Almanya Federal Meclisi’nde 2020 bütçe görüşmeleri oturumunda konuşan Başbakan Angela Merkel, Türkiye’nin NATO üyeliğinin tartışılmasını eleştirdi. Son zamanlarda gündemde olan tartışmaların yanlış olduğunu belirten Merkel, NATO ve Türkiye arasında oluşan yabancılaşmaya rağmen, Türkiye’nin üyeliğinin devam etmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Türkiye’yi "Zor bir müttefik" olarak niteleyen Merkel, "Türkiye’nin NATO’da kalıp kalmaması tartışılıyor. Türkiye’nin NATO’da kalması ve NATO’nun bütünlüğü için çaba sarf etmeliyiz. Çünkü Türkiye’nin NATO için jeostratejik önemi büyük" dedi.
2 Aralık’ta Londra’da NATO’nun kuruluşunun 70'inci yıldönümü kutlamalarına katılacağını belirten Merkel, "NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" açıklamasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarını da isim vermeden eleştirdi.
NATO’nun kurulduğundan bu yana özgürlük ve barışın kalesi olduğunu söyleyen Merkel, bu konuda Almanya’nın özellikle ABD’ye teşekkür borcu olduğunu söyledi. "NATO ittifakının sürmesi Almanya’nın çıkarları açısından bugün en az Soğuk Savaş döneminde olduğu kadar önemlidir" diyen Merkel, Avrupa’nın hali hazırda kendisini koruyabilecek durumda olmadığını ifade etti.
"Suriye konusu, Türkiye ve Rusya’yla konuşmadan çözüme ulaşamaz"
Merkel, NATO’nun Afganistan ve Balkanlar’da istikrarın oluşmasına katkısını övdü. Suriye krizinin sonlandırılması için Avrupa’nın ve Almanya’nın daha aktif rol alması gerektiğini belirten Merkel, bu bağlamda da Türkiye’den bahsederek, "Suriye konusu, Türkiye ve Rusya’yla konuşmadan çözüme ulaşamaz" dedi.
Merkel, Suriye’deki savaşa çözüm bulabilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la bir araya geldiklerini hatırlattı. Almanya'nın uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olması gerektiğini vurgulayan Merkel, savunma harcamalarının daha da arttırılacağını açıkladı.
Ülkesinin NATO'nun bütçesine katkısının gelecek yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1,42'si olacağını ve bu oranın 2024 yılına kadar da yüzde 1,5'e çıkartılacağını duyuran Merkel, bu oranın 2030'lu yıllardan itibaren yüzde 2 olacağını söyledi.
NATO, en geç 2025 yılına kadar tüm üye ülkelerin savunma harcamalarını GSYH’lerinin yüzde 2’sine çıkarma kararı almıştı. ABD Başkanı Trump, yüzde 2 taahhüdünün 2025’ten de önce yerine getirilmesini talep ediyor ve sıklıkla Almanya’nın bu konuda inisiyatif almamasını eleştiriyor. NATO üyeleri arasında geçen yıl bu hedefi tutturan yalnızca ABD, Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya bulunuyor.
Çin’in Uygur politikalarını eleştirdi
Bu arada Başbakan Merkel, mecliste yaptığı konuşmada Çin’in Uygurlar’a yönelik tutumuna da değindi. Uygurlara yönelik son günlerde medyaya yansıyan haberlerin tedirginlik yarattığını ifade eden Merkel, Pekin yönetiminin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin, Uygurlar’ın yaşadığı bölgelerde inceleme yapmasına izin vermesini istedi.
Çin konusunda da isim vermeden Macron’un tutumuna atıfta bulunan Merkel, Avrupa Birliği ülkelerinin Çin’le ilişkilerinde ortak tavır belirlemesi gerektiğini söyledi. Merkel "AB için en büyük tehlikelerden biri, Çin konusunda ülkelerin kendi başlarına siyaset izlemesidir. Bundan olumsuz etkilenen Çin değil, AB olur" şeklinde konuştu.