Erişilebilirlik

Merkel'den Sürpriz Ankara Ziyareti


Federal Hükümet Sözcüsü Stefen Seibert, Başbakan Angela Merkel’in meslektaşı Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine Pazartesi günü Ankara'ya gideceğini açıkladı. Haftalık basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan Seibert, görüşmelerin ana gündem maddesinin mülteci krizi olacağını ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Kasım ayı sonunda mutabakatı sağlanan eylem planının yaşama geçirilmesinin ayrıntılarının konuşulacağını duyurdu.

Alman gazeteciler tarafından "sürpriz" olarak yorumlanan ziyaret kararının, iki liderin dün Londra’da yapılan Suriye Donörler Konferansı’nda yaptıkları toplantıda alındığı öğrenildi. Merkel ve Davutoğlu konferans kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirmiş, Davutoğlu, Alman meslektaşına Suriye’deki son durum hakkında bilgi vererek, Rus hava operasyonları ile Suriye ordusunun ilerleyişinin Halep’den 70 bin kişinin sığınma amacıyla Türkiye sınırına yönelmesine yol açtığını aktarmıştı. Davutoğlu, Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarında IŞİD'in değil, ılımlı muhalif grupların hedef alındığı şeklindeki bilgileri de iletmişti.

Suriye’deki güncel gelişmelerin de konuşulacağını belirten hükümet sözcüsü Seibert, öncelikli olarak Ege Denizi’nde insan kaçakçılığıyla mücadele ve kaçak göçün nasıl önüne geçilebileceği gibi konuların yeniden ele alınmasına gereklilik görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'ye üç milyar Euro'luk yardım öngören eylem planına atıfta bulunan ve "İki taraf da üzerlerine düşen sorumlulukların bir bölümü yerine getirdiler" diyen sözcü, insan kaçakçılığına karşı Türkiye'nin sınırlarını daha iyi denetlemesi konusunda "yerine getirilmesi gereken bir ödev bulunduğu anlaşıldı" şeklinde görüş belirtti. Seibert Merkel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de buluşup-buluşmayacağı konusunda gelen soruları cevaplamadı, ancak Berlin’deki diplomatik çevreler Merkel’in Ekim ayındaki ziyaretinde olduğu gibi bu kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edileceğinden yola çıkıyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki diplomatik trafik geçen sonbahar aylarından bu yana hız kazandı. Merkel, 18 Ekim’de İstanbul’a yaptığı günü birlik ziyarette, Erdoğan ve Davutoğlu ile biraraya gelmiş, Suriyeliler'in göç külfetininin paylaşılması karşılığında, Türkler'e Schengen vize muafiyeti tanınabileceğini ve AB’yle yeni fasılların açılacağını söylemişti. Ardından 29 Kasım’da AB devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel’de yapılan AB Zirvesi’nde buluşan Merkel ve Davutoğlu, 22 Ocak Berlin’de düzenlenen Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nde de biraraya geldi. İki başbakanın birlikte yönettikleri konsey toplanstısında da Suriyeli sığınmacıların Türkiye üzerinden AB’ye geçişleriyle Almanya’da oluşan krizin Türkiye sınırları içinde kontrol altına alınması ana maddeyi oluşturmuştu.

İzlediği mültecilere "açık kapı" politikası nedeniyle kamuoyunun büyük bir bölümünün ve kendi partisinin bile tepkisini çeken Merkel, her fırsatta taviz vermeyeceğini tekrarlayarak çözümün, sığınmacıların Avrupa ülkelerine eşit olarak dağıtılmasıyla ilişkili olarak Türkiye’den geçtiğini yineliyor. Türkiye’nin mülteciler konusunda anahtar rol oynadığını belirten Merkel, para yardımı sonrasında alınacak önlemlerle sığınmacıların Avrupa'ya gelişinin durdurulmasını ve hayat şartlarının iyileştirip Türkiye’de kalmalarını sağlamak istiyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG