Erişilebilirlik

New York Zanlısıyla İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı


Ahmet Han Rahami yaralı ele geçirilmişti
Ahmet Han Rahami yaralı ele geçirilmişti

Federal müfettişler New York ve New Jersey’deki bombalı saldırıların zanlısının patlayıcı düzeneğini oluşturduğu malzemelerin bazılarını eBay alışveriş sitesinden aldığını bildiriyor. Zanlının, patlayıcıları uzaktan kumanda etmek için kullandığı cep telefonlarını ise evine 500 metre uzaklıktaki bir dükkandan aldığı kaydedildi.

28 yaşındaki zanlı Ahmet Han Rahami’ye yöneltilen suçlamaların ayrıntıları Salı günü kamuoyuyla paylaşıldı. Rahami’nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması gündemde.

Rahami, Pazartesi günü polisle girdiği silahlı çatışma sonrası iki polis memurunu yaraladıktan sonra yakalanmıştı.

Mahkeme kayıtlarından gelen bilgilerde zanlının alışveriş sitesi eBay’den “ahmad rahimi” kullanıcı adıyla 20 Haziran ve 10 Ağustos tarihleri arasında, sitrik asit, elektrik devresi ve ateşleyicinin yanı sıra, yüzlerce demir bilye aldığı kaydedildi. Malzemeler, 12 Eylül’de Rahani’nin o dönem çalıştığı Perth Amboy’daki işyerine postalandı.

Demir bilyeler, Cumartesi gecesi Chelsea’deki patlamanın 4 sokak ötesinde bulunan düdüklü tencereyle hazırlanmış bomba düzeneğinin içinde bulundu. Chelsea’de 29 kişinin yaralandığı saldırıda kullanılan düdüklü tencere bombasından çok sayıda elektirikli ateşleyici bulunduğu bildirildi.

Diğer bomba düzeneğinde yapılan incelemede bulunan 12 parmak izi örnekleri , hakkında suç duyurusunda bulunulan Rahami’ye ait olduğu ortaya çıktı. Kayıtlarda ayrıca, Elizabeth tren istasyonunda bulunan ve robotla etkisiz hale getirilen içi patlayıcı dolu sırt çantasında da Rahami’nin parmak izine rastlığı belirtildi.

Yetkililer ayrıca, Rahami’nin Cumartesi daha erken saatlerde New Jersey’nin Seaside Park bölgesindeki bir çöp tenekesinde patlayan bombayla da ilgisi olduğunu düşünüyor.

Zanlının olayda kullandığı ve Rahami’nin Perth Amboy’da gösterdiği adresi, 2012 yılında yaptığı pasaport başvurusunda ev adresi olarak gösterdiği de kaydedildi. Aynı adrese gönderilen cep telefonunun Chelsea’deki bombayı patlatmak için kullanıldığı bildiriliyor.

Chelsea’de bulunan üçüncü telefonun da, Rahami’nin aile üyelerinden birinin üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

İncelenen güvenlik kameralarında da Rahami’nin olaydan 37 dakika önce patlamanın yaşandığı bölgede olduğu görülüyor. Zanlı, ilk patlamadan iki dakika sonra ise diğer bombanın bulunduğu noktada görülüyor. Zanlının bir diğer videoda ise bavul çektiği, ancak kısa süre sonra elinde bavul olmadan yürüdüğü görülüyor.

Ele geçirilen belgeler arasında Rahami’ye ait bir de defter vardı. Defterdeki notlarda, 2011’de Amerika’nın Pakistan’daki İHA saldırısında öldürülen Amerika doğumlu din adamı Enver el Evlaki’ye ait “Kardeşim Usame Bin Ladin” sözleri yer aldığı kaydedildi.

Defterdeki mesajda “İnşallah sokaklarda bomba sesleri duyulacak ve polisinize ateş edilecek, zulme karşı ölüm” gibi sözlerin yazıldığı belirtildi.

FBI’dan yapılan açıklamaya göre 2014 yılında Rahami’nin faaliyetlerini inceleyen uzmanlar, zanlının babasının oğlunun aşırılık yanlılarıyla bağlantılı olabileceği konusunda endişe duyduğunu bildirildi.

Ancak o dönem, soruşturma başlatılacak kadar yeterli delil bulunamadı.

Afganistan doğumlu zanlı Rahami Afganistan’da, 7 yaşında geldiği Amerika’da vatandaşlığa geçmişti.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG