Erişilebilirlik

“Jamaika Koalisyonu” Kurulabilecek mi?


Almanya'da siyasi partiler, tam 25 gün önce yapılan genel seçimden sonra hükümetin kurulması için gereken ‘Jamaika Koalisyonu’ görüşmelerine başladı.

Birlik Partileri CDU/CSU’dan bir heyet, gün boyunca ayrı ayrı önce FDP, ardından da Yeşiller’in önde gelen politikacılarıyla ilk nabız yoklama toplantılarını yaptı.

Perşembe günü de FDP ile Yeşiller biraraya gelip kendi aralarında ortak noktaları saptamaya çalışacak. Cuma günü ise Başbakan Angela Merkel’in de katılımıyla görüşmelerin resmen başlaması ve koalisyona aday tüm partilerin üst düzey isimlerinin ilk buluşmasının yapılması hedefleniyor.

Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve federal düzeydeki seçimlere birlikte girdikleri Bavyeralı kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile Yeşiller Partisi arasındaki koalisyon ön görüşmelerinin çetin geçeceği ve en erken Aralık ayında sona ereceği tahmin ediliyor. Nitekim bugünkü ilk sondaj görüşmelerini değerlendiren CSU Genel Başkanı ve Bavyera eyaleti Başbakanı Horst Seehofer, görüşmelerin nasıl sonuçlanacağını kestirmenin çok güç olduğunu, başarı için tüm tarafların "son derece konsantre ve özveriyle çalışmaları gerektiğini" ifade etti. Seehofer, "Gelecek hafta ve aylarda birlikte fazlasıyla zaman geçireceğiz" diyerek, görüşmelerin uzun süreceğini doğrulamış oldu.

Başbakan Merkel'in “sağ kolu” olarak nitelenen Başbakanlık Daire Başkanı Peter Altmaier de, koalisyonun kurulmasının 2018'e sarkabileceğini belirtmişti. Yeni hükümet kurulana kadar şimdiki bakanlar kurulu görevde kalacak.

Siyasi gözlemciler, FDP’nin iktidar ortaklığında başka seçeneği olmadığından için, Yeşiller’in ise diğer partilerle aralarındaki büyük ilke ve program farkına rağmen, yıllar sonra yeniden iktidara katılma uğruna koalisyona sıcak baktıklarını ve görüşmelerinin başarıyla sonuçlanacağını tahmin ediyorlar. 24 Eylül’deki seçimde, 4 yıldır iktidardaki CDU/CSU partileri ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) ciddi oy kaybı yaşamış, SPD'nin muhalefette yer alacağını açıklamasının ardından “büyük koalisyonun” tekrarlanması imkansız hale gelmişti.

Jamaika koalisyonun kurulabilmesi için Birlik Partileri ile FDP ve Yeşiller’in uzlaşması gereken konuların başında ülkeye alınacak sığınmacı sayısında üst sınırın belirlenmesi bulunuyor. Birlik Partileri ülkenin her yıl en fazla 200 bin mülteci kabul etmesi, ancak bu sayının istisnai durumlarda aşılabileceği önerisiyle görüşmelere girecek. Yeşiller partisinin üst sınır önerisine karşı olduğu biliniyor. FDP ise üst sınır belirlemek yerine, savaş mültecileri, mülteciler ve göçmenler arasında net bir ayırım yapan bir “göç yasası” talep ediyor. FDP ve Yeşiller, nitelikli göçün sağlanması için Kanada’da uygulan ‘puan sistemine’ dayalı bir yasa çıkarılmasını da talep ediyor.

Olası koalisyon Türkiye hakkında ne düşünüyor?

Partiler arasında görüş ayrılıkları olan ve uzlaşılması zor görünen bir diğer konu enerji politikaları. Yeşiller, dizel ve benzinli araçların 2030 yılına kadar üretiminin durdurulması, ayrıca ülkenin enerjisinin tümüyle yenilenebilir enerjiden sağlanmasını hükümet ortaklığı için ön koşul olarak görüyor, diğer partiler ise bu radikal önerileri reddediyor.

Olası koalisyon ortakları arasında vergi düzenlemeleri, savunma harcamaları, Avrupa Birliği ve teröre karşı önlemler gibi pek çok kritik konuda farklı görüşlerin oldukları da biliniyor. “Jamaika koalisyonu” için görüşmelere başlayan partilerin hemfikir oldukları bir konu ise Türkiye’ye olan yaklaşımları. Tüm partiler Türkiye’nin AB üyelik sürecinin sonlandırılmasını veya askıya alınmasını, Alman vatandaşı bazı gazetecilerin tutuklanması nedeniyle de Türkiye’ye ekonomik baskı yapılmasını istiyor.

Önümüzdeki haftalarda Almanya gündemini belirleyecek koalisyon görüşmelerinde hedeflenen seçenek, partilerin renklerinin (siyah-sarı-yeşil) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından dolayı “Jamaika koalisyonu” olarak adlandırılıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG