Erişilebilirlik

Paris Saldırısı: Türkiye’de İslamofobi Kaygısı


Paris’te yayın yapan mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yönelik saldırı Türkiye’de de tepki gördü. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kimden ve nereden gelirse gelsin eylemi kınadığını ve lanetlediğini söyledi

Akdoğan, ‘her basın organının yayınları eleştiri konusu olabilir. Bunlar eleştirilebilir, kınanabilir. Bunun bağlamı ayrıdır, bu hadiseyi kendi bağlamında değerlendirmek lazım. Kategorik, prensip olarak terör hadisesini ve bu tür eylemleri öznelerinden bağımsız olarak reddetmek ve kınamak gerekir, telin etmek gerekir’ dedi.

Akdoğan: Terörün tuzağına düşmemek gerek

Saldırı hakkında aceleci davranıp peşin hüküm vermenin doğru olmadığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı, olayın aydınlatılmasını beklemek gerektiğini belirtti. Fransa devletiyle diplomatik anlamda ilgili birimlerin temas halinde olduğunu ifade eden kabine üyesi, teröre karşı ortak mücadele geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Yalçın Akdoğan, ‘Bu mesele üzerinden algı operasyonlarına karşı da dikkatli olmak lazım. Bu meseleyi İslam ile özdeşleştirmek, Hazreti Peygamberimizin karikatürünü vesaire çekip, bunun üzerinden birtakım algı operasyonlarına çanak tutmak bu da tehlikeli bir durumdur. Çünkü bunun ıstırabını orada yaşayan insanlar çekiyorlar. Bu konuda müteyakkız olmak lazım. Bu, terörün tuzağına düşmek olur. Eğer bu tür yeni bir ırkçılık dalgası, göçmenlere veya Müslümanlara karşı yeni bir dalgayı bu beslerse, bu terörün tuzağına düşmek olur. Çünkü terör bunu arzu eder. Toplumdaki fay hatlarını tetikler, harekete geçirir, bölünme meydana getirir" dedi.

Başbakan Yardımcısı, Fransa’nın bir an önce bu saldırıyı aydınlatmasının önemli olduğunun da altını çizdi.

Çavuşoğlu: Teröre karşıyız, Avrupa’da İslamofobi artıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 7. Büyükelçiler Konferansı'ndan çıkışında gazetecilerin soruları üzerinde saldırıyı kınadı.

Çavuşoğlu, ‘amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. Avrupa'yı özellikle tehdit eden, Avrupa'da halkları ve değerleri tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, altığı çizdiğimiz, her platformda hatırlatmaya çalıştığımız, Avrupa'da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslamofobidir" ifadesini kullandı.

İnanç özgürlüğüne saygı duyulmasını isteyen Dışişleri Bakanı, krizlerin yabancı düşmanlığı ve İslamofobiyi tetiklediğini, bunun da IŞİD’e katılımları arttırdığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı: Terörün dini veya milleti yoktur

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da terör saldırısı kınandı. Saldırıyı insanlığa ve evrensel değerlerine karşı bir tecavüz olarak niteleyen bakanlık açıklamasında, ‘bunu yapanlar ait olduklarını iddia ettikleri medeniyete büyük bir ihanette bulunmuşlardır. Bu alçakça saldırının islamofobik, ırkçı ve yabancı düşmanı çevrelere alan açmaktan başka bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır. Terörün dini, milliyeti, temsil ettiği herhangi bir değer yoktur. Terörizm insanlığa karşı suçtur ve hiç bir gerekçeyle mazur görülemez’ dendi.‎

CHP: İslam dini kullanan terör örgütleriyle ortak mücadele edilmeli

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de Paris’teki terör saldırısını kınadı. CHP Merkez Yönetim Kurulu imzalı açıklamada, ‘son zamanlarda İslam dininin bütün yüce değerlerini ayaklar altına alan, İslam adını kullanarak insanlık dışı katliamlar yapan terör örgütlerinin yaygınlaştığını görüyoruz. Bu örgütlerin tüm dünya için daha büyük bir tehdit haline gelmesi, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi gibi ayırım yapmadan hepimizin bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmemizi zorunluluk haline getirmiştir’ ifadelerine yer verildi.

XS
SM
MD
LG