Erişilebilirlik

Piyasalar bankacılık sektöründeki risklere karşı ihtiyatlı


ABD ve küresel piyasalarda bu hafta bankacılık hisselerinde düşüşler görüldü.
ABD ve küresel piyasalarda bu hafta bankacılık hisselerinde düşüşler görüldü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD’de bazı orta ölçekli bazı bankaların kredi notlarını düşürmesi bankacılık hisselerini olumsuz etkiledi. Bu durumun çok sayıda yatırımcıyı hazırlıksız yakaladığı yorumları yapılıyor. Özellikle opsiyon piyasasındaki yatırımcıların bu durumdan olumsuz etkilendikleri ifade ediliyor.

Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun 10 Amerikan bankasının kredi notunu düşürmesi ve bazı büyük bankaları da gözlem altına almasının ardından borsalarda ABD bankalarının hisselerinde düşüşler yaşandı. Moody’s raporunda faiz oranları yüksek seyrettikçe fonlama maliyetlerinin yüksek olacağına dikkat çekmişti.

Her ne kadar özellikle opsiyon piyasasındaki yatırımcılar Moody’s’in raporunun ardından duruma hazırlıksız yakalanmış olsalar da piyasa uzmanları genel olarak yatırımcıların banka hisselerine yönelik olumsuz haberler konusunda çok fazla sürpriz yaşamadıklarına işaret ediyorlar.

ABD’de yılın ilk döneminde Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın batışının ardından piyasaların bankacılık sektöründen gelecek olumsuz haberler konusunda bir bakıma hazırlıklı olduğu yorumları yapılıyor.

Zacks Investment Management'ın müşteri portföy yöneticisi Brian Mulberry, bu noktada kazançların artmasının beklendiği 12 ila 18 ay sonrasına dair değerlendirme yaptıklarını dile getiriyor.

Mulberry, "Yakın vadede, genel olarak bankalar hakkında ihtiyatlı olmak için nedenler var ve uygun olan yerlerde değişiklikler yaptık. Faiz oranları yükseldikçe bankaların karlılığı üzerinde daha fazla baskı oluşuyor, yine de bunu tüm bankacılık sisteminin çökeceği bir ödeme gücü sorunu olarak görmüyoruz" değerlendirmesini yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG