Erişilebilirlik

Orta Amerikalı Çocukların Dramı


Orta Amerikalı Çocukların Dramı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika, ülkeye kaçak olarak giren Orta Amerikalı çocukları ülkelerine geri göndermeye başladı. Bir yıl öncesine kadar yüzde 400 artış göstererek, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana 60 binden fazla çocuk Amerika’ya geldi. Orta Amerikalı çocuklar neden bu yolculuğa çıkıyor? Amerika’nın Sesi araştırdı

Brandon, vücüt geliştirmeye meraklı. Onu Guatemala’dan ayrılmaya zorlayan neden de bu olmuş, sokak mafyası peşinde düşmüş: “Ondört yaşındayken mafya benim güçlü olduğumu gördü, bana ilgi gösterdi. Onlara katılmam için baskı yaptı.”

Bunun üzerine Brandon kırk günlük bir tren yolculuğuna çıktı ve birçok olayla karşılaştı. Bunlardan biri de Meksika’da “canavar” denilen bir trende tanık olduğu olaydı: “Kadının biri tecavüze uğrayacaktı, kendini savunurken çocuğuyla birlikte düşerek, trenin altında kaldı.”

Geçtiğimiz Ekim ayından buyana Güney Amerika’dan altmış binden fazla çocuk geldi. Yetkililer, bu sayının Eylül sonuna kadar doksan bine ulaşacağını tahmin ediyor.

Brandon ve onun gibileri tanıyanlar, bunun bir göçmenlik sorunundan çok mülteci sorunu olduğunu söylüyor: “Bunlar mülteci değil, bu büyük bir komplo.”

Brad Botwin, yasadışı göçmenlik karşıtı bir grubun yöneticisi: “Geldikleri yerlerde şiddet sorunu var ama bunları çözme yolları da var. Sorundan kaçıp, Amerika’ya gelmek çözüm olamaz.” diyor.

Orta Amerika ülkeleri mafya ve yolsuzlukla mücadelede zorlandıkça, çocuklar da gelmeye devam ediyor.

2008 yılında yürülüğe giren bir yasa, Orta Amerika’dan gelen çocukların hemen sınırdışı edilmesi yerine, mahkemeleri yapılıncaya kadar ülkede kalmalarına olanak veriyor. Amerika Göçmenlik Reformu Federasyonu’ndan Bob Dair’e göre, reformun asıl amacı, yasadışı çocuk ticaretini önlemek: “Ne yazık bu yasadan istifade ediliyor, Amerika’ya giriş yapma yolu olarak tanıtılıyor. Orta Amerika’dan yasadışı göçün artmasının nedeni bu.”

Yasa, Amerika’ya ulaşan çocukların karakollarda gözaltına alındıktan sonra, mahkeme tarihine kadar yakınlarının yanında kalmalarını sağlıyor.

Göçmenlik Yasası Enstitüsü’nden Marc Rosenblum, yasanın değişmesini istiyor: “Yasa, çabuk karar verilmesini ve vize hakkı olmayan çocukların sınırdışı edilmesini sağlamıyor. Bu nedenle tek çare, mahkeme sürecinin hızlandırılması.”

Şimdiki haliyle mahkeme süreci iki yıl sürebiliyor. Brandon, şimdilik sekiz yıldır Virginia eyaletinde belgesiz göçmen olarak yaşayan ailesinin yanına yerleştirilmiş.

XS
SM
MD
LG