Erişilebilirlik

Obama Berlin’de Brandenburg Kapısı’nın Önünde Konuştu


Obama Merkel ile Brandenburg Kapısı Önünde Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Almanya Protestan Kilise Günü’nün onur konuğu eski ABD Başkanı Barack Obama, Başkan olarak yaşama geçirdiği sağlık sigortası reformunu görevde bulunduğu dönemin en önemli kararı olarak tanımladı. Kilise Günü kapsamında, Başbakan Angela Merkel’le Brandenburg Kapısı’nın önünde ve çoğu genç yaklaşık 50 bin kişinin önünde yapılan ikili bir sohbet oturumuna katılan Obama, yaşama geçirilmesini ‘tarihi bir başarı’ olarak tanımladığı sağlık reformu politikalarının devamının, halefi Başkan Trump’ın elinde olduğunu açıkladı.

Donald Trump’ın, Obama’nın yürürlüğe koyduğu sigorta sistemini kaldırarak yerine Amerikan Sağlık Hizmetleri Yasası’nı (AHCA) koymayı planladığı biliniyor. Obama Almanca olarak ‘Guten Tag’ (iyi günler) diyerek başladığı konuşmasında, Başkan olduğu dönemde en yakın partneri olarak tanımladığı Angela Merkel’le bir araya gelmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Daha iyi bir dünya için, dinlerin ortak çalışmasıyla ‘affedici bir Tanrının’ varlığının vazgeçilmez olduğundan bahseden Obama, sekiz yıllık başkanlık dönemine yönelik olarak, yaptıklarından gurur duyduğunu söyledi.

Uluslararası politikalar konusunda da konuşan eski ABD Başkanı, Suriye’deki çatışmalarının sona ermesi için verdiği mücadelenin sonuçsuz kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Obama dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu, batılı ülkelerin büyük bir refah içinde yaşadığını, aynı zamanda başka bölgelerde fakirlik ve haksızlığın giderek artığını savunarak, yeni ve büyük sorunların aşılması gerektiğini bildirdi. Çok sayıda ülkede demokrasi ve insan hakları konusunda ilerleme yerine, gerileme ve baskı yaşandığını, bu gelişmelerin bir sonucu olarak milyonlarca insanın ülkelerini terk ederek, başka ülkelere sığınmak zorunda kaldığını vurgulayan Obama, uluslararası toplumun bu gidişata karşı ortak mücadele vermesi gerektiğini öne sürdü. Obama ‘Yabancı düşmanlığı, aşırı milliyetçilik ve anti-demokratik uygulamalara karşı ortaklaşa savaş vermeliyiz’ şeklinde bir çağrı yaptı.

Merkel: Uzun nefesli düşünmek gerek

Başbakan Angela Merkel, eski Doğu Almanya’da dünyaya geldiğini, Berlin Duvarı ile büyüdüğünü ve bir gün duvarın yıkılacağına hep inandığını belirterek, tarihte kısa vadeli değil, uzun nefesli düşünmek gerektiğini söyledi. Son iki yılda Almanya’nın gündemini belirleyen sığınmacı krizine de değinen Merkel, 2015 Ağustos’unda yaşanan insanlık dramı karşısında sınırları açmasının doğru bir karar olduğunu belirtti, ancak ülkeye gelenlerin topluma ayak uydurmalarının da şart olduğunu açıkladı. Başbakan'ın sığınma başvurları reddedilenlerin sınır dışı etme işlemlerinin hızlandırılması gerektiği şeklindeki sözleri toplantıyı izleyenler tarafından yuhalandı.

Eski Başkan Obama’nın Berlin’le özel bir ilişkisi var. Daha önce toplam üç kez Berlin’e gelen Obama, 2008 yılında Başkanlık seçim kampanyası sırasında, Berlin Zafer Anıtı'nın önünde yaptığı konuşmayla yüz binlerce Berlinliyi coşturmuş, birçok siyasi yorumcuya göre bu konuşmayla daha sonraki seçim zaferinin temelini atmıştı. Obama 2013 yılında da tarihi Brandenburg Kapısı'nda ateşli bir konuşma yapmış, görevinden ayrılmadan önce ABD Başkanı sıfatıyla son yurtdışı ziyaretini geçen Kasım ayında Berlin’e gerçekleştirmişti. Obama’nın son ziyaretinde, Başbakan Merkel'i överek, kendisini demokrasinin temel taşı olarak nitelendirmesi ve "Eğer Almanya'da yaşasam ve oy kullanma hakkım olsa ona oy verirdim. Kendisini desteklerdim" demesi ülkede değişik tepkilere neden olmuştu. Barack Obama, akşam saatlerinde Baden-Baden kentine geçerek Almanya’nın en saygın medya ödülü sayılan ‘Deutscher Medienpreis’ı (Alman Medya Ödülü) alacak. Başbakan Merkel ise Brüksel’e geçerek NATO Zirvesi’ne iştirak edecek. Merkel’in zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşarak, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ne Ankara tarafından izin verilmemesini konuşacağı açıklandı.

Öte yandan Almanya Protestan Kilise Günü etkinlikleri ise önümüzdeki Pazar gününe kadar devam edecek. Kilise Günü, Protestan inancının öncüsü Martin Luther’in Katolik kilisenin uygulamalarını derinlemesine eleştiren ve kilisenin bölünmesine yol açan tezlerini açıklamasının 500. Yılı nedeniyle özel bir anlam taşıyor. Luther, 31 Ekim 1517’de Wittenberg Kilisesi’nin kapısına, Katolik Kilisesi’ni eleştiren toplam 95 tezini çivilemişti. Bu arada toplam 400 bin kişinin katılımının beklendiği Kilise Günleri kapsamında, Protestanlarla İslam kurum ve cemaatlerinin bir araya geleceği çok sayıda etkinlik planlanıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG