Erişilebilirlik

Kıpti Yayın Yönetmeni: 'Siyasi İslam Popüler Değil'


Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere elindeki haçla katılan bir Mısırlı Kıpti
Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki göstericilere elindeki haçla katılan bir Mısırlı Kıpti
Mısır’da Hristiyanlar’ın haftalık gazetesinin yayın yönetmeni Mursi’nin devrilmesini bir askeri yönetime geçiş yerine bir ‘halk darbesi’ olarak değerlendiriyor.

Vatani gazetesinin editörü Sidhom, Mübarek’in baskı rejimi sonrasında kendisi dahil birçok Mısırlı’nın Müslüman Kardeşler’in ülkeyi yönetme hakkı olduğunu düşündüğünü, ancak hareketin bunu başaramadığını söylüyor. Sidhom Mursi’nin devrilmeden önceki son aylarında halkın öfkesinin giderek arttığını ve insanların, Müslüman Kardeşler’in tek becerisinin, iktidarı ele geçirip diğer siyasi rakiplerini bertaraf etmek olduğunu düşünmeye başladığını söylüyor.

Sidhom, halk Haziran ayında sokaklara döküldüğünde ordunun kendilerini desteklemesi yönünden şanslı olduklarını da belirtiyor. Gazeteci uluslararası toplumda birçok kişi, geçici hükümeti bir askeri rejim olarak görse de ülkede birçok Mısırlı’nın gelişmeleri bir halk darbesi olarak nitelendirdiğine dikkat çekiyor. Halkın darbesine ordu destek vermiş.

Ordunun Mursi’nin görevden alınmasını protesto edenlere karşı uyguladığı şiddet sonucunda yüzlerce kişinin ölmesi, uluslararası kamuoyu tarafından kınandı. Ancak yayın yönetmeni bu noktadan sonra Mursi’nin başa geçmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Sidhom ayrıca ülkede bir iç savaş çıkması olasılığının da düşük olduğunu söyledi. Gazeteci altı ay önce böyle bir durumun mümkün olabileceğini ancak Müslüman ya da Hristiyan 30 milyon Mısırlı’nın sokaklara dökülmüş olmasının bu olasılığı azalttığını düşünüyor. Sidhom nereden bakılırsa bakılsın, Mısır’ın yüzde 85 ile yüzde 90’ının Müslüman Kardeşler ve siyasi İslam’ı istemediğini iddia ediyor.

Ona göre yaşananlar bir iç savaşın başladığı anlamına gelmiyor.

Ülkenin pek çok yerinde Kıpti Hristiyan kiliseleri yıkılmış ya da zarar görmüş olsa da Sidhom umutlu. Yıkılan bu kiliselerin bazılarının Müslümanlar tarafından ibadet için de kullanıldığına dikkat çekiyor. Yayın yönetmeni Hristiyan Mısırlılar’ın zor bir zamandan geçmelerine rağmen kendilerini ülkede paralel bir savaş içinde bulmalarının zor olduğunu düşünüyor. Sidhom Hristiyanlar’ın güçlü bir Mısırlı kimliğine sahip olduğunu belirtiyor. Gazeteciye göre bazı güçler, ülkede dinsel bir çatışma yaratıp uluslararası toplumu Hristiyanlar’ı ve kiliselerini kurtarmaya çağırmak isteyebilir. Sidhom, Mısırlı Hristiyanlar’ın böyle bir şeye yanaşmayacağını düşünüyor.

Genel yayın yönetmeni Mısırlı Kıptiler’in Papa’sı İkinci Tavadros’la hemfikir. Zaman içinde yıkılan kiliseler Hristiyan ve Müslümanlar’ın ortak çalışmasıyla tekrar inşa edilecek.
XS
SM
MD
LG