Erişilebilirlik

Esat: “Türkiye ile ilişkileri yeniden tesis etme çabaları sonuç vermedi”


Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Suriye Parlamentosu'nda konuşma yaptı - 25 Ağustos 2024
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Suriye Parlamentosu'nda konuşma yaptı - 25 Ağustos 2024

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Türkiye ile ilişkileri düzeltme çabalarının şimdiye kadar somut bir sonuç getirmediğini söyledi.

Esat, Suriye Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Rusya, İran ve Irak'ın uzlaştırma çabalarına atıfta bulunarak, "Arabulucuların ciddiyetine ve gerçek istekliliğine rağmen, girişimlerden kayda değer bir sonuç çıkmadı" dedi.

Türkiye, Esat'ı devirmeye çalışan isyancıları desteklediği Suriye iç savaşının patlak vermesinin ardından 2011'de Suriye ile bağlarını kopardı. Esat, isyancıları terörist olarak görüyor.

"Çözüm açık olmakta" diyen Esat, "Bir ilişkiyi onarmak için önce onun yıkımına yol açan sebepleri ortadan kaldırmak gerekir" ifadesini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı, Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun görüşmeler için bir ön koşul olmadığını açıkça belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayının başlarında, Esat'ın ilişkileri düzeltmek için olası görüşmelere "her an" davet edilebileceğini söylemişti.

Türk medyasında yer alan bir haber, Erdoğan ile Esat'ın Ağustos ayında görüşebileceğini iddia etmişti, ancak bir Türk diplomat bu haberi yalanlamıştı.

Rusya, ilişkileri yeniden tesis etmek amacıyla iki lider arasında bir görüşmeyi kolaylaştırmaya çalışıyor. Irak da Temmuz ayında iki lideri biraraya getirmeye çalışabileceğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG