Kuzey Kore, ülke lideri Kim Jong Un'un bir uranyum zenginleştirme tesisini ziyaret etmesi ve cephaneliğini güçlendirmek için nükleer silah yapımında kullanılacak daha fazla malzeme çağrısında bulunması sonrasında Cuma günü ilk kez nükleer bombaları için yakıt üreten santrifüjlerin fotoğraflarını yayınladı.
Devlet medyası, Kim'in Nükleer Silahlar Enstitüsü ve silah yapımında kullanılan nükleer malzeme üretim üssünü ziyaretine ilişkin haberinin yanında santrifüjlerin ilk fotoğraflarını da yayınladı.
Fotoğraflarda Kim, uranyum zenginleştiren metal santrifüjlerin uzun sıraları arasında yürürken görülüyor. Haber, Kim’in ziyaretinin zamanını ya da tesisin yerini net olarak belirtmedi.
İşçileri taktik nükleer silahlar için daha fazla malzeme üretmeye çağıran Kim, ülkenin nükleer cephaneliğinin ABD ve müttefiklerinden gelen tehditlere karşı koymak için hayati önem taşıdığını söyledi.
Kim, silahların “kendini savunma ve önleyici saldırı kabiliyeti” için gerekli olduğunu belirtti.
Habere göre Kuzey Kore lideri, “ABD emperyalistlerinin liderliğindeki güçlerin Kuzey Kore karşıtı nükleer tehditlerinin” kırmızı çizgiyi aştığını söyledi.
Kore Yarımadası’nda birliği teşvik eden Güney Kore Birleşme Bakanlığı, Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirme tesisi tanıtımını kınadı ve Pyongyang'ın nükleer silahlara sahip olmasını asla kabul etmeyeceğini belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, görüntüler hakkında yorum yapmadı. Kirby gazetecilere verdiği demeçte, “Sadece Kuzey Kore'nin hem nükleer hırslarını hem de balistik füze teknolojisi ve programını izlemeye devam ettiğimizi söyleyebilirim” dedi.
Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirmek için çeşitli tesislere sahip olduğuna inanılıyor. Analistler, ticari uydu görüntülerinin, uranyum zenginleştirme tesisi dahil ana Yongbyon Nükleer Bilimsel Araştırma Merkezi'nde son yıllarda inşaat yapıldığını gösterdiğini ve bunun olası bir genişlemeye işaret ettiğini söylüyor.
Uranyum doğal olarak var olan radyoaktif bir element. Ham uranyum çeşitli işlemlerden geçerek daha yüksek yoğunluklu uranyum-235 izotopunu dönüşüyor. Bu madde, nükleer yakıt elde etmede kullanılıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Rafael Grossi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, BM nükleer gözlemcisinin Yongbyon'da bir reaktörün ve bildirilen santrifüj zenginleştirme tesisinin çalışmasıyla tutarlı faaliyetler gözlemlediğini söyledi.
Yeni santrifüjler
Kim Jong Un, Kuzey Kore'nin nükleer cephaneliğini “katsayısal olarak arttırmak” amacıyla santrifüj sayısını çoğaltmak ve silah yapımında kullanılacak nükleer malzemelerin üretimini güçlendirmek için yeni bir santrifüj türünün kullanımını genişletme ihtiyacını vurguladı.
Güney Kore'nin Kore Savunma Analiz Enstitüsü'nde nükleer mühendislik uzmanı Lee Sang-kyu, fotoğraflarda görülen santrifüjlerin daha önce Kuzey Kore tarafından kullanıldığına inanılan tiplerden daha küçük ve daha kısa göründüğünü söyledi. Lee, bunun da ayrıştırma yeteneklerini geliştirmek için kendi santrifüjlerini geliştirdiğini gösterdiğini kaydetti.
Lee ayrıca fotoğrafların Kuzey Kore'nin yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum elde etmek için çok sayıda santrifüjün birbirine bağlandığı kademeli bir sistem kullandığını doğruladığını da sözlerine ekledi.
ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan Ankit Panda, yeni tip santrifüjün Kuzey Kore'nin yakıt döngüsü kapasitesini geliştirdiğini gösterdiğini söyledi.
Panda, “Kim Jong Un ayrıca Kuzey Kore'nin taktiksel nükleer silah tasarımlarının çekirdeğini uranyumun oluşturduğunu öne sürüyor gibi görünüyor” dedi.
Panda bunun dikkate değer olduğunu çünkü Kuzey Kore'nin yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoklarını, plütonyum için daha karmaşık olan sürece kıyasla daha kolay arttırabildiğini söyledi.
Büyüyen cephanelikler
Kuzey Kore 2010 yılında bazı yabancı bilim adamlarını Yongbyon'daki santrifüj tesisini görmeye davet etmişti. Ancak düşünce kuruluşu Stimson Merkezi'nden Jenny Town Cuma günü yayınlanan fotoğrafın ekipmana ait ilk ve tek fotoğraf olduğunu söyledi.
Town, fotoğraflar için, “Zenginleştirme kapasitesinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösteriyor, bu da hem yeteneklerini hem de nükleer silah cephaneliklerini arttırma konusundaki kararlılıklarını daha inandırıcı hale getiriyor” dedi.
Seul'deki Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü'nden araştırmacı olan Hong Min, bunun aynı zamanda ABD seçimlerini etkileme amacı taşıyabileceği görüşünde. Hong, bir sonraki ABD yönetimine nükleer silahsızlanmanın artık mümkün olmadığı ve Kuzey Kore'yi nükleer bir devlet olarak tanıması gerektiği mesajını göndermenin amaçlanabileceğini kaydediyor.
Rus Interfax haber ajansının bildirdiğine göre Cuma günü Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergei Şoygu, Kuzey Kore'de Kim ile biraraya gelerek ikili ve uluslararası konuları ele aldı.
Toplantı, askeri işbirliğinin derinleştiği bir dönemde iki ülke arasında gerçekleşen son üst düzey görüşme oldu. Analistlere göre Pyongyang, bu yıl üretilen yeni balistik füzeler dahil Rusya'ya silah tedarik etmeye devam ediyor.
KCNA, ayrı bir haberinde Kim'in Perşembe günü 600 mm'lik yeni bir çoklu fırlatma roket sisteminin deneme fırlatışını denetlediğini bildirdi. Güney Koreli bir yetkili, denemenin amacının Rusya'ya ihraç edilecek silahları test etmek olabileceğini söylemişti.
Kuzey Kore 2006 ve 2017 yılları arasında altı yeraltı nükleer denemesi yapmış ve daha önce nükleer savaş başlığı olduğunu söylediği unsurların fotoğraflarını yayınlamıştı.
Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının sayısına ilişkin tahminler büyük ölçüde değişiyor. Temmuz ayında Amerikan Bilim Adamları Federasyonu tarafından hazırlanan bir raporda, ülkenin 90'a kadar nükleer savaş başlığı inşa etmek için yeterli malzeme üretmiş olabileceği, ancak muhtemelen 50'ye yakın nükleer başlık monte ettiği sonucuna varıldı.
Forum