“Trump Tepeleri” adlı yerleşim yerinin İsrailli sakinleri, Donald Trump'ın ABD başkanlığına geri dönmesinden memnun ve Golan Tepeleri'nin merkezindeki bu küçük, ücra yerleşime yeni bir soluk getireceğini umuyor.
Trump ilk döneminde, İsrail'in 1967 Ortadoğu savaşında Suriye'den ele geçirdiği Golan'ın kontrolünü tanıyan ilk ve tek yabancı lider oldu. İsrail de bu ileri karakola Trump'ın adını vererek ona teşekkür etti.
Ancak 2019'daki törenden sonra büyük çaplı bir yeni sakin akını gerçekleşmedi ve Trump Heights (Trump Tepeleri) ya da İbranice adıyla “Ramat Trump” yerleşiminde sadece birkaç düzine aile yaşıyor. İş olanakları sınırlı ve İsrail'in yakınlardaki Lübnan'da Hizbullah militanlarına karşı bir yıldan uzun süredir devam eden savaşı da bölgede izolasyon hissini arttırdı.
Trump'ın yeniden seçilmesi toplulukta daha fazla üye çekeceği ve güvenlik konusunda iyileştirmeleri için daha fazla fon sağlayacağı umudunu yarattı.
Trump Heights'ın yöneticisi Yarden Freimann, “Belki daha fazla farkındalık yaratabilir ve belki de buraya ve buradaki çocuklarımıza yardım etmek için biraz destek sağlayabilir” dedi.
Golan bölge konseyi başkanı Ori Kallner de, bölge sakinlerinin gelecekteki konut gelişimleri için hazırladıkları yeni asfalt yollar, elektrik direkleri ve elektrik hatları ile dolu onlarca araziyi göstererek, “Başkan Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşü kasabayı kesinlikle manşetlere taşıyor” dedi.
Savaş sürerken bölgede hayat
Suriyeliler’in 1967 savaşında terk etmek zorunda kaldığı köylerin kül rengi kalıntılarıyla çevrili olan kasaba, İsrail'in Lübnan'daki savaşı için tank, top ve asker yığdığı Hula Vadisi'nin üzerinde yer alıyor.
Vadideki çoğu kasaba boşaltılmış durumda. Trump Heights, 1 Ekim'deki Lübnan işgalinin ardından hükümetin bölgedeki tüm okulları kapatması üzerine çocuklarını yakınlardaki bir yerleşim biriminde bulunan derme çatma bir kreşe gönderiyor.
Trump Heights, Lübnan ve Suriye'ye sadece 12 kilometre uzaklıkta. Yaklaşan saldırı için yapılan uyarılar, bölge sakinlerine bir sığınağa ulaşmak için yaklaşık 30 saniye avantaj sağlıyor.
Trump diğer liderlerden farklı bir yol izledi
İsrail, kuzey topraklarına bakan stratejik bir plato olan Golan'ı 1981 yılında uluslararası alanda tanınmayan bir hamleyle ilhak etti.
Bu durum Mart 2019'da Trump'ın haber vermeksizin ABD'nin İsrail'in bölge üzerindeki kontrolünü “tamamen tanıyacağı” mesajını Twitter’da paylaşmasıyla değişti.
Trump'ın bu açıklaması, Golan'ı işgal altındaki Suriye toprağı ve İsrail'in yerleşimlerini de yasadışı kabul eden uluslararası toplumdan büyük kınama aldı.
Biden yönetimi karara dokunmadı ve ABD İsrail'in ilhakını tanıyan tek ülke olmaya devam ediyor.
Kallner, Trump'ın şimdi de Avrupa ülkelerini İsrail'in buradaki egemenliğini tanımaya ikna edeceğini umduğunu söyledi.
İsrail rakamlarına göre Golan'da yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor; bunların yaklaşık yarısı Yahudi İsrailliler, diğer yarısı ise Arap Dürziler’den oluşuyor ve bunların çoğu kendilerini hala işgal altındaki Suriyeliler olarak görüyor.
İsrail, Golan'daki yerleşimleri teşvik etti ve destekledi. Buradaki Dürzi sakinleri çiftlikler işletiyor ve İsrailliler arasında popüler olan bir turizm ve restoran sektörü var. Ancak bölge, İsrail'in ekonomik merkezi Tel Aviv'den uzaklığı nedeniyle gelişmekte zorlandı.
Bu ekonomik sıkıntı, savaş sırasında konaklama sektörünün çökmesiyle daha da kötüleşti. 28 Temmuz'da bir roket, yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Majdal Shams kentindeki bir futbol sahasında 12 Dürzi çocuğu öldürdü. İsrail aylar sonra Lübnan'ı işgal etti.
Haziran 2019'da Başbakan Benyamin Netanyahu, Trump Tepeleri için bir açılış töreni düzenledi. Dönemin ABD Büyükelçisi David Friedman törenin Trump'ın doğum gününden günler sonra yapıldığına dikkat çekerek, “Daha uygun ve daha güzel bir doğum günü hediyesi düşünemiyorum” dedi.
Başkan olarak Trump Netanyahu ile yakındı
Golan'ın tanınması Trump'ın ilk döneminde İsrail'e sunduğu bir dizi diplomatik jestten biriydi. Bunlar arasında Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması ve Amerikan büyükelçiliğinin bu tartışmalı şehre taşınması ve Arap ülkeleriyle İbrahim Anlaşmaları olarak bilinen bir dizi diplomatik anlaşmanın imzalanmadı yer alıyordu.
Trump, ikinci başkanlık dönemi için çalkantılı bölgeye barış getirme sözü verdi ancak bunun nasıl olacağını açıklamadı.
Netanyahu ilk döneminde Trump ile yakın bir ilişki içindeydi ancak Joe Biden'ın 2020 zaferini kutladığında eski başkanla ters düştü. İsrail Başbakanı Salı günü yaptığı açıklamada, Trump’ı arayarak zaferini kutlayan ilk yabancı liderlerden biri olduğunu duyurdu.
İsminin açıklanmaması koşuluyla Associated Press (AP) haber ajansına konuşan, Netanyahu’nun ofisinden bir yetkili, başbakanın yardımcılarının iyimser ve keyifli olduğunu söyledi.
İsrail lideri yaptığı açıklamada “Tarihin en büyük geri dönüşü için tebrikler! Beyaz Saray'a tarihi dönüşünüz Amerika için yeni bir başlangıç ve İsrail ile Amerika arasındaki büyük ittifaka güçlü bir yeniden bağlılık sunuyor” ifadelerini kullandı.
Forum