Erişilebilirlik

Merkel’in Türkiye’ye İlişkin Tereddütleri Sürüyor


Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağını düşünüyor musunuz” sorusuna “Benim tereddütlerim var fakat bu süreci devam ettirmek istiyoruz,” yanıtını verdi

Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Berlin Büyükelçisi Ahmet Resmi Efendi’nin göreve başladığı 1763 yılını Almanya’yla diplomatik ilişkilerin miladı olarak kabul ediyor. Bu nedenle Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin 250. yılına denk düşüyor.

Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğundan gezisine Kahramanmaraş’tan başladı. Dün bu kentteki Gazi Kışlası’nda bulunan Patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaret eden Merkel, bu sabah da Kapadokya’yı gezdi.

Merkel’in Ankara temaslarının en önemli durağı Başbakan Erdoğan’la Başbakanlık’ta yaptığı görüşme oldu.

Merkel: “Tereddütlerim var ancak süreci devam ettirmek istiyoruz”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine mesafeli duran Merkel’in tavır değişikliğine gidip-gitmeyeceği merak konusuydu. Bu soru, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Almanya liderine yöneltildi. Merkel, “Bir gün Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna Türkiye kamuoyunu pek tatmin etmeyen bir yanıt verdi. Almanya Başbakanı, “Biz sonucu açık bir görüşme yapıyoruz. Benim tereddütlerim var fakat bu süreci devam ettirmek istiyoruz,” dedi.

Merkel’den İrlanda Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği dönem başkanlığında, AB üyeliği müzakereleri için desteklerini rica ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, ayrıca 2015-2016 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği için katkı istedi.

Merkel: “Terörle mücadele için elimizden geleni yapacağız”

Herkesin merakla beklediği bir başka konu ise Almanya’nın terörle mücadelede nasıl bir pozisyon alacağıydı. Almanya’daki PKK’lıların Türkiye’ye iadesiyle ilgili bir soruya “Bu talepler çok hassas dikkatlice inceleniyor,” yanıtını veren Merkel, “Ağırlaştırılmış müebbet cezası olacaksa mahkemeler iadeyi kabul etmeyebiliyor. Sayın Başbakan’a da söyledim terörle mücadele konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Almanya adına şunu söyleyebilirim biz PKK temsilcilerinin terör faaliyetlerine katılmak amacıyla başka adlar altına örgütlerde çalıştıklarını biliyoruz bu konuda çok hassasız ve takip ediyoruz,” dedi.

Erdoğan: “Türkiye fiilen AB’ye girdi hukuken de girsin”

Alman gazeteciler ise iki konuya odaklanmışlardı. Biri Güney Kıbrıs seçimleri diğeri cezaevinde tutuklu bulunan gazeteciler.

Güney Kıbrıs'ta yapılan seçimin bir Kıbrıs seçimi değil Güney Kıbrıs seçimi olduğunu vurgulayan Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis’in Kıbrıs meselesine yaklaşımını görmek gerektiğini söyledi.

“Orada adil, kalıcı çözümden yana bir yaklaşım görüldüğü takdirde bizler garantör ülke olarak elimizden gelen bütün desteği verir oradaki sıkıntının giderilmesini sağlamaya çalışırız. Burada tabii Yunanistan'a da düşen görev var. Bu sıkıntıyı aşalım diyoruz ve bu noktada Türkiye hükümetinin kararlığını bilmenizi isterim'' diyen Erdoğan, Türkiye’nin Ankara Protokolü kapsamında AB ülkeleriyle ticari ilişkileri geliştirme arzusunda olduğunu vurguladı ve sözü tam üyeliğe getirdi. Erdoğan, “ Zaten şu anda AB üyesi ülkelerde 5 milyon civarında soydaşımız var. Biz zaten AB'ye fiilen girmiş durumdayız, yabancısı değiliz. İşin hukuki boyutunu da halledelim, çözelim istiyoruz. Bu iş daha verimli şekilde yürüsün.''

Erdoğan: Tutuklu gazeteci sayısı bir elin parmaklarını geçmez

Türkiye’de kuvvetler ayrılığı olduğunun altını çizen Erdoğan, tutuklu gazeteciler konusunun doğrudan bağımsız yargının inisiyatifinde olduğunun altını çizdi.

Tutuklu gazetecilerle ilgili sorulardan rahatsız olduğu bilinen recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye'de aslında tutuklu gazetecilerin sayısı parmak sayısını geçmez. Bunların tutukluluğunun nedeni de yazıları değildir. Tutukluluklarının nedeni ya darbeye teşebbüstür veya bu tür teşebbüslerin içerisinde bulunmaktır ya kaçak silah bulundurmaktır veya terör örgütüyle iltisaklı olarak bir hareketin içerisinde olmaktır. Ancak bunların çoğunun gazeteci olmadığını bilmenizi isterim,” dedi.

Merkel öğle yemeğinde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le biraraya geldi.

Bir destek talebi de Gül’den

Gül de Başbakan Erdoğan gibi Merkel’den “ahde vefa” ilkesi çerçevesinde Türkiye’nin tam üyelik sürecine destek istedi. Kahramanmaraş’a konuşlandırılan iki Patriot için başbakanın şahsında Almanya’ya teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, nüfusu 3 milyona yaklaşan Almanya'daki Türk toplumunun, Türkiye'yi her yıl ziyaret eden 5 milyon Alman turistin ve Türkiye'ye yerleşen on binlerce Alman vatandaşının, ilişkileri besleyen müstesna bir insani köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

Merkel ise Almanya'nın, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin önümüzdeki dönemde canlandırılmasını desteklediğini de dile getirdi.
XS
SM
MD
LG