Erişilebilirlik

Kuzey Kore, Güney Kore ile arasındaki sınır yolunu ve demiryolu hatlarını havaya uçurdu


15 Ekim 2024 - Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Güney Kore'de sınır hattında açıklanmayan bir yerden çekilen videodan alınan bu ekran görüntüsü, Kuzey ve Güney Kore'yi birbirine bağlayan yolda meydana gelen patlamayı gösteriyor.
15 Ekim 2024 - Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Güney Kore'de sınır hattında açıklanmayan bir yerden çekilen videodan alınan bu ekran görüntüsü, Kuzey ve Güney Kore'yi birbirine bağlayan yolda meydana gelen patlamayı gösteriyor.

Kuzey Kore, Salı günü Güney Kore ile arasındaki güçlendirilmiş sınırda yer alan yolları ve demiryolu hattının kendi tarafındaki bazı kısımlarını havaya uçurdu. Bu durum Güney Kore ordusunun uyarı ateşi açmasına neden oldu.

Güney Kore ordusu Salı günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin ağır tahkimatlı sınırın kuzey tarafındaki yol ve demiryolu hatlarının bazı bölümlerini havaya uçurduğunu açıkladı.

Kore Yarımadası’nda gerginlik artarken, Kim Jong Un liderliğindeki Pyongyang, geçen hafta "iki devletli" bir sistem için uzun süredir devam eden birleşme hedefini ortadan kaldırarak, Koreler arası yolları ve demiryollarını tamamen keseceğini ve sınırın kendi tarafındaki alanları daha da güçlendireceğini söylemişti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı (JCS) basına gönderdiği bir açıklamada, öğle saatlerinde Güney'e bağlı yolların ve demiryolu hatlarının bazı kuzey bağlantılı kısımlarının havaya uçurulduğunu söyledi.

Buna karşılık Güney Kore ordusu, Kuzey Kore ile olan askeri sınır çizgisinin güneyine uyarı ateşi açtı, ancak patlamaların sınırın Güney Kore tarafında herhangi bir hasara yol açmadığı belirtildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin halihazırda sınır boyunca kara mayınları ve bariyerler yerleştirdiğini ve Pazartesi günü ağır ekipmanlarla ek çalışmalar yaparken görüldüğünü bildirdi.

Güney Kore’nin başkenti Seul'ün sınır ötesi işlerle ilgilenen Birleşme Bakanlığı, olayı geçmişteki Koreler arası anlaşmaların açık bir ihlali olarak kınadı ve “son derece anormal” olarak nitelendirdi.

Güney Kore’nin olaydan sonra gözetim ve hazırlıklarını arttırdığı belirtildi.

Kore Yarımadası’ndaki iki ülke, 1950-53 yılları arasındaki savaşın bir barış anlaşmasıyla değil, ateşkesle sonuçlanmasının ardından teknik olarak hala savaş halinde.

Sınır ötesi bağlantılar, liderler arasında 2018'de yapılan ve artık savaş olmayacağını ve yeni bir barış döneminin açıldığını ilan ettikleri zirve dahil iki ülke arasındaki yakınlaşma dönemlerinin sembolü.

Yonhap haber ajansına göre Güney Kore, Koreler arası yolun yeniden inşası için yaklaşık 132 milyon dolar harcadı.

Kuzey Kore, Güney’i, ülkenin başkenti Pyongyang'ın üzerine insansız hava araçları göndermekle suçluyor. Kuzey Kore, Cuma günü yaptığı açıklamada, insansız hava araçlarının “çok sayıda” Kuzey karşıtı broşür dağıttığını ve bunun silahlı çatışmaya yol açabilecek siyasi ve askeri bir kışkırtma olduğunu söyledi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Pazartesi günü, insansız hava araçlarının Güney Kore ordusu ya da insanlar tarafından uçurduğuna ilişkin soruları yanıtlamayı reddetti.

15 Ekim 2024 - Güney Koreliler, Kuzey Kore'nin sınırın kendi tarafında kalan yolun ve demiryolu hattının bir kısmını havaya uçurmasıyla ilgili haberleri televizyonda izliyor.
15 Ekim 2024 - Güney Koreliler, Kuzey Kore'nin sınırın kendi tarafında kalan yolun ve demiryolu hattının bir kısmını havaya uçurmasıyla ilgili haberleri televizyonda izliyor.

Rusya gerginlikten Güney Kore'yi sorumlu tuttu, diplomasi çağrısı yaptı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü Güney Kore'yi komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore ile ilişkilerinde gerilimi arttırmakla suçladı ve Kore Yarımadası’nda sükunet ve güvenliğin yeniden tesis edilmesi için diplomasi çağrısında bulundu.

Rusya, 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana Kuzey Kore ile diplomatik ve askeri ilişkilerde yakınlaştı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un karşılıklı ziyaretlerde bulundu.

2000'lerde Rusya, nükleer testlerinin nükleer silahların yayılmasını durdurma çabalarına zarar verme tehdidinde bulunduğu gerekçesiyle Kuzey Kore'ye yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarını desteklemişti. Mart ayında ise Rusya, Kuzey Kore'nin Güvenlik Konseyi yaptırımlarını ihlal etmesini inceleyen bir uzmanlar panelinin yenilenmesine ilişkin bir BM kararını veto etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, bakanlığın internet sitesinde yaptığı açıklamda, "Bu tür eylemler (Kuzey Kore'nin) egemenliğine ve içişlerine açık bir tecavüzdür” dedi ve "Bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın sağlanması, bölünmez güvenlik temelinde yalnızca siyasi ve diplomatik yollarla mümkün. Güney Kore ve onun 'daha büyük' müttefiki ABD'nin gerçek amacı saldırganlık değilse alternatif bir yol yok” şeklinde konuştu.

Interfax haber ajansı, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in Pazartesi günü parlamento alt meclisi Duma'ya Kuzey Kore ile stratejik ortaklık anlaşmasının onaylanmasıyla ilgili bir metin sunduğunu bildirdi. Metinde, her iki tarafın da diğerine silahlı saldırı durumunda askeri yardım sağlaması gerektiği belirtildi.

Ukraynalı adli tıp uzmanları, Ukrayna şehirlerine yapılan saldırılarda kullanılan Kuzey Kore silahlarına ait izler bulduklarını söylüyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Pazartesi gecesi yaptığı video konuşmasında, "Kuzey Kore'nin savaşa fiili katılımı" konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG