Erişilebilirlik

Oktoberfest'te Sıkı Güvenlik Önlemleri


Almanya'nın dünya çapında en çok tanınan etkinliklerinden, Ekim Şenliği Oktoberfest, ilk haftasını tamamladı. Geleneksel olarak iki hafta süren festival, Bavyera eyaletinin başkenti de olan Münih’in olduğu kadar tüm Almanya’nın da en fazla turist çeken organizasyonu.

Dev çadırlarda binlerce litre biranın içildiği, yöresel kıyafet olan Dirndl elbiseleri, kareli gömlekleri ve deri pantolonları giyenlerle özdeşleşen dev şenlikte her gün 400 bin kişi eğlencenin tadını çıkarıyor.

Ancak son aylarda yaşanan terör olayları nedeniyle Oktoberfest boyunca Münih’in merkezindeki Theresienwiese adlı devasa şenlik alanı ve çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Bu yıl 183'üncüsü düzenlenen Oktoberfest’in tarihinde ilk defa alanın çevresi güvenlik çitleriyle örüldü. Girişler sadece ana kapılardan kontrollü olarak yapılabilirken, sırt çantaları, büyük el çantaları ve çocuk arabalarının girişine izin verilmiyor.

Ayrıca güvenliği sağlamak üzere İsviçre, İtalya ve Fransa’dan gelen polisler Münih polisine destek oluyor. Özel güvenlik görevlilerinin sayısı da artırılmış durumda. Şenlik alanının hemen her köşesine ve çadırların içlerine de güvenlik kameraları yerleştirildi.

Tüm bu önlemler ve gergin atmosfer yerli ve yabancı ziyaretçileri belirgin şekilde tedirgin ediyor. Normal şartlarda aylar öncesinden tüm yerlerin satıldığı ve önlerinde uzun kuyruklar oluşan çadırlardaki boşluklar dikkat çekiyor.

Lunapark bölümündeki oyun alanlarının ve satış reyonlarının sahipleri şenliğin ilk haftasında büyük zarara uğradıklarını söyleyerek, önlemleri protesto için Perşembe akşamı iş bırakma eylemi yaptılar.

Turizm sektörünün temsilcileri de gelir kaybından şikayetçi; zira Oktoberfest’in Münih’e ekonomik katkısı inanılmaz boyutlarda. Geçen yıl festivalde yerli ve yabancı turistlerin iki hafta boyunca harcadıkları para 850 milyon Euro.

2015’te gelen altı milyon ziyaretçiden sonra bu yıl en iyi şartlarda beş milyon kişi bekleniyor. Yetkililer ise alınan önlemlerin Oktoberfest’te eğlenmeye gelenlerin güvenliği için olduğunu vurgulayarak, yaşanan olayların ve özel koşulların bu durumu gerekli kıldığını savunuyorlar.

22 Temmuz’da Münih’te bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda saldırgan dahil 10 kişi ölmüş, 3'ü ağır olmak üzere 16 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı gerçekleştiren ve olay yeri yakınında intihar eden kişinin, 18 yaşında İran asıllı Alman vatandaşı olduğu ve saldırıyı IŞİD bağlantılı gerçekleştirdiği öne sürülmüş, sonra ırkçı nedenlerden yaptığı anlaşılmıştı.

Hemen ardından gene Bavyera eyaletinde bulunan Ansbach kentinde, yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı bir müzik festivalini hedef alan intihar saldırısında, bombanın erken patlaması sonucunda sadece saldırgan yaşamını yitirmişti. Terör örgütü IŞİD ise saldırıyı üstlendiklerini duyurmuştu.

İlk kez 1810 yılında Bavyera Veliaht Prensi Ludwig ve eşi Prenses Therese‘nin evliliklerinin kutlanması amacıyla yapılan, daha sonra bugünkügeleneksel şekliyle bir halk kutlamasına dönüşen Oktoberfest, bu yıl iki Almanya’nın birleşmesinin günü olarak kutlanan milli bayram 3 Ekim tarihine kadar sürecek.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG