Erişilebilirlik

'Merkel de Özil ve Gündoğan'la Görüştü'


21. Dünya Futbol Şampiyonası için artık saatler sayılmaya başlandı. Dört yılda bir düzenlenen ve bu kez Rusya’nın ev sahipliği yaptığı turnuva, yarın Rusya–Suudi Arabistan maçıyla start alacak. Dünyanın en önemli spor etkinliği olan şampiyonada, kupayı kazanmak için 32 takım ter dökecek.

Son dünya şampiyonu Almanya, yer aldığı F Grubu’nda Meksika, Güney Kore ve İsveç’le mücadele edecek. Futbol otoriterelerinin kupanın favorilerinden biri olarak tanımladığı Almanya, 2018 Rusya'ya, Türk kökenli futbolcuları Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’la ilgili tartışmaların gölgesinde başlıyor. İki oyuncunun, yaklaşık üç hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Londra‘da bir araya gelerek imzalı forma hediye etmeleri, ardından birlikte çektirdikleri fotoğrafların AK Parti'nin resmi sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmasına yönelik tepkiler ve eleştiriler devam ediyor.

Buluşma Alman basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’ye seçim desteği olarak yorumlanırken, Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ziyareti ve fotoğrafları "seçim kampanyası manipülasyonu" olarak nitelemişti.

Olay özellikle muhafazakar kesimden, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinden ve AK Parti muhalifi siyasetçileri de rahatsız etti. AfD'li siyasetçi Beatrix von Storch, "Erdoğan'ı kendisinin cumhurbaşkanı sayıyorsa, Özil ve Gündoğan neden Alman milli takımında oynuyor?" diye sorarken, Alman Yeşiller Partisi'nin eski lideri Cem Özdemir iki oyuncuya "futbola odaklanmaları ve hukukun üstünlüğü ile demokrasiyi yeniden düşünmeleri" çağrısında bulundu. Alman millierin antrönürü Joachim Löw eleştirelere rağmen, Mesut Özil ile İlkay Gündoğan'a önce destek, sonra da kadroda yer verdi. Oyuncularla konuştuğunu ve uyardığını söyleyen Löw, meselenin kendi açısından kapandığını duyurdu. Ancak Özil ve Gündoğan şampiyona öncesi hazırlık maçları sırasında, Alman izleyiciler tarafından ıslıklandı ve yuhalandı.

Eleştirilerin sahalara yansıması sonrasında, Cumhurbaşkanı Walter Frank Steinmeier, Alman futboluna büyük katkıları olan iki futbolcuyla bir araya geldi ve kendisine Erdoğan ziyaretiyle siyasi bir mesaj vermek istemediklerini aktardıklarını açıkladı. Sonrasında her iki futbolcu da Almanya’yı vatanları şeklinde algıladıklarını ve buradaki değerlere bağlı olduklarını açıkladılar.

Tartışmalara Başbakan Angela Merkel de katıldı. Merkel "Futbolcuların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile resim çektirmenin sonuçlarını kestiremedikleri kanaatinde olduğunu" söyledi. Almanya'nın Rusya'daki Dünya Kupası finallerinde iyi bir sonuç alabilmesi için kadrodaki bütün elemanlara ihtiyaçları olduğunu belirten Merkel, "Gündoğan ve Özil milli takım oyuncularıdır. Dolayısıyla alkışlanmalarından memnuniyet duyarım" dedi.

Son olarak ise Merkel’in geçen hafta Alman millilerinin Güney Tirollerdeki kampını ziyareti sırasında, Türk asıllı futbolcularla kapalı kapılar ardında bir araya geldiği öğrenildi. SportBild adlı futbol dergisinin haberine göre, Merkel gizli buluşmada Özil ve Gündoğan’a Erdoğan’la buluşmanın nasıl gerçekleştiğini ve çekilen fotorafların AK Parti’nin resmi sosyal medya hesabına neden aktarıldığını sordu.

Öte yandan hedefteki oyunculardan İlkay Gündoğan, Almanya Milli Takımı forması altında gördüğü protestolarla ilgili konuştu. Yaşadıklarının zor bir deneyim olduğunu söyleyen yıldız futbolcu, ''Bizim kesinlikle politik bir niyetimiz yoktu. Bu, Cumhurbaşkanımızın Steinmeier ya da Başbakanımızın Merkel olmadığını göstermez'' ifadelerini kullandı. Otoriteler tarafından yıllardır dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Mesut Özil ise, bu konuda şampiyona boyunca Alman basınıyla konuşmayacağını açıkladı.

Alman spor dünyasında gündemi belirleyen soru, bu tartışmanın Alman milli takımını turnuvada nasıl etkileyeceği. Olumsuz yansımaları olabileceğini ima eden Alman milli takım menajeri Oliver Bierhoff, “Benim ricam, futbolculara dünya şampiyonasına konsantre olmaları için bir şans tanımak” dedi. İki futbolcunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşmasını yanlış bulduğunu ama bunun abartılmaması gerektiğini söyleyen Bierhoff, “Politik bir amaçla yapmadılar. Düşüncesizce ve safça bir hata yaptılar. Birlik olmak bize zor zamanlarda yardımcı olacaktır. Rusya’da ben bunu umut ediyorum. Taraftarın olumlu desteği bizim takımımız için çok önemli” dedi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG