Erişilebilirlik

Gürcistan’da tartışmalı seçimi iktidar partisi kazandı, Cumhurbaşkanı halkı sonucu protesto etmeye çağırdı


Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, iktidar partisini sert bir dille eleştirerek, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, iktidar partisini sert bir dille eleştirerek, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı.

Gürcistan’da parlamento seçimini iktidar partisinin kazandığının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarını protesto etmek için halka sokaklara çıkma çağrısında bulundu.

Seçim Komisyonu, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin oyların yaklaşık yüzde 54'ünü aldığını, muhalefet partilerinin sonuca itiraz ettiğini ve gözlemcilerin önemli ihlaller bildirdiğini açıkladı.

Eski bir Gürcü Rüyası müttefiki olan ve iktidar partisini sert dille eleştiren Cumhurbaşkanı Zurabişvili, sonuçları tanımadığını bildirdi. Zurabişvili, seçimi “Rus özel operasyonu” olarak nitelendirdi ancak Rusya'nın seçimlerde doğrudan bir rolü olduğuna inanıp inanmadığı konusuna açıklık getirmedi.

Zurabişvili, Gürcü muhalefet partilerinin liderleriyle birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu tam bir sahtekarlıktı, oylarınızın tamamen elinizden alınmasıydı” dedi.

Gürcü Cumhurbaşkanı, halkı Pazartesi akşamı başkent Tiflis'in merkezinde “bu seçimleri tanımadıklarını dünyaya duyurmak için” protesto gösterisi yapmaya çağırdı.

Gürcü Rüyası'nın kurucusu Bidzina Ivanishvili
Gürcü Rüyası'nın kurucusu Bidzina Ivanishvili

Seçimde neredeyse tüm sandıkların sayıldığı açıklandı. Bu seçimler, Rusya ile bağlarını derinleştiren bir iktidar partisiyle Avrupa entegrasyonunu hızlandırmayı hedefleyen muhalefet arasında yapılacak tercih olarak gören Batı yanlısı Gürcüler için bir darbe oldu.

Komisyon, dördüncü dönemine giren Gürcü Rüyası'nın parlamentoda 2020'de elde ettiğinden bir eksikle 89 sandalye alacağını ve Batı yanlısı dört muhalefet partisinin toplam 61 sandalye kazanacağını açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil üç ayrı izleme misyonu tarafından bir dizi ihlal rapor edildi. Raporlarda oy pusulalarının çalınması, rüşvet, seçmenlerin korkutulması ve oy verme merkezlerinin yakınında yaşanan şiddet olayları da dahil olmak üzere iddia edilen ihlallerin sonucu etkilemiş olabileceği belirtildi ancak sonucun hileli olduğuna yönelik ifadeler yer almadı.

AB’den tepki

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, X'te yaptığı paylaşımda Gürcistan'ın seçim komisyonunu bildirilen ihlalleri tam olarak soruşturmaya çağırdı.

Michel, “AB'nin Gürcistan yönetimine ülkenin AB yolundaki kararlılığını göstermesi yönündeki çağrısını yineliyoruz” dedi.

Seçim komisyonu, yorum taleplerine yanıt vermedi ancak Cumartesi günü özgür ve adil bir seçim yapıldığını duyurdu. Başbakan Irakli Kobakhidze, gözlemcilerin vardığı sonuçların seçimin meşruiyeti konusunda hiçbir şüphe olmadığını gösterdiğini söyledi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze

AB genı̇şleme mücadelesı̇

Gürcistan'ı Ukrayna'daki savaşın dışında tutmak için yoğun bir kampanya yürüten Gürcü Rüyası'nın milyarder kurucusu Bidzina Ivanishvili, 2012'den bu yana en güçlü performansını sergileyen partisinin Cumartesi gecesi elde ettiği zaferi memnuniyetle karşıladı.

Seçim komisyonu verileri, partinin bazı kırsal bölgelerde yüzde 90'a varan büyük farklarla kazandığını ancak büyük şehirlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koydu.

Gürcü Rüyası, Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne katılmasını istediğini söylese de Brüksel, partinin otoriter eğilimleri nedeniyle ülkenin üyelik sürecinin dondurulduğunu açıklamıştı.

“Yabancı ajanlar” ile ilgili bir yasa ve LGBT haklarını kısıtlayan bir başka yasa çıkaran parti, Batılı ülkelerden sert eleştiriler alırken bazı Rus yetkililer tarafından övgüyle karşılandı.

Yıllarca Sovyetler Birliği'nden ayrılan en Batı yanlısı ülkelerden biri olan Gürcistan'da yapılan anketler birçok Gürcü’nün Rusya'yı ülkelerinin iki ayrılıkçı bölgesine verdiği destekten dolayı sevmediğini gösteriyor. Rusya ve Gürcistan, 2008 yılında isyancı Güney Osetya eyaleti için kısa süreli bir savaşa girmiş, Gürcistan bu savaşı kaybetmişti.

Seçim sonucu, AB'nin daha fazla eski Sovyet ülkesini bünyesine katma hedefini zora sokuyor. Geçen hafta Moldova, yapılan bir referandumla AB üyeliğini çok az farkla onayladı. Moldovalı yetkililer, oylamanın Rus müdahalesiyle gölgelendiğini söylemişti.

Bir AB yetkilisi, Gürcü muhalefetinin performansından dolayı “hayal kırıklığı” yaşandığını ancak Brüksel'in öncelikle tartışmalı bir sonucun bir açmaza yol açmasından endişe duyduğunu söyledi.

Almanya, Estonya ve Letonya dışişleri bakanlıkları, seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair haberlerden endişe duyduklarını bildirdi.

Gürcistan hükümeti, Gürcü Rüyası'nı tebrik etmekte gecikmeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Pazartesi günü ülkeyi ziyaret etmeyi planladığını duyurdu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG