiye’nin en büyük iki havacılık ve uzay teknolojisi yatırımından biri olan TUSAŞ’a saldıran kişilerin Suriye’den sızdığını söyledi.

Erdoğan, "Bu terör saldırısının (TUSAŞ) Suriye’den bir sızma hareketi şeklinde gelişmiş olduğunu özellikle öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

Bu arada 5 kişinin öldüğü, 22 kişinin yaralandığı TUSAŞ saldırısını PKK üstlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da dün saldırganların PKK'lı olduğunu açıklamıştı.

BRICS Zirvesine katıldığı Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan’dan Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’nin teröre tahammülü olmadığını, TSK’nın Suriye’nin kuzey ve doğusundaki 40 noktaya operasyon göstererek tepkisini ortaya koyduğunu ifade etti.

“Bizim hedefimiz terörsüz bir Türkiye’dir. Bundan taviz vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı, “Teröre sebep olan siyasi ve toplumsal nedenlerden finansal kaynaklara, dış desteklere kadar geniş bir yelpazede mücadele stratejisi belirledik. Bu stratejiyi çok boyutlu ve daha kapsamlı bir şekilde devam ettireceğiz. Şunun bilinmesini isterim: Teröristler kukladır, bunlar taşerondur. Bizim hedefimiz terörsüz bir Türkiye’dir. Bundan taviz vermeyeceğiz, veremeyiz. Biz terörü tamamen kaynağında kurutmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun kaynağı Suriye mi, Suriye… O zaman oradaki kaynak neyse biz orada gereğini, dün akşam yaptığımız gibi yaparız. Bundan sonraki süreçte de aynen bu şekilde bu kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Uçaktaki gazeteciler, 1 Ekim’den bu yana Kürt sorunu bağlamında devam eden, adı konmamış yeni süreç hakkında Erdoğan’a açık bir soru yönetmedi.

Cumhurbaşkanı ise bu konudaki yaklaşımını, “Terörsüz bir Türkiye inşa edelim” demiştiniz, bu nasıl olacak?” sorusuna verdiği yanıtta ortaya koydu ve “Hedefimiz terörsüz Türkiye. Birliğimize saçılan nifak tohumlarını temizlemek zorundayız. Ayrışan değil, kucaklaşan Türkiye idealine doğru kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’dan YPG yorumu: “Amerika’nın bölgedeki terör örgütlerini kendi çıkarları için kullandığı artık bilinen bir gerçek”

Türkiye’deki saldırı için Suriye’de örgütlü YPG’yi adres gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ABD’nin bu ülkeden ayrılması halinde Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olduğunu savunageldiği örgütünün varlığının ne olacağı da soruldu.

Cumhurbaşkanı bu soruya verdiği yanıtta, “Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD/YPG özellikle terk edilmeye, yalnız bırakılmaya mahkumdur. Amerika bu terör örgütünü bir süre kucağında taşır, ama o süre dolunca da bunları kendi başına bırakmak zorunda. Suriye’deki istikrarsızlıktan faydalanan terör örgütünün, bazı Batılı ülkelerin himayelerine girmek için gösterdikleri gayret boşunadır. Bu ilanihaye devam etmez. Amerika’nın bölgedeki terör örgütlerini kendi çıkarları ve İsrail’in güvenliği için kullandığı artık bilinen bir gerçek. Amerika bölgede İsrail’e her türlü araç, gereç, mühimmat tüm destekleri veriyor mu, veriyor. Para veriyor mu, veriyor. Bizim gözümüz de kulağımız da topraklarımızın yanı başında yaşanan bütün gelişmelere açıktır ve bunlardan da taviz veremeyiz” ifadelerini kullandı.

“Sayın Putin'e, Beşar Esad'ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu”

Erdoğan’ı uçağıyla dönen gazetecilerin gündeminde Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olan Suriye ile normalleşme arayışı vardı.

Cumhurbaşkanı, bu konuda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in devrede olduğunu yineledi.

Erdoğan, “Suriye yönetiminin Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleşmenin kendilerine sağlayacağı faydaları anlayarak adımlarını ona göre atması temel beklentimizdir. Umarım önümüzdeki dönemde bu konuda yapıcı bir adım görür ve Türkiye-Suriye normalleşmesini inşa ederiz. Çünkü o bölgedeki istikrarsızlık bir bataklığın sinekleri topladığı gibi terör örgütlerini, kirli emelleri olanları oraya biriktirdi. Onları dağıtmanın yegâne yolu o bataklığı kurutup orayı gül bahçesine çevirmekten geçer. Sayın Putin'e, Beşar Esad'ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu. Sayın Putin, Esad'a bu adımı atması için herhangi bir çağrıda bulunur mu? Onu da zamana bırakıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Eurofighter uçakların temini aşamasınagelmemiz umarız çok uzun sürmez”

Erdoğan geçtiğimiz hafta İstanbul’u ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin uzun zamandır envanterine katmak istediği 4,5 nesil savaş uçağı Eurofighter Typhoon konusunda pozitif bir tutum gördüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisiyle yaptığımız ikili görüşmede Eurofighter konusunda olumlu adımlaratılabileceğini, gerek İngiltere gerekse Almanya'nın bu işe sıcak baktığını gördük. Şu an itibariyle de ilgili bakan arkadaşlarımız karşılıklı olarak görüşmelerini sürdürecek. Olay sadece Eurofighter ile sınırlı değil. Bunun dışında deniz kuvvetleri, kara kuvvetleri ve hava kuvvetleriyle ilgili birçok alanda parça, makine alımları da buna dahil. İkili görüşmede olumlu yaklaşımları kendisinden aldık. Bu süreç ne zaman tamamlanır uçakların temini aşamasına ne zaman geliriz onu zaman gösterecek. Umarız çok uzun sürmez” diye konuştu.

“S-400’ün diğer fazıyla alakalı ‘Acaba birileri ne der?’ diye bir düşüncemiz yok””

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yerli hava savunma sistemi olan “Çelik Kubbe”yi geliştirirken, daha önce Rusya’dan satın aldığı için F-35 projesinin dışında bırakılması nedeniyle yola S-400’ün yeni versiyonuyla devam etmeyi dedeğerlendirebileceğini dile getirdi.

Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti kaynak temini noktasında herhangi bir sıkıntının içinde değildir. Vakti saati geldiğinde adımını atar, kaynaklarını üretir ve Çelik Kubbe’sini de yapar. Burada önceliğimiz kendi ihtiyaçlarımızın eksiksiz karşılanmasıdır. Çelik Kubbe adını biz koyduğumuza göre bunun takvimini de biz belirleyeceğiz. S-400 konusuna gelince, o zaten farklı bir adım. S-400’ün diğer fazıyla alakalı 'acaba birileri ne der?' diye bizim bir düşüncemiz yok. Onun kararını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak biz veririz. Bu konuda hükümetimiz oturur, değerlendirmelerini yapar, kararını verir” dedi.

Türkiye BRICS üyeliğinde ısrarlı: “Bu anlayıştan, birilerinin bize yapmış olduğu telkinlerle vazgeçemeyiz”

Türkiye’nin BRICS üyelik başvurusu hakkında yorum yapmayan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin yükselen ekonomilerin üye olduğu bu platformu değerlendirmek istediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, “Türkiye olarak BRICS ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. BRICS üyesi ülkelerle ikili olarak zaten uzun yıllara dayalı ilişkilerimiz, birlikteliğimiz söz konusu. Türkiye’nin BRICS ile işbirliğini ilerletmesi, ekonomik ortaklıklarımızın sayısını artırmayı, karşılıklı saygı çerçevesinde bu dayanışmayı sürdürmemiz, kazan-kazan esasına göre hem BRICS ülkelerinin hem de ülkemizin çıkarınadır. Nitekim başta dönem başkanı olarak Sayın Putin olmak üzere yaptığımız ikili görüşmeler, bunları çok açık net ortaya koyuyor. Bu anlayıştan birilerinin bize yapmış olduğu telkinlerle vazgeçemeyiz” dedi.

Bir gazetecinin “ABD başkan adaylarından Donald Trump geçtiğimiz günlerde 'Doları rezerv para birimi olmaktan çıkaran ülkelerin mallarına yüzde 100 vergi getirilebileceği' tehdidinde bulundu. Bu durumda mevcut finans sistemine alternatif bir finans sistemi hayata geçirilebilir mi?” şeklindeki sorusunu da cevaplayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Burada amacımız mevcutları birbiriyle yarıştırmak değil. Bizim yerli ve milli paralarımızla yolumuza devam etmemiz lazım. Sayın Trump, Amerika Birleşik Devletleri’nin başında bulundu. Bu tür bir görüşü olabilir. O zaman da biz kendileriyle finans sektörüyle ilgili tüm konuları görüştük. Bunları kendileriyle paylaştık. Biz yıllardır milli paralarla ticaret politikasını savunuyoruz. Dolayısıyla alternatif bir finans ve ödeme sistemi hem uluslararası ticareti kolaylaştırır hem de çeşitlendirir."

Saldırıyı PKK üstlendi

Bu arada 5 kişinin öldüğü, 22 kişinin yaralandığı TUSAŞ saldırısını PKK üstlendi.

Örgütün Telegram kanalından yapılan açıklamada, saldırıyı PKK’nın silahlı kanadındaki Halk Savunma Merkezi’ne (HSM) bağlı bir grubun gerçekleştirdiği belirtildi.

Saldırıda ölen iki kişinin kimliklerine de yer verilen açıklamada, saldırının uzun süre önce planlandığı ve eylemin Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgisinin olmadığı öne sürüldü.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG