Erişilebilirlik

Merkel’den Türkiye’ye Kritik Mesajlar


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de düzenlenen geleneksel yaz basın toplantısında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısının büyük bölümünü Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilimle ilgili görüşlerine ayıran Merkel, iki ülkenin ilişkilerinin çok karmaşık bir aşamada olduğunu söyledi.

Ankara ile ilişkilerin daha iyi olmasını istediğini ama bunun şu andaki gerçeğeuymadığını savunan Merkel, ilişkilerin normale dönebilmesi için Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasının gerektiğini ifade etti.

Alman vatandaşlarının tutuklanmasını 'haksızlık' olarak tanımlayan Almanya Başbakanı, “Türkiye'nin hukuk sistemi yanlış bir istikamete doğru yol alıyor” dedi.

Aralarında gazeteci Deniz Yücel ve insan hakları savunucusu Peter Steudtner'in de bulunduğu Alman vatandaşlarının tutuklanmasının Almanya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz etkilediğini belirten Merkel, “Bundan dolayı üzgünüm ama aldığımız tavır gerekliydi” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel geçen günlerde yaptığı açıklamalarda dolaylı olarak Alman turistlerin Türkiye'de tatil yapmaması çağrısında bulunmuş, Merkel de bu açıklamaları desteklediğini ima etmişti.

Merkel dün bir gazeteye verdiği röportajda da, tutuklu Almanlar ile ilişkilerin durumu arasında bağlantı kurarak, "Türkiye'ye seyahat tavsiyelerini değiştirdik;ayrıca ekonomik ilişkilerde de daha kısıtlayıcı bir tavır sergiliyoruz" demişti.

Basın toplantısında Türkiye ile Gümrük Birliği'nin genişletilmesi ile ilgili duruma da değinen Merkel, genişletilmeyi şu andaki koşullarda mümkün görmediğini vurgulayarak, hükümetinin bu konuda AB Komisyonu'nda yapılacak oylamada da karşı tavır alacağını açıkladı.

Merkel Gümrük Birliği konusunu AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yarın Berlin'de gerçekleşecek toplantıda da ele alacaklarını duyurdu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG