Erişilebilirlik

Aliyev: “Fransa Ermenistan'ı silahlandırarak yeni savaşlara zemin hazırlıyor”


Aliyev, “Fransa, Ermenistan'ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, İntikamcı güçleri teşvik ediyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor’’ ifadelerini kullandı.  
Aliyev, “Fransa, Ermenistan'ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, İntikamcı güçleri teşvik ediyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor’’ ifadelerini kullandı.  

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Fransa'yı, Ermenistan'ı silahlandırarak Güney Kafkasya'da yeni bir savaş çıkması için gereken koşulları yaratmakla suçladı.

Fransa geçen ay Ermenistan'a askeri teçhizat tedariki için yeni sözleşmeler yapılmasını kabul ettiğini açıklamıştı.

Başkent Bakü'de sömürgeciliğin sonlandırılmasıyla ilgili bir konferansta konuşan Aliyev, “Fransa sadece geçmiş ve mevcut sömürgelerinin istikrarını bozmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgemiz olan Güney Kafkasya'yı da istikrarsızlaştırıyor, ayrılıkçı eğilimleri ve ayrılıkçıları destekliyor” dedi.

Aliyev, “Fransa, Ermenistan'ı silahlandırarak militarist bir politika uyguluyor, İntikamcı güçleri teşvik ediyor ve bölgemizde yeni savaşların başlamasına zemin hazırlıyor’’ ifadelerini kullandı.

Fransa'dan Aliyev'in bu sözleriyle ilgili henüz herhangi bir tepki gelmedi.

Bakü ve Erivan, son 30 yılda iki kez savaştı. Aliyev, Eylül ayında Azerbaycan'ın parçası olan ancak etnik Ermeniler'in 1990'lı yılların başından bu yana fiili bağımsızlık içinde yaşadığı Dağlık Karabağ'ın kontrolünü yeniden ele geçirdi.

Azerbaycan’ın zaferinden bu yana Dağlık Karabağ'da yaşayan 100 binden fazla Ermeni, Ermenistan'a kaçtı.

Şimdiyse Ermenistan'la avantajlı bir barış anlaşması sağlamada güçlü bir konumda olan Azerbaycan, başta Fransa ve ABD olmak üzere Batı ülkelerine karşı giderek sertleşen bir tutum içine girmeye başladı.

Geniş Ermeni nüfusuna evsahipliği yapan Fransa ve Amerika, Erivan'a yakınlık gösteriyor.

Fransız bir diplomatik kaynak geçen hafta, Fransa'nın siber savunma biriminin Azerbaycan'dan kaynaklanan ve Paris'in gelecek yılki Olimpiyat Oyunlarını düzenleme kapasitesini zayıflatmayı amaçlayan bir dezenformasyon kampanyasını ortaya çıkarmasının ardından, Bakü'den açıklama istediklerini söylemişti.

Aliyev ise bugün yaptığı konuşmada, Fransa'da yeni sömürgecilik eğilimlerine paralel olarak ırkçılığın, yabancı düşmanlığının ve İslamofobinin arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, “Bu gibi rahatsız edici ve tehlikeli eğilimlerle mücadele etmesi gereken Fransız yetkililer, diğer ülkelere ders vermeye çalışıyor. Kanlı suçlarla dolu sömürgecilik geçmişinden utanması gereken Fransa, işlediği zulümlerden dolayı özür dilemek yerine, diğer ülkelerdeki hayali etnik temizlikten bahsediyor’’ dedi.

Nahçıvan endişesi

Avrupalı bir diplomat ise, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı geri aldıktan sonra Türkiye, İran ve Ermenistan'la sınırı olan Nahçıvan'a bir koridor açma hedefiyle Ermenistan'ın güneyindeki bölgeyi ele geçirmeye çalışabileceği konusundaki kaygıları dile getirdi.

Reuters haber ajansına konuşan diplomat, "Ermenistan'ın toprak bütünlüğü konusunda gerçekten endişeliyiz" dedi.

Bu kaygıların temelsiz olduğunu belirten Azerbaycan ise İran topraklarından Nahçıvan'a geçecek bir ulaşım koridoru açılması üzerinde İran ile çalışıldığını bildirdi.

Bakü Batı’nın arabuluculuğuna karşı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Reuters'a, Bakü'nün Ermenistan'la ikili barış görüşmeleri yapmak istediğini ve Batılı ülkelerin arabuluculuğuna ihtiyaç olmadan hızla anlaşmaya varılabileceğine inandığını söyledi.

“Barış anlaşması nükleer fizik değildir. Eğer iyi niyet varsa bir barış anlaşmasının temel ilkeleri kısa süre içinde belirlenebilir” diyen Hacıyev, Batılı ülkelerin meseleye dahil olmasıyla ilgili soruya ise, “Barışa bizim bölgemizde ihtiyacımız var; Washington, Paris ya da Brüksel'de değil” yanıtını verdi.

Avrupa Birliği, ABD ve Rusya, uzun yıllar süren arabuluculuk çabalarına rağmen Azerbaycan ve Ermenistan'ı bir barış anlaşması imzalamaya ikna edemedi.

Ermenistan ve Azerbaycan, çatışmaların yaşandığı ortak sınırın belirlenmesi üzerine de henüz anlaşma sağlayamadı.

Türkiye'yle yakın bağları olan Azerbaycan, Ermenistan yanlısı olmakla suçladığı ABD ve Avrupa Birliği'nin himayesindeki barış görüşmelerinden son aylarda çekildi.

Avrupa Birliği'ni bu hafta, barış anlaşmasının tamamlanmasına yardımcı olduğu için öven Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yine de iki tarafın halen “farklı diplomatik dilleri konuştuğunu” söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG