Erişilebilirlik

New York’ta 15 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddia edilen Türk sığınmacı tutuklandı 


New York eyaletinde 15 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddia edilen 21 yaşındaki Türk sığınmacı Şakir Akkan tutuklandı.
New York eyaletinde 15 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddia edilen 21 yaşındaki Türk sığınmacı Şakir Akkan tutuklandı.

New York eyaletinin başkenti Albany’de, evinden kaçan dokuzuncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki küçük bir kız çocuğuna arabasında tecavüz ettiği iddia edilen 21 yaşındaki Türk sığınmacı Şakir Akkan tutuklandı. Akkan’ın 7 ay önce Meksika sınırından ABD’ye kaçarken sınır polisi tarafından yakalandığı, daha sonra iltica talebinde bulunduğu iddia edildi.

New York yerel basınında yer alan haberlere göre, dün mahkemeye çıkartılan Akkan, hakkındaki tecavüz suçlamasını kabul etmedi. Hakim John Reilly, şüpheli Akkan’ın 25 bin dolar karşılığında kefaletle tutuksuz yargılanabilecek olsa da göçmenlik kayıtlarının detaylı incelenmesi gerektiğini belirterek, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

“Kefaleti ödese bile tutuklu kalacak”

Akkan’ın duruşmasında avukatı George LaMarche ve Türkçe çeviri yapan bir tercüman da katıldı. Akkan’ın avukatı LaMarche duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, savcılığın müvekkilinin göçmenlik durumunu incelemek üzere tutukluluk halinin devamını talep ettiğini belirtti. LaMarche, Akkan’ın kefalet tutarını ödese bile, federal tutuklama kararı nedeniyle şu anda dışarı çıkamayacağını ifade etti.

Akkan’ın 15 yaşında bir kıza tecavüz ettiği iddiası New York yerel basınının manşetlerinde yer bulmuş, yerel televizyon kanalları, “son dakika” olarak verdikleri haberi canlı yayınlarla izleyicilerine aktarmıştı. Albany’deki siyasiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de Akkan’ın duruşmasına katıldı.

“Olay ve iddialarla ilgili bazı tutarsızlar var”

Polisin uzun bir süre konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmemesi tepkilere neden oldu. Yerel medya, Akkan’ın tutuklanma süreci ve tecavüz iddiasıyla ilgili açıklamalarda bazı tutarsızlıklar olduğunu iddia etti.

Polis kayıtlarına göre, tutuklanmasının ardından dedektifler tarafından sorgulanan Akkan'ın kızla cinsel ilişkiye girdiğini kabul ettiği iddia edildi. Polisin Akkan'ı 15 yaşındaki kızı kaçırmakla değil, sadece birinci derece tecavüzle suçladığı bu olayla ilgili bazı tutarsızlıkların olduğu, polisin elinde kızın Akkan'ın aracına zorla bindirilip bindirilmediğiyle ilgili herhangi bir bilgi olup olmadığının belirsiz olduğu kaydedildi.

Yerel medyadaki haberlere göre, 14 Mayıs tarihinde tecavüze uğradığı iddia edilen kız, polise Akkan'ın kendisini zorla aracına bindirip ıssız bir yere götürdüğünü ve Toyota Prius marka aracının arka koltuğunda elindeki metal bir cisimle tehdit ederek tecavüz ettiğini söyledi. Evinden kaçtığı belirtilen 15 yaşındaki kızın Akkan’ın kullandığı araca zorla bindirildiği iddiasının doğru olmadığı da olayla ilgili iddialar arasında.

“Kız Akkan’ı fotoğrafından teşhis etti”

Polisin tecavüz olayından günler sonra 6 Haziran tarihinde Akkan'ın kullandığı aracı durdurduğu, Akkan’ın kırmızı ışıkta geçtiği için ceza aldığı belirtiliyor. Polis tarafından durdulduğu sırada Akkan’ın tecavüz şüphelisi olarak aranmadığı, bu olaydan 12 gün sonra şüpheli olarak tutuklandığı kaydedildi.

Tecavüz iddiasını araştıran dedektiflerin Akkan'ın tecavüz olayına karıştığı iddiasını doğrulamak için güvenlik kameraları ve plaka okuyuculardan kanıt topladıkları, bu kanıtlar arasında tecavüz mağduru olduğu belirtilen 15 yaşındaki kızın Akkan’ı teşhis ettiği bir fotoğrafın da bulunduğu öne sürüldü. Polisteki ifade kayıtlarına göre 9’uncu sınıfta okuyan kızın, Akkan olaydan sonra arabayla uzaklaşırken koşarak yardım istediği kaydedildi.

Emniyet müdürü neden kamuoyunu bilgilendirmediklerini açıkladı

Albany polisi, 14 Mayıs'taki kaçırma ve cinsel saldırı iddiasının ardından kamuoyunu neden bilgilendirmedikleri konusunda bilgi verdi.

Albany Emniyet Müdürü Eric Hawkins, olayla ilgili yaptığı açıklamada, bu olayın bildirilmesinin hemen ardından bir değerlendirme yapıldığını ancak halka yönelik yakın bir tehdit olmadığının tespit edildiğini belirterek, “Emniyet Müdürlüğü’nün genel uygulaması, cinsel saldırılarla ilgili bilgilerin, durumun kamu için yakın bir tehdit oluşturması gibi başka koşullar olmadıkça, mağdurun daha fazla travma yaşamasını önlemek için bir medya açıklaması yoluyla yayınlanmaması yönündedir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG