Erişilebilirlik

Merkel: ‘Basın Özgürlüğünün Türkiye’de Sürekli Kısıtlanması Endişe Verici’


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla ilgili bir açıklama yaptı ve gazetecilerin tutuklamasının Avrupa Birliği ile süren müzakereleri dolaylı olarak olumsuz etkileyeceğini söyledi. İsviçre Cumhurbaşkanı Johann Niklaus Schneider-Ammann ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Merkel, “En önemli değerlerden biri olan basın ve fikir özgürlüğünün Türkiye’de sürekli olarak kısıtlanmasını çok endişe verici bir gelişme olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet’e düzenlenen operasyonu “uzun süredir devam eden bir sürecin yeni ve üzücü bir halkası” olarak tanımlayan Merkel, Alman hükümetinin Türkiye’deki uygulamaların hukukun üstünlüğü ilkesine uyduğu konusunda derin kuşkuları olduğunu da belirtti. Almanya’nın tutuklanan ya da gözaltına alınan gazetecilerle dayanışma içinde olduğunu ve durumlarını yakından takip ettiğini de açıklayan Merkel, yaşanan son gelişmelerin Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerinin ana konusu olacağını ve konuyla ilgili rahatsızlığın değişik ortamlarda Türk tarafına iletileceğini vurguladı.

Pazartesi günü Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla yönetici, idareci ve yazarların gözaltına alınması sonrasında Almanya tarafından verilen ilk tepkide, Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert “Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik baskılar çok alarm verici” derken, bu konuda Türkiye’ye yönelik bir yaptırımın söz konusu olmayacağını söylemişti.

“İade talebini işleme almama hakkımız saklı”

Öte yandan Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Fethullahçı çevrelerle ilişkisi olduğu öne sürülen eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında Türkiye’den gelen iade taleplerine ilişkin, Almanya’nın siyasi nedenlerden dolayı gelen iade talepleri konusunda bunları işleme almama hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Cinayet gibi ağır suçlarda Türkiye’den gelen adli yardım taleplerini işleme aldıklarını dile getiren Maas, taleplerin siyasi sebeplerden dolayı olması durumunda bunlara onay vermeyeceklerini ifade etti.

Böhmermann davası ertelendi

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine hareket ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann’a açtığı dava, 10 Şubat 2017’ye ertelendi. Davanın ilk duruşması Hamburg’da görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Michael-Hubertus von Sprenger ve Jan Böhmermann’ın avukatı Christian Scherz’i dinleyen hakim, duruşmayı erteledi. Mahkeme, Mart ayında Alman İkinci Kanalı ZDF’de yayınlanan programında okuduğu şiirde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği öne sürülen Böhmermann’ın basın ve sanat özgürlüğü sınırlarını aşıp aşmadığına ilişkin karar verecek

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG