Erişilebilirlik

Seine Nehri’nde yüzen iki sporcu hastalanarak yarışlardan çekildi


Fransa, Seine nehrinin temizlenmesi ve Paris 2024’teki yarışmalarda kullanılabilmesi için 2015’ten başlayarak 1,5 milyar dolar yatırım yaptı.
Fransa, Seine nehrinin temizlenmesi ve Paris 2024’teki yarışmalarda kullanılabilmesi için 2015’ten başlayarak 1,5 milyar dolar yatırım yaptı.

Paris’te tüm hızıyla devam eden Olimpiyat Oyunları’nda Seine Nehri’nin temizliği tartışmaları sürüyor.

Seine Nehri’nde yüzdükten sonra hastalanan iki sporcu “karışık triatlon” yarışlarına katılamadı. Sporcuların hastalığının Seine Nehri'nin hijyenik koşullarından kaynaklandığından şüpheleniliyor.

Geçen hafta yapılan triatlon karşılaşmalarında Seine Nehri’nde yüzen Belçikalı sporcu Claire Michel’in dört gündür hasta olduğu ve tedavi gördüğü, İsviçreli Adrien Briffod’un da, mide iltihabı nedeniyle bu sabahki yarışlara katılamadığı açıklandı.

Seine Nehri’nde yüzen iki sporcu hastalanarak yarışlardan çekildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Belçikalı ve İsviçreli yüzücülerin escherichia coli (memelilerin kalın bağırsağında yaşayan bir bakteri türü) bakterisi kaparak hastaneye kaldırılması ve yarışları bırakmak zorunda kalması, Seine sularının kalitesi konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Dün, karışık triatlon bayrak yarışının arifesinde Seine Nehri'ndeki yüzme antrenmanın iptal edilmesi de tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Belçika gazetesi De Standaard'ın haberine göre Claire Michel dört gündür hastanede yatıyor. Belçikalı triatletin, Seine Nehri'nde yüzdüğü için özellikle mide sorunlarına neden olan e.coli bakterisine yakalandığı kaydediliyor.

Belçika takımı, yüzücüsü hastaneye kaldırıldığı için, karışık müsabakayı da hükmen kaybetmiş sayıldı.

Belçika Olimpiyat Komitesi: “Umarız ders çıkarılır”

Belçika Olimpiyat Komitesi, bu yaşananlardan bir sonraki triatlon müsabakalarında ders alınacağını umduklarını belirterek, “Burada antrenman günlerinin, müsabaka günlerinin ve müsabaka formatının önceden netleştirilmesi ve sporcular, ekip ve taraftarlar için belirsizlik olmaması gerekirdi” açıklamasını yaptı.

Belçika'nın aksine İsviçre, karma bayrak yarışı için sabah 8.00'de bir takımla sahaya çıkacak ancak Adrien Brifford erkekler yarışına katılamadı. Brifford, “Durumumun Seine Nehri'ndeki suyun kalitesiyle bağlantılı olup olmadığını gerçekten bilmiyorum. Ancak soru hala ortada” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Belçikalı triatloncu Jolien Vermeylen de, “Üzerinde fazla düşünmememiz gereken şeyleri hissettiğimi ve gördüğümü söylemek isterim” diyerek organizasyonu sert bir şekilde eleştirmişti.

Paris Belediyesi iddiaları reddediyor

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile birlikte Siene Nehri’nde yüzen Spordan Sorumlu Başkan Yardımcısı Pierre Rabadan, sporcuların hastalığı ile Seine Nehri suları arasında bir bağlantı olmadığını söyledi.

France Info'ya konuk olan Rabadan, “Çok sayıda yalan ve yanlış bilgi” aktarıldığından şikâyet ederek, “Sporcuların neden hasta olduğunu bilmiyoruz. Su kalitesiyle bilgili olduğuna dair söylenecek hiçbir şey yok. En azından bugün durum böyle. Kesinlikle Seine sularında yüzülebilir” dedi ve Belçikalı sporcuya acil şifalar dilediğini ekledi.

1,5 milyar dolarlık yatırım

Uzun yıllardır temizlik sorunuyla gündemde olan Seine Nehri’nde yüzmek yüzyılı aşkın bir süredir yasaktı. Fransa, nehrin temizlenmesi ve Paris 2024’teki yarışmalarda kullanılabilmesi için 2015’ten başlayarak 1,5 milyar dolar yatırım yaptı. Plan, Paris'in merkezinde dev bir yeraltı su depolama havzası inşa edilmesini, kanalizasyon altyapısının yenilenmesini ve atık su arıtma tesislerinin iyileştirilmesini içeriyordu.

Fransa Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra ve ardından Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyunların başlamasına bir hafta kala Seine’de yüzerek, nehrin suyunun güvenli olduğu mesajını vermişti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG