Alman otomotiv devi Volkswagen'dan Çarşamba günü yapılan açıklamada, firmanın Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki fabrikalarını satacağı bildirildi.
Volkswagen, insan hakları örgütlerinin Uygur nüfusuna yönelik istismar ve ihlalleri belgelediği Şincan'daki faaliyetlerini sonlandırması için yıllardır artan baskı altındaydı.
En büyük pazarı olan Çin'de satışları bir süredir gerileyen Volkswagen, Çinli ortağı SAIC ile olan anlaşmasını 2040 yılına kadar, 10 yıl daha uzatacağını da açıkladı. Anlaşmayı ilk duyuran Reuters haber ajansı oldu.
Volkswagen ve SAIC'in Şincan'daki fabrikalarını, devlete ait Şanghai Lingang Kalkınma Grubu'nun bir birimi olan Şanghai Motorlu Taşıt Teftiş Ruhsatlandırma'ya (Shanghai Motor Vehicle Inspection Certification - SMVIC) satacakları ve bu şirketin tüm çalışanları devralacağı belirtildi.
Mali ayrıntıları açıklanmayan anlaşmanın şartlarına göre SMVIC, SAIC/VW'nin Turpan, Şincan ve Şanghay'daki Anting'de bulunan test pistlerini de devralacak. Böylece Volkswagen'in Şincan'da bir varlığı kalmayacak.
Pekin, Şincan'da Uygurlar'ın herhangi bir suiistimale ve insan hakkı ihlaline uğradığını reddetti.
Volkswagen'in en büyük ikinci hissedarı olan Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti dahil paydaşlar satışı memnuniyetle karşıladı.
Otomobil üreticisine Şincan'dan çekilmesi için baskı yapan birkaç yatırımcıdan biri olan hissedar Deka Investment, Volkswagen'in Şincan'dan çıkışının, konuya ilişkin tartışmaları asgari mali etkiyle sona erdireceğini kaydetti.
2013'te açılan Şincan'daki fabrika, daha önce Volkswagen'in Santana adlı modelinin montajını yapıyordu.
Fabrikanın önemi, Volkswagen'in son yıllarda istihdamı azaltması ve geriye, son kalite kontrollerini yapmak ve araçları bölgedeki bayilere teslim etmek üzere sadece 200 eleman bırakmasının ardından azalmıştı.
Yılda 50 bin adet araç üretim kapasitesine sahip olan fabrika 2019 yılından bu yana hiç araç üretmemişti.
Volkswagen, Çin genelinde üretime devam etmek için Pekin'den gelen bir koşul olarak tesisi açık tuttuğu yönündeki haberleri yalanladı. Çarşamba günü yapılan açıklamada fabrikayı satma kararının ekonomik nedenlerle alındığı kaydedildi.
Volkswagen hisseleri, Alman mavi çip şirketlerinin işlem gördüğü DAX borsa endeksine paralel olarak binde 5 düşüş gösterdi. Şirket, kendi iç pazarında işten çıkarmalar ve fabrika kapatmalar dahil büyük bir maliyet azaltma stratejisi başlatırken bu yıl yüzde 26 değer kaybetti.
İtibar riski
SAIC ile anlaşma, Pekin ile Brüksel ve Washington arasındaki ticari gerilimin arttığı bir dönemde yapıldı.
Geçtiğimiz ayın sonlarında Brüksel, Çin yapımı elektrikli araçlara ağır ithalat vergileri uygularken, ABD Başkanı seçilen Donald Trump da göreve geldiğinde Meksika ve Kanada'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin mallarına ise yüzde 10 vergi getireceğini açıklamıştı.
SAIC, mevcut yüzde 10'luk ithalat vergisine ek olarak yüzde 35.3'lük en yüksek Avrupa Birliği gümrük vergisi oranına maruz kaldı.
SAIC ile bağların derinleştirilmesi, Pekin'in bu vergilere karşı çıkan bir şirketi ve ülkeyi (Almanya) ödüllendirmesinin bir başka örneği.
Ortak girişimin iki tarafı için de karşılıklı fayda sağlayacak gibi görünen anlaşma, Volkswagen için önemli bir itibar kaygısını ortadan kaldırıyor ve firma, dünyanın en büyük otomobil pazarına erişimini sürdürüyor.
Ayrıca, otomobil üreticilerinin Çin'in durgun ekonomisinde satışları arttırmak için mücadele ettiği bir dönemde, ortakların ilişkilerindeki bir gerilim noktasını da hafifletiyor.
Volkswagen yatırımcısı Union Investment'tan Janne Werning, bunun “insan haklarının pazarlık konusu yapılamayacağını gösteren gecikmiş bir adım” olduğunu söyledi.
Çinli otomobil üreticileri, derin teknik deneyimlerine erişimden faydalanmak amacıyla genellikle Batılı otomobil üreticileriyle bağlantı kurmaya çalışıyor.
Buna karşılık Volswagen ve diğerleri, benzinli ve mazotlu motorlardan elektrik enerjisine geçerken Çin'in elektrikli araçlar alanındaki uzmanlığından yararlandı.
Volkswagen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ortak girişimin 2026 yılında Çinli tüketiciler için uzun menzilli iki model dahil 2030 yılına kadar 18 yeni model çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
Çin'de üretim yapan yabancı otomobil üreticilerinin daha önce Çinli bir otomobil üreticisi ile ortak girişim kurmaları gerekiyordu. Çin 2018 yılında bu kuralları gevşetmeye başladı ve 2022 yılından itibaren binek otomobil şirketlerinde tam yabancı mülkiyete izin verdi.
Yine de SAIC bağlantısının süresinin uzatılması, Volkswagen'in Çin devletine ait FAW, JAC Automobile Group ve son zamanlarda sadece elektrikli araç üreten Xpeng ile de ortak girişimlerinin bulunduğu Çin'de bu yapı altında faaliyet göstermeye devam etme niyetinde olduğunu gösteriyor.
Volkswagen, Xpeng ile daha çok Çinli tüketicileri hedefleyen yeni modeller geliştiriyor ve 2030 yılına kadar 30'dan fazla yeni elektrikli veya hibrit model çıkarmayı hedefliyor.
Forum