Gaziantep'te kilim dokuma ustası Ahmet Kılıç ''simit satmamak için öğrendim'' dediği kilimcilik mesleğini 45 yıldır aynı dokuma tezgahıyla sürdürüyor.
Yoksul bir ailenin çocuğu olan 68 yaşındaki Ahmet Kılıç, 45 yıl önce babasının ailenin geçimine katkı bulunması için önerdiği simitçiliği reddederek meslek öğrenmek için kilim dokuma atölyesinde işe başladı. 7 yıl başkasının atölyesinde çalıştıktan sonra kendi atölyesini açtığını söyleyen Kılıç, yaklaşık 40 yıldır aynı tezgahta kilim dokuyor.
''Hiç doktora gitmedim''
Nizip ilçesinde yaşayan Ahmet Kılıç bölgede kalan tek kilimci olarak hayatta kalma mücadelesi verirken bir yandan da türkülerini söylüyor. Kilim dokumanın sağlıklı olmasına da fayda sağladığına dikkat çeken Kılıç, 68 yaşında olmasına rağmen ömründe hiç doktora gitmediğini, sağlığını ve sıhhatini yaptığı mesleğe borçlu olduğunu söyledi.
''Geri dönüşüme de katkı sağlanıyor''
Kilimleri kullanmayan elbise parçalarından ve kazaklardan sökülen ipliklerden ördüğünü dile getiren Kılıç, ''Annelerimiz, kız kardeşlerimiz evde kullanılmayan kazakların iplerini söküp yumak haline getiriyorlar, ya da elbiseleri makasla keserek iplik haline getiriyorlar. Ben de onlarla kilim dokuyarak aynı zamanda geri dönüşüme de katkı sağlamış oluyorum. O malzemeler de çöpe gitmemiş oluyor'' dedi.
''Öleceğime değil mesleğin kaybolacağına üzülüyorum''
Teknolojik yeniliklerle birlikte fabrikasyon halı ve kilimlerin çıkmasıyla kilim dokuma mesleğinin de sonunun gelmesine çok üzüldüğünü vurgulayan Ahmet Usta, ''İlk zamanlar bu bölgede yaklaşık bin 500 kilim tezgahı vardı, daha sonra yavaş yavaş azaldı, en son benim atölyem kaldı. Burada 3 tezgah vardı, 13 kişi çalışıyorduk. Şimdi ise bu son tezgah ve ben de son ustayım. Yaşlandım, meslek ölüyor diye çırak da gelmiyor. Ben öleceğime değil bu mesleğin kaybolup gitmesine üzülüyorum'' ifadelerini kullandı.