Erişilebilirlik

Kuzey Kore birliklerinin Rusya için savaştığı iddiası hakkında neler biliniyor?


19 Haziran 2024 - Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin (sağda) ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin Pyongyang kenti yakınındaki uluslararası bir havaalanında düzenlenen tören sırasında birlikte yürüyor.
19 Haziran 2024 - Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin (sağda) ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin Pyongyang kenti yakınındaki uluslararası bir havaalanında düzenlenen tören sırasında birlikte yürüyor.

Ukrayna ve Güney Kore'deki yetkililer, Kuzey Kore'yi, Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya yardım etmek üzere sayıları binlerle ifade edilen asker göndermekle suçluyor.

Moskova ve Pyongyang iddiaları yalanlarken, ABD'li yetkililer de haberleri araştırmaya devam ettiklerini söyledi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'da konuşlandırılmak üzere Rusya'ya gönderilmesini protesto etmek üzere Pazartesi günü Seul'deki Rus Büyükelçisini çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun'un Rus Büyükelçi Georgi Zinoviev'i arayarak Kuzey Kore askerlerinin Rusya'dan derhal çekilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Kim, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'daki savaşa katılmasının Birleşmiş Milletler kararlarını ve tüzüğünü ihlal ettiğini, Güney Kore ve ötesinin güvenliği için ciddi tehditler oluşturduğunu söyledi.

“Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesi dahil yasadışı askeri işbirliğini en güçlü şekilde kınıyoruz” diyen Kim, “Temel güvenlik çıkarlarımızı tehdit eden eylemlere karşı elimizdeki tüm imkanları seferber ederek uluslararası toplumla birlikte karşılık vereceğiz” ifadesini kullandı.

Rus Büyükelçiliği'nin Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre Georgi Zinoviev, Kim'e, Moskova ile Pyongyang arasındaki işbirliğinin uluslararası hukuka uygun olduğunu ve Güney Kore'nin güvenlik çıkarlarına yönelik olmadığını söyledi.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Pazartesi günü Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya adına savaşmak üzere Ukrayna'ya asker göndermesi halinde bunun çatışmayı önemli ölçüde tırmandıracağını söyledi.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Yoon'un, Rutte'nin Seul'ün Kuzey Kore'nin hareketleri hakkında daha fazla bilgi paylaşmak üzere NATO'ya bir hükümet heyeti göndermesi önerisine katıldığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian da Pekin'in tüm tarafların durumu yatıştırmak için çalışmasını umduğunu dile getirdi.

Ukrayna ve Güney Kore’nin iddiaları

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 17 Ekim’de Kuzey Kore'yi Rusya'nın yanında subay konuşlandırmakla ve Moskova'nın savaş çabalarına yardım etmek üzere 10 bin asker göndermeye hazırlanmakla suçlamıştı.

18 Ekim’de Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore’nin Rusya’nın uzak doğu bölgelerindeki askeri üslerde eğitim ve iklimlendirme için, muhtemelen savaşta görevlendirilmek üzere 1500 özel kuvvet askeri sevk ettiğini bildirmişti.

Güney Kore ayrıca, Kuzey Kore yapımı KN-23 balistik füzelerinin hedeflere ateşlenmesinde rehberlik etmek üzere Ukrayna'daki cephe bölgelerini ziyaret eden onlarca Kuzey Koreli subaydan oluşan bir heyeti tanımlamak için yapay zeka yüz tanıma teknolojisini kullandığını açıkladı.

Heyette, Seul merkezli NK PRO analistleri tarafından Ri Song Jin olarak tanımlanan ve geçen yıl, lider Kim Jong Un'a füze üreten fabrikalarda eşlik ederken çekilen fotoğraflarda görülen, Kuzey Kore'nin füze geliştirmesinde kilit rol oynayan bir isim de yer aldı.

NIS, Rusya'nın Büyük Okyanus’taki filosuna ait gemilerin Kuzey Kore özel kuvvetler birliklerini 8-13 Ekim tarihleri arasında Rusya’nın doğu ucundaki Vladivostok'a taşırken tespit edildiğini ve bu çabanın yakında devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Kuzey Kore, Rusya’ya hangi sebeplerle yardım ediyor olabilir?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Haziran ayında Pyongyang'a yaptığı bir ziyaret sırasında Kim Jong Un ile imzaladığı bir anlaşmanın, her iki tarafın da diğerinin dış saldırılara karşı koymasına destek sağlamak için karşılıklı yardımlaşma maddesi içerdiğini söylemişti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bunun Rusya'nın Kore Yarımadası’ndaki bir çatışmada Pyongyang'ı destekleyebileceği ya da Kuzey Kore’nin Batı ile bir çatışmada Rusya'nın yanında yer alabileceği anlamına gelip gelmediği sorusuna, anlaşmanın “güvenlik dahil tüm alanlarda gerçekten stratejik derin işbirliği anlamına geldiğini” kaydetti.

Analistler, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah ve asker sağlayarak savaş deneyimi kazanacağını ve böylelikle fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Nükleer silah programı nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Pyongyang'ın, yabancı istihbarat ajansları ve analistler tarafından incelenen ticari uydu görüntülerine göre, Rusya'dan önemli miktarda petrol ve diğer ürünler ithal ettiği de görülüyor.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’ne bağlı bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan bir rapor, nakit sıkıntısı çeken Kuzey Kore'nin geçen yıl Rusya'ya silah satışından yaklaşık 540 milyon dolar kazandığını tahmin ediyor.

ABD ve AB’den tepkiler

Güney Kore Pazartesi günü, Kuzey Kore askerinin Rus birlikleri içinde konuşlandırılmasını protesto ettiğini Rusya Büyükelçisi’ne ilettiğini bildirdi.

Kremlin sözcüsü Peskov, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'da bulunduğuna dair haberleri “yalan haber” olarak nitelendirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 19 Ekim’de, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaşa katılmadan önce Rusya'ya asker gönderdiğine dair haberleri doğrulayamayacağını söyledi, ancak böyle bir hareketin doğru olması halinde endişe verici olacağını da sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer 18 Ekim’de yaptığı açıklamada, haberlerin doğru olması halinde bunun Rusya'nın “çaresizlik düzeyini gösterdiğini” dile getirdi.

Kuzey Kore askerlerinin savaşa etkisi ne olur?

Güney Kore, Ukrayna, ABD’den bağımsız araştırmacılar, Rusya'nın Kuzey Kore yapımı onlarca balistik füze ateşlediğini ve çok sayıda top mermisi ve tanksavar roketi aldığını söylüyor.

Askeri analistler, Rusya'nın Kuzey Kore birliklerini sahaya nasıl dahil edeceği konusunda soru işaretleri olduğunu ve silahlar gibi birliklerin de oyunun kurallarını değiştirmeyeceğini, ancak çatışmanın uzamasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG