Mayıs ayında, 19 bin göçmen Kuzey Afrika’dan İtalya’ya geçti. Bu, Nisan ayında kaydedilen göçmen sayısının iki katından fazla. Akdeniz’de bir hafta içinde 13 binden fazla mülteci kurtarıldı ki bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayı.
Avrupa Birliği, mülteci teknelerini ve insan kaçakçılarını hedef alan Sofia Operasyonu’nu bir yıl daha uzatma kararı aldı.
Uzman Riccardo Fabiani, “Göçmenler ve daha da önemlisi kaçakçılar Avrupa’nın yeni mülteci politikasına ayak uyduruyor. Avrupa’ya ulaşamak için yeni yollar buluyor ve bu da mülteci sorununun hafiflemesini engelliyor” diye konuşuyor.
Şimdiye kadar 2,100’den fazla mülteci, Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldü. Haziran başında AB, göç yolları konusunda Libya gibi kilit önemdeki ülkelerle işbirliğini güçlendirme planını açıkladı. Ancak uzman Riccardo Fabiani’ye göre, Libya hükümetindeki bölünmüşlük ve milis güçleri yüzünden AB ile etkili bir işbirliği imkansız.
Uluslararası Af Örgütü de, Libya sahil güvenlik güçlerini mültecileri istismar etmekle suçluyor. Tekneleri bozulan bazı mülteciler, sahil güvenlik tarafından denizde ölüme terk edildiklerini anlatıyor. Örgütten Gauri Van Gulik, “Avrupa Birliği, Libya’ya Türkiye’den farklı muamele yapıyor. Libya’nın Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecileri ve göçmenleri bir şekilde engelleyebileceğini düşünüyor” diye konuşuyor.
Birleşmiş Milletler yetkilileri, yılın ilk beş ayında, 7 binden fazla çocuğun büyük bir risk alarak Kuzey Afrika’dan İtalya’ya yalnız başına geçtiğini söylüyor.
Birleşmiş Milletler, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan yaklaşık 235 bin mültecinin Libya’da beklediğini ve bunların arasında on binlerce çocuk da olduğunu bildiriyor.