Erişilebilirlik

İsrail’den Gazze’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’ta yeni tahliye emri


Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki İsrail-Hamas çatışması sırasında İsrail'in tahliye emrinin ardından Hamad Şehri'nden kaçıyorİsrail’den Gazze’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’ta yeni tahliye emri
Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki İsrail-Hamas çatışması sırasında İsrail'in tahliye emrinin ardından Hamad Şehri'nden kaçıyorİsrail’den Gazze’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’ta yeni tahliye emri

Filistili yerel sağlık yetkilileri, Gazze’nin kuzeyinde sığınağa dönüştürülen okul binasına düzenlenen hava saldırısında en az 80 Filistinli hayatını kaybetti. Bu olayın ardından İsrail ordusu, Pazar günü erken saatlerde Gazze'nin güneyinde daha fazla tahliye emri verdi. İsrail, Hamas’ın militan komuta merkezini hedef alındığını ve 19 savaşçının öldürüldüğünü söyledi.

İsrail, askerleri daha önce Filistinli militanlarla savaştıkları ağır tahribata uğramış bölgelere geri dönerken defalarca toplu tahliye emri verdi. Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu 10 aydır devam eden savaş nedeniyle sık sık yerinden edildi.

Yüzbinlerce kişi, sınırlı kamu hizmetinin sunulduğu bakımsız çadır kamplara veya Cumartesi günü vurulan okul gibi sığınaklara yerleşti. Filistinliler, kuşatma altındaki bölgede hiçbir yerin güvenli olmadığını söylüyor.

Son tahliye emirleri, Han Yunus'ta, ordunun roket atıldığını söylediği İsrail'in ilan ettiği insani bölgenin bir kısmını da kapsıyor.
Son tahliye emirleri, Han Yunus'ta, ordunun roket atıldığını söylediği İsrail'in ilan ettiği insani bölgenin bir kısmını da kapsıyor.

Son tahliye emirleri, Han Yunus'ta, ordunun roket atıldığını söylediği İsrail'in ilan ettiği insani bölgenin bir kısmını da kapsıyor. İsrail, Hamas ve diğer militanları sivillerin arasında saklanmak ve yerleşim bölgelerinden saldırı düzenlemekle suçluyor.

Gazze'nin en büyük ikinci kenti olan Han Yunus, bu yılın başlarında düzenlenen hava ve kara saldırısı sırasında geniş çaplı bir yıkıma uğradı. Daha önceki bir tahliye emrinin ardından on binlerce kişi geçen hafta yeniden kaçtı.

Gazzelilerin güvenli bölge arayışı

Eşyalarını kucaklarında taşıyan yüzlerce aile Pazar günü erken saatlerde evlerini ve sığınaklarını terk ederek sığınacak bir yer aradı.

"Nereye gideceğimizi bilmiyoruz," diyen üç çocuk annesi Emel Ebu Yahya, Haziran ayında Han Yunus'a dönmüş. "Bu benim dördüncü göçüm," diyen 42 yaşındaki kadının kocası Mart ayında İsrail'in hava saldırısında ölmüş.

Sahil boyunca yayılmış bir çadır kampı olan Muvasi'ye gittiklerini ancak yer bulamadıklarını söyledi.

50'li yaşlarında beş çocuk babası Ramazan İsa, geniş ailesinin 17 üyesiyle birlikte Han Yunus'tan kaçarak Pazar günü erken saatlerde Gazze'nin merkezine doğru yürüyen yüzlerce kişiye katıldı. "Ne zaman bir yere yerleşip kadınlar ve çocuklar için çadırlar kursak, işgal gelip bölgeyi bombalıyor," dedi. "Bu durum dayanılmaz bir hal aldı."

Gazze Sağlık Bakanlığı, 10 aydır devam eden savaşta ölen Filistinlilerin sayısının 40,000'e yaklaştığını belirtti ancak kaçının savaşçı olduğunu açıklamadı. Uluslararası uzmanlar kıtlık uyarısında bulunurken, yardım grupları bölgedeki sarsıcı insani krizi ele almakta zorlanıyor.

Savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim'de İsrail savunmasını aşarak sınır bölgelerine ve ordu üslerine saldırması, çoğu sivil 1,200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi kaçırmasıyla başladı.

ABD, Mısır ve Katar, İsrailli yetkililerin yaklaşık üçte birinin öldüğüne inandığı 110 rehinenin geri dönmesi için aylardır arabuluculuk ve ateşkes için çalışıyor. Çatışma, İsrail'in İran ve bölgedeki militan müttefikleriyle karşılıklı ateş açması nedeniyle bölgesel bir savaşı tetikleme tehdidini de beraberinde getiriyor.

Cumartesi günü gerçekleştirilen saldırı Gazze'de binlerce kişinin barındığı bir okulun içindeki camiyi hedef aldı. Gazze Sağlık Bakanlığı, 80 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 50 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu ise bu sayıya itiraz ederek 19 Hamas ve İslami Cihad militanını tam isabetle öldürdüğünü söyledi ve militanların isimlerini ve fotoğraflarını yayınladı.

Hamas ve Filistinli aktivistler, 19 kişiden ikisinin daha önceki saldırılarda öldürüldüğünü ve diğerlerinin sivil ya da Hamas karşıtı olarak bilindiğini belirterek ordunun iddialarına itiraz etti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyinin geri kalanı, geçen yılın sonlarından bu yana İsrail güçleri tarafından kuşatılmış ve dünyayla bağlantısı büyük ölçüde kesilmiş durumda; her iki tarafın açıklamalarını bağımsız olarak teyit etmek mümkün değil.

BM insan hakları ofisi, İsrail'in savaşın başlangıcından bu yana sığınak görevi gören "okullara sistematik saldırılar" düzenlediğini, 4 Temmuz'dan bu yana en az 21 okulun vurulduğunu ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin öldüğünü açıkladı.

Avrupalı liderler saldırıyı kınarken, ABD sivil kayıplara ilişkin haberlerden endişe duyduğunu açıkladı. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cumartesi günü Phoenix, Arizona'da gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yine çok fazla sivil öldürüldü. Bir rehine anlaşmasına ve ateşkese ihtiyacımız var. Anlaşmanın yapılması gerekiyor ve şimdi yapılması gerekiyor."

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG