Erişilebilirlik

Suriye muhalefet lideri: “Erdoğan-Esat görüşmesi engellere rağmen mümkün”


Suriye muhalefet liderlerinden Hadi El Bahra
Suriye muhalefet liderlerinden Hadi El Bahra

Suriye muhalefet liderlerinden Hadi El Bahra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile görüşme çağrılarının çok yakın bir ihtimal olmasa bile bölgeye uzlaşma mesajı vermeyi amaçladığını söyledi.

Suriye Devrim ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi El Bahra, Ankara’nın Şam’ın şu anda taleplerini yerine getiremeyeceğini anlamasına ragmen, Erdoğan-Esat görüşmesinin mümkün olduğunu söyledi.

El Bahra, “Türkiye bu konuda çok istekli. Neye ulaşmak istediklerini net şekilde görüyorlar ancak aynı zamanda rejimin karşı karşıya olduğu kısıtlamaları da biliyorlar” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın devrilmesini amaçlayan isyancılara uzun süre destek veren Ankara, Suriye ile sınırını güvenli hale getirmeye çalıştığı ve Türkiye’de yaşayan 3 milyondan fazla Suriyeli mültecinin evlerine dönmesini amaçladığı bir sırada rejimle doğrudan görüşme için çabaları yoğunlaştırdı.

Geçen hafta koalisyonun İstanbul’daki ofisinde Reuters’a konuşan Suriye muhalefeti lideri El Bahra, “Bunun zor olduğunu ve zaman alacağını biliyorlar ancak bir zemin oluşturuyorlar ve hem dünyaya hem de rejime ve Arap ülkelerine açık mesaj gönderiyorlar” ifadelerini kullandı.

El Bahra, uluslararası toplum tarafından tanınan ve Birleşmiş Milletler’le düzenli olarak görüşen Suriye muhalefetini yönetiyor ve Türkiye’nin de desteklediği Suriye Ulusal Ordusu’nu da (Özgür Suriye Ordusu) kapsayan Suriye muhalefetini yönetiyor.

Suriyeli muhalif liderin bu açıklaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü Suriye’den yanıt beklediğini söylemesinin ardından geldi.

Türk askerleri 2016 yılından bu yana Suriye’nin kuzeyinde geniş bir bölgede büyük ölçüde Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü Kürt milisleri (YPG) kontrol altında tutmak amacıyla varlık gösteriyor.

El Bahra, İsrail’in Gazze’de Hamas’la ve Lübnan’da Hizbullah’la yürüttüğü savaşın Suriye’deki yoksulluğu, açlığı, aşırıcılığı ve süregelen şiddeti dünyanın radarından daha da uzaklaştırdığını ve “tam bir çöküş” riski taşıdığını söyledi.

Mülteciler

Rusya, İran ve Irak, Erdoğan ve Esat’a görüşme yapma çağrısında bulundu. Ancak Esat geçtiğimiz ay bu çabaların kaydadeğer bir sonuç vermediğini söyleyerek Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesini istediğini söylemiş, ancak bunun görüşmeler için bir ön koşul olmadığını da eklemişti.

Şam geri çekilme için bir takvim talep ederken Ankara, PKK ile ilgili endişelerinin giderilmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Şam yönetimi ve muhaliflerle bir süredir Suriye’de çatışmasızlığın sağlandığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatandalarına dönmek için bekliyor. Biz bu konuda çağrımızı yaptık ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz” demişti.

Suriyeli muhalif lider El Bahra, şu anda Türkiye’de bulunan birçok Suriyeli’nin Esat yönetimine karşı savaştığını ve Türkiye’nin kontrolündeki kuzeyin çok ötesindeki bölgelerden geldiğini ve bunun durumu karmaşık hale getirdiğini söyledi.

El Bahra, “Türkler belki 100, 200 veya 500 bin mülteciyi Suriye’ye dönmeye zorlayabileceklerini biliyorlar ama 3 milyon veya 3,5 milyonu zorlayamazlar. Bunun için krizde siyasi çözüm gerektiğini açık bir şekilde görüyorlar” ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Erdoğan’dan BM Güvenlik Konseyi’ne sert ‘Gazze’ çıkışı – 24 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG