Erişilebilirlik

Kızılay’ın Çadır ve Gıda Malzemeleri Satmasına Tepki


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay’ın Ahbap gibi sivil toplum kuruluşlarına (STK) ve derneklere çadır ve çeşitli gıda malzemeleri satmasına ilişkin tepkiler büyüyor.

Ahbap kurucusu, müzisyen Haluk Levent bu sabah Fox TV'de yayınlayan Çalar Saat adlı programa katılarak, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Levent, Ahbap’ın sahada bulunan bin 800 STK’dan sadece biri olduğunu dile getirerek, AFAD’la depremin ardından işbirliği içinde olduklarını söyledi.


“'Kızılay niye çadır satıyor?' diye düşünecek vaktimiz yoktu”

Levent, “Devlet AFAD, bizler STK’yız. Önce bunun ayırıma varmak lazım. AFAD’la Ahbap’ı nasıl karşılaştırırsınız? Sosyal medyadaki ‘okyanus ötesi hesaplar’ devlet ile Ahbap’ı karşı karşıya getirdi. Sanki ben devletin karşısındayım gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Ahbap’ın kendilerine yapılan nakdi yardımlarla 15 bin 250 çadır aldığını, bunlardan 2 bin 50’sinin ise Kızılay’dan satın alındığını anlatan Haluk Levent, “Kızılay’ın çadır sattığını duyunca hemen sipariş verdik, çünkü çadır bulamıyorduk. O sırada 'Kızılay niye çadır satıyor?' diye düşünecek vaktimiz yoktu, hızlı olmalıydık. Kızılay bu çadırları niye sattı ben bilemem. AFAD da Kızılay’dan parayla çadır satın alıyor. Kızılay’ın çadırı ücretsiz verme durumunu kendileri belirler” ifadelerini kullandı.

Haluk Levent ayrıca, Kızılay'dan sadece çadır değil gıda malzemeleri de satın aldıklarını belirtti.

Kızılay: “Maliyetine verdik”

İddialara ilişkin dün Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, sosyal medyadan açıklamalarda bulunmuştu. Kınık, “maliyet fiyatına Ahbap’a 2 bin 50 çadır temin ettiklerini, Ahbap Derneği ile Türk Kızılay işbirliğinin ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu, aksini iddia edenin ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetli olduğunu” savunmuştu.

Muhalefet partilerinden "Kızılay'ın çadır ve gıda malzemesi sattığı" iddialarına tepkiler geliyor.

Ana muhalefet partisi CHP'nin Sözcüsü Faik Öztrak, "Vatandaşlarımız 'çadır, çadır' diye bağırırken başka kuruluşalara çadır satmak, ticari işlem yapmak, AKP döneminde devlette yönetim krizinin nerelere geldiğinin açık göstergesidir" açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesabından, "'İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak' anlayışıyla kurulan Türk Kızılay'ını, paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkum ettiniz. Yazıklar olsun!" diye yazdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ayni yardım paylaşımı

Diğer yandan Dışişleri Bakanlığı, bugün depremlerin ardından dış temsilciliklerin eş güdümüyle Türkiye'ye ulaştırılan ayni yardımlara ilişkin son verileri paylaştı.

Bakanlığın Twitter hesabından paylaşılan ayni yardımlarla ilgili verilerin yer aldığı grafiklere göre, deprem bölgelerinde 28 ülke 30 sahra hastanesi kurdu. Şu ana kadar 130 bin 785 çadır, 1168 yaşam konteyneri ve 1676 mobil hijyen ünitesi Türkiye'ye getirildi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer dün akşam yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerle ilgili son sayıyı paylaştı. Sezer 44 bin 374 can kaybı olduğunu söyleyerek, bölgede 21 bine yakın binada arama-kurtarma çalışmalarının ise tamamlandığını dile getirdi.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG