Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, askeri ve savunma ihtiyaçları konusunda artık Rusya'ya güvenemeyeceğini çünkü Moskova'nın kendisini defalarca hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Paşinyan bu nedenle Erivan'ın ABD ve Fransa ile daha yakın ilişkiler kurmayı düşünmesi gerektiğini söyledi.
Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Türkiye ile sınırı olan eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ermenistan, uzun zamandır güçlü müttefik olarak Rusya'ya güveniyor ve başkentin yaklaşık 90 km kuzeybatısındaki Gümrü'de bir Rus askeri üssüne ve diğer tesislere ev sahipliği yapıyor.
Ancak 2018'de 'devrim' olarak nitelendirdiği sokak protestoları dalgasının ardından iktidara gelen eski bir gazeteci olan Paşinyan, ittifakın temellerini sorgulayarak Kremlin'in tepkisine yol açtı.
Ermenistan Devlet Radyosu'ndaki bir yayında Ermenistan'ın silahlı kuvvetlerinde yapılacak reformlar sorulduğunda Paşinyan, "Kiminle askeri-teknik ve savunma ilişkilerimizi gerçekten sürdürebileceğimizi anlamamız gerekiyor" dedi.
Paşinyan, "Önceden bu sorun basitti çünkü böyle bir soru işareti yoktu ve bir kavram oluşturmakta zorluk yaşanmıyordu. Önceden savunma ilişkilerimizin yüzde 95 ila 97'si Rusya Federasyonu'ylaydı. Şimdi bu hem nesnel hem de öznel nedenlerden dolayı mümkün olamaz" dedi.
Paşinyan, Ermenistan'ın ABD, Fransa, Hindistan ve Gürcistan ile hangi güvenlik ilişkilerini kurması gerektiğini düşünmesi gerektiğini kaydetti.
“Ermenistan’ın yeni bir ulusal güvenlik stratejisine ihtiyacı var”
Ermenistan'ın Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) bir üyesi olarak kalıp kalmaması gerektiğini sorgulayan Paşinyan, Ermenistan'ın yeni bir ulusal güvenlik stratejisine ihtiyacı olduğunu ve ordusunu güçlendireceğini belirtti.
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Rusya, eskiden Sovyet cumhuriyetleri olan ve daha önce Rus imparatorluğunun bir parçası olan bölgelerde hakimiyet kurmak için ABD ile rekabet halinde.
Paşinyan, Azerbaycan'ın geçen yıl yıldırım hızıyla başlattığı askeri operasyonla ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü geri alarak burada yaşayan etnik Ermeniler'in göçünü tetiklemesiyle Rusya'nın Ermenistan'ı yüzüstü bıraktığını söylüyor.
Rusya, Karabağ'daki etnik Ermeni savaşçıların yenilgisinden Paşinyan'ın Güney Kafkasya'daki karmaşık rekabeti yönetmedeki başarısızlığının sorumlu olduğunu savunuyor ve Erivan'ı, Batı'nın Ermenistan ile Rusya'nın arasını açmaya çalıştığı konusunda uyarıyor.
Azerbaycan Fransa'yı, ABD tarafından da desteklenen Ermenistan'a silah sağlayarak yeni bir savaşın tohumlarını atmakla suçladı.
Paşinyan geçtiğimiz ay NATO Genel Sekreteri'nin Kafkasya ve Orta Asya özel temsilcisi Javier Colomina ile işbirliği konusunu görüşmüştü.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay Ermenistan'ın CSTO'dan ayrılmasının bu ülkenin çıkarına olmadığını vurgulamıştı.
Forum