Erişilebilirlik

Romanya'dan 2024 Paris Olimpiyatları'nın kapanış törenini boykot kararı


Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, olimpiyatların kapanış törenini boykot edeceğini söyledi.
Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, olimpiyatların kapanış törenini boykot edeceğini söyledi.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Romanyalı jimnastikçi Ana Barbosu’nun bronz madalyasına mal olan “skandal” nedeniyle 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’nın kapanış törenini boykot edeceğini söyledi.

Ana Barbosu, Pazartesi günü yapılan yer yarışmalarında bronz madalyaya uzanmıştı.

Ancak sonuç açıklandıktan sonra Amerikalı jimnastikçi Jordan Chiles antrenörleri, Chiles’in puanının düzeltilmesi için hakemlere itirazda bulundu. İtiraz sonucunda puanı 0,1 artan Chiles, Barbosu'yu geçip podyumunun son sırasında yer aldı. Böylece bronz madalya el değiştirdi.

Facebook’ta yaptığı paylaşımda, dürüst bir çalışmayla kazanılan bir madalyanın temyiz gerekçesiyle geri alınmasını kesinlikle kabul edilemez bulduğunu söyleyen Başbakan Ciolacu, “Jimnastikte sporcularımıza kesinlikle onur kırıcı bir şekilde davranıldığı skandalın ardından Paris Olimpiyatları’nın kapanış törenine katılmama kararı aldım” dedi.

Ciolacu, Barbosu ve beşinci sırayı alan Jimnastikçi Sabrina Maneca-Voinea'nın, ülkeleri Romanya’da olimpiyat madalyası sahibi olarak onurlandıracağına söz verdi.

Marcel Ciolacu, “Yanınızda, hangi değerli metalden olursa olsun, emeğinizin ve gözyaşlarınızın herhangi bir madalyadan daha değerli olduğu bütün bir ulus var” dedi.

Sonucun değiştiği an

Barbosu, yerde elinde Romanya bayrağıyla dururken başını kaldırdı ve video panosunda skorun değiştiğini gördü. Şok içinde bayrağı bıraktı, ellerini yüzüne götürdü ve gözyaşları içinde oradan uzaklaştı.

İtirazlar, jimnastik yarışmalarının standart bir parçası. Sporcular ya da antrenörler, unsurların doğru şekilde değerlendirildiğinden emin olmak için hakemlerden bir rutini gözden geçirmelerini isteyebiliyor. Sorgulama sonucunda puanlar azalıp ya da artabiliyor.

Chiles'ın performansının gözden geçirilmiş puanlaması Maneca-Voinea'yı da beşinci sıraya düşürdü.

Romanya uzun zamandır jimnastikte süper güçtü ama 2024 Paris, programın 12 yıllık bir aradan sonra olimpiyatlara dönüşüydü. Romanyalı Jimnastikçi Nadia Comaneci de olaydan sonra X'e “Sporcuların akıl sağlığı ve duygularıyla bu şekilde oynadığımıza inanamıyorum” diye yazdı.

Ciolacu, dünya çapındaki izleyicilerin "bu korkunç sahne karşısında kelimenin tam anlamıyla şoke olduklarını" söyledi ve "bu yarışmayı organize eden sistemin bir yerinde bir şeylerin yanlış olduğunu" vurguladı.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG