Ortaokulu bitiren öğrencilerin, hangi liseye gideceğini belirleyen Liselere Giriş Sınavı (LGS) bugün yapıldı. 81 ilde yapılan LGS’ye, 1 milyon 236 bin öğrenci katıldı. Sınav sonuçları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 30 Haziran’da açıklanacak. Öğrenciler ÖSYM’nin ilan edeceği sonuçlara göre Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, mesleki liselerle, özel okullara kayıt yaptıracak.
Sekizinci sınıf öğrencileri, iki saat 35 dakika süren sınavda sözel ve sayısal olmak üzere iki ayrı testi yanıtladı. Sözel testte 20’si Türkçe, 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil sorusu olmak üzere toplam 50 soru bulunurken sayısal test, 20 matematik ve 20 fen sorusundan oluştu.
Bu yıl fen soruları da öğrencileri terletti
Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerin en çok zorlandıkları sorular matematikten gelirken bu sınavda, fen sorularında da zorlandıklarını söyleyenlerin sayısı dikkat çekiciydi.
İstanbul Anadolu yakasında bulunan Nurettin Teksan Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerden Miray Verimoğlu, “Matematik değil de fen zorladı beni. 15 soru yapabildim. Gerçekten matematiğe göre zordu. Matematikten 10 soru yapabildim ama iyi bence. Türkçe kolaydı diğerleri de zorlamadı” derken Ekin Yurttaş bazı fen sorularını anlayamadığını söyledi.
“Sayısal sözelden daha kolaydı, ben Üsküdar Amerikan’ı istiyorum”
Bu yıl okul günleri dersten çıktıktan sonra dershaneye giderek sınava hazırlandığını söyleyen bir başka sekizinci sınıf öğrencisi Irmak Sayın, emeklerinin karşılığını alacağı düşüncesinde.
Sayın, ‘‘Benim güzel geçti, beklediğimden daha iyiydi. Bana fen çok kolay geldi. 25 dakikada bitirdim. Matematikten iki tane soruyu yetiştiremedim. İki tane boşum var o yüzden. Sayısal, bu sene sözelden daha kolaydı. Bana öyle geldi. Ben Üsküdar Amerikan’ı istiyorum. Umarım olur. Benim her gün dershanem vardı. Derslerden çıkışta oraya gittim. Şu an çok değişik hissediyorum, adeta bir boşluktayım’’ dedi.
‘‘Çok büyük stres çocuklar bu sistemi hak etmiyor’’
Sözel testin ardından verilen arada okulun bahçesinden çıkamayan çocuklarına yiyecek ve içecek veren anne babalar da sınav sırasında büyük heyecan yaşadı. Bir bölümü çevredeki kafelerde oturan, ağırlıklı bölümü de okulun önünden ayrılmayan velilerden Gülcan Yörük, hem maddi hem de manevi olarak çok zor bir sene geçirdiklerini söyledi.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yörük, ‘‘Çok büyük stres. Çocuklar bu sistemi hak etmiyor. Daha güzel şeylere layıklar ama bu sistem onları çok zorluyor. Biz hem manen hem madden çok zorlanıyoruz. Dershane var, okul var. Haydi maddiyatı bir yana bırakın maneviyat ve psikolojik olarak çok zorlanıyor. İster istemez onlara baskı yapıyoruz. Hem onlar yıpranıyor hem biz yıpranıyoruz. Abisi de dört sene önce girdi. Burak Bora Anadolu Lisesi’ni kazandı. Şimdi o da üniversite sınavına hazırlanıyor. Orada da bambaşka heyecan var’’ dedi.
Devlet liseleri gözde, yabancı özel okulların fiyatları cep yakıyor
Bu yıl ağırlıklı yarış, iyi bilinen Anadolu liseleri ve fen liseleri için olacak. En gözde okullar her zaman olduğu gibi Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Fen Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Antalya Fen Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi olacak.
Özellikle son aylarda yaşanan yüksek enflasyon, her zaman en tercih edilen okullar arasında yer alan yabancı liselerin fiyatlarında ciddi artışlara neden olacak. Birçok okul henüz fiyatlarını açıklamazken İstanbul Saint Joseph Lisesi 2022-2023 yılında yeni alacağı öğrenciler için yemek dahil olmak üzere yıllık ücretini 165 bin 148 lira olarak açıkladı. Avusturya Lisesi öğrenim ücretini 107 bin lira olarak ilan ederken Alman Lisesi ise sekizinci sınıflar için öğrenim ücretini 135 bin 450 bin lira olarak duyurdu.
Bu okullara göre daha pahalı olan Robert Kolej ve Üsküdar Amerikan Lisesi henüz 2022-2023 yılı yeni kayıt ücretlerini açıklamadılar.