Erişilebilirlik

Öğrenci Değişim Çalıştayında Türkiye’ye İlgi


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın sponsorluğunda yürütülen, kültürlerarası farkındalık, hoşgörü ve iletişimi geliştirmek amacıyla farklı ülkelerden öğrenci konuk etme programı olarak bilinen AFS’nin (American Field Service) Uluslararası Eğitim Haftası’nda Washington’da yapılan çalıştayında Türkiye büyük ilgi gördü.

Küresel barış ve adaleti kültürlerarası iletişim ve eğitim yoluyla yaymayı amaçlayan AFS’nin çalışanları, gönüllüleri ve programa katılmış olan öğrencileri biraraya getiren dört günlük çalıştayın üçüncü gününde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 14 ülkeyle ilgili kültürel bilgilendirme amaçlı sunumlar yapıldı.

Özellikle 11 Eylül’den sonra Amerikalı gençlerin çoğunluğunu Müslümanlar’ın oluşturduğu toplumlarla iletişim kurarak, karşılıklı kültürel bağların gelişmesini sağlamayı hedefleyen AFS programının Türk Kültür Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü programların tanıtımını vakfın program koordinatörleri Cemre Akın, Belgin Acar ile değişim programına 2011-2012 yılında katılarak Diyarbakır’dan Alaska’ya giden Berçem Eren’le 2013 yılında Amerika’dan Türkiye’ye gelen Isabel de Katona yaptı.

Isabel de Katona, Cemre Akın, Belgin Acar, Berçem Eren
Isabel de Katona, Cemre Akın, Belgin Acar, Berçem Eren

Türkiye’deki eğitim sisteminden, kültürel değerlere kadar Amerikalılar’ın merak ettiği birçok farklı konuya değinen koordinatörler ve program mezunları, AFS yetkilileri ve gönüllülerini de Türk öğrencilerin Amerikalı ailelerin yanında yaşayabileceği sorunlar açısından bilgilendirdi.

AFS Programları Washington gönüllüsü Jim Walker da 2013 yılında ilk kez ‘dini diyalog’ kapsamında kilise mensubu bir grup Hristiyan lise öğrencisini İslam’ı tanımak ve tanıtmak amacıyla İstanbul’a götürdüklerini anlattı. Öğrencilerin Türkiye’nin dini , kültürel ve etnik yapısından etkilendiklerini belirten Walker, etkileri bir ömür boyu sürecek olan bu tür programların dinler ve kültürlerarası bilinç ve duyarlılığın gelişmesinde son derece önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Çalıştaya katılanlar sunum sonrasında düzenlenen ve 14 ülkenin katıldığı ‘uluslararası pazar’da ülkeleriyle özdeşleşmiş ürünleri sergileyip, katılımcıların sorularını yanıtladılar.

1952’den buyana Türkiye’de faaliyet gösteren AFS programı, 1974 yılında AFS mezunları tarafından kurulan Türk Kültür Vakfı ortaklığında program kapsamını genişletmiş durumda. Her yıl 40’dan fazla ülkeye 250’den fazla öğrenci gönderen AFS Türkiye, farklı ülkelerden gelen 60’dan fazla öğrenciye de Türkiye’nin farklı bölgelerinde Türk aileler tarafından bir yıl konuk edilme fırsatı sağlıyor.

63 yıl içinde 6 bin 500’den fazla Türk gencini yurt dışına gönderen AFS kültürlerarası programları, 5 binden fazla yabancı öğrencinin de Türkiye’de konuk edilmesini sağlamış durumda.

XS
SM
MD
LG