Erişilebilirlik

Ukrayna video yayınlayarak Kuzey Kore askerlerinin Rusya'da olduğunu iddia etti 


Kuzey Kore askerleri Pyongyang'ın Kim Il Sung Meydanı'nda düzenlenen askeri geçit töreni sırasında yürüyor, 15 Nisan 2012.
Kuzey Kore askerleri Pyongyang'ın Kim Il Sung Meydanı'nda düzenlenen askeri geçit töreni sırasında yürüyor, 15 Nisan 2012.

Kuzey Kore’nin Rusya saflarında savaşmak üzere askeri birlik gönderdiğini bir süredir gündeme getiren Ukraynalı yetkililer, Rus askeri kıyafetlerini almak için sıraya girmiş onlarca Kuzey Koreli askerin görüldüğü iddia edilen bir video yayınladı.

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi tarafından yayınlanan videoda, Kuzey Koreli askerlerin Rus askerlerinden çanta, kıyafet ve diğer giysileri almak için sıraya girdiği iddia ediliyor. Associated Press (AP), videoyu bağımsız olarak doğrulayamadı.

Merkezin yöneticisi Ihor Solovey, “Bu videoyu kendi kaynaklarımızdan aldık. Güvenlik endişeleri nedeniyle videoyu bize sağlayan kaynaklardan ek doğrulama sağlayamıyoruz” dedi.

Videoda Kuzey Kore vatandaşlarına Rus ordusunun yönlendirmesi altında Rus üniformaları verildiğinin açıkça görüldüğünü söyleyen Solovey, “Ukrayna için bu video önemli çünkü bu, Kuzey Kore'nin Rusya'nın yanında savaşa katıldığını gösteren ilk video kanıtı. Artık sadece silah ve mermilerle değil, personeliyle de katılıyor” diye konuştu.

Merkez, görüntülerin yakın zaman önce bir Rus askeri tarafından çekildiğini iddia etti. Görüntülerin nasıl elde edildiği ve çekim yeri hakkında bilgi verilmedi.

Videonun yayınlanması, Ukrayna askeri istihbarat başkanı Kyrylo Budanov'un yerel medyada yaklaşık 11 bin Kuzey Koreli piyadenin şu anda Rusya'nın doğusunda eğitim gördüğünü iddia etmesinin ardından geldi.

Budanov, Kuzey Koreli askerlerin Kasım ayına kadar savaşa katılmaya hazır olacaklarını tahmin etmiş, en az 2 bin 600'ünün Ukrayna'nın Ağustos ayında saldırı başlattığı Rusya'nın Kursk bölgesine gönderileceğini söylemişti.

AP'ye konuşan Solovey, “Herhangi bir sayıda yeni askerin ortaya çıkması bir sorun çünkü hepsini yok etmek için yeni ve ek silahlara ihtiyacımız olacak” dedi.

Solovey, “Bu videonun yayılması, iki ülke resmen Ukrayna'ya karşı savaş halindeyken, bu saldırganlığı püskürtmek için daha fazla desteğe ihtiyacımız olacağı konusunda dünya kamuoyuna verilecek bir işaret olarak önem taşımaktadır” ifadesini kullandı.

Doğrulanması halinde Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'daki varlığı, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki askeri ilişkilerin yoğunlaştığının bir başka kanıtı olacak. Rusya ve Kuzey Kore, geçen yaz birbirlerine askeri yardımda bulunmayı taahhüt eden bir stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştı. Kuzey Kore silahları da daha önce Ukrayna savaşında kullanılmıştı.

ABD Savunma Bakanı LLoyd Austin, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine dair haberleri doğrulayamayacağını, ancak böyle bir adımın doğru olması halinde bu durumun endişe verici olacağını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG