Dünyanın son vahşi doğası da bozuldu. Antartika, el değmemiş görünse de, yakından bakınca insan kaynaklı atıkların etkisi açıkça görünüyor.
Greenpeace örgütü uzmanları 3 aylık seyahatlari boyunca su ve kar örnekleri topladı. Laboratuvarlarda yapılan testler, atıkların dünyanın bu en uç noktasına kadar ulaştığını ortaya koydu.
Araştırmalar ayrıca poliflorinlenmiş ve alkilleştirilmiş ürünlerin varlığını ortaya koydu ki bu ürünler endüstriyel üretimde kullanılıyor ve vahşi yaşam için ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Tahminlere göre; her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atılıyor. Bunun etkisinin ne kadar büyük olduğunu geçen hafta Tayland’da yaşanan olay ortaya koydu; dev bir balina 8 kilogram plastik yuttuğu için öldü.
Vietnam’da bir zamanlar bakir bir plaj olan Hanoi yakınlarındaki Hau Loc plajı da plastik atıklarla kaplandı.
Mevcut durum yavaş yavaş bu konuda küresel kaygıların ortaya çıkmasını sağlıyor. Geçen hafta Hindistan Başbakanı 2022 yılına kadar tek kullanımlık plastik poşetleri yasaklama söz verdi. Mumbai kentinde Bollywood’un film yıldızları da Versova plajının temizlik çalışmalarına katıldı.
Pasifik’teki Mariana Trench’in derinliklerinden Antartika’ya kadar her yerde plastik atıklar bulunuyor.
Ekim ayında, Avrupa Birliği’nin Antartik Okyanusu için bir koruma alanı yaratılması önerisi karara bağlanacak. Eğer kabul edilirse 1.8 milyon kilometrekarelik alanıyla bu bölge dünyanın koruma altına alınmış en büyük bölgesi olacak.