Erişilebilirlik

Harris'ten Gazze'deki okul saldırısı açıklaması: "Yine çok fazla sivil öldü, rehine anlaşması ve ateşkes şart"


Cumartesi günü Gazze'de İsrail hava saldırısında en az 80 kişi öldü.
Cumartesi günü Gazze'de İsrail hava saldırısında en az 80 kişi öldü.

İsrail'in, Gazze’de yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 80 kişi öldü. ABD Başkan yardımcısı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris seçim kampanyası için seyahat ettiği Arizona'nın Phoenix kentinde kendisi ile birlikte seyahat eden gazetecilere konuştu. Harris saldırıya ilişkin, "Yine çok fazla sivil öldü. Bir rehine anlaşmasına bir ateşkese ihtiyacımız var yine çok fazla sivil öldü. Bir rehine anlaşmasına bir ateşkese ihtiyacımız var, anlaşmanın şimdi yapılması gerekiyor" dedi.


AFP haber ajansı, Filistinli yetkililerin açıklamasında belirtilen can kaybı sayısının bağımsız olarak henüz doğrulanmadığını ancak doğrulanması halinde bu saldırının, İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında Gazze'de 10 aydır süren savaşta tek bir saldırıda yaşanan en büyük can kaybı olabileceğini bildirdi.

Filistinli sivil savunma kurumu sözcüsü Mahmud Bassal AFP’ye yaptığı açıklamada, “Ölü sayısı şu anda 90 ila 100 arasında ve onlarca yaralı var. İsrail’in üç roketi yerinden edilmiş Filistinliler’in barındığı bir okula isabet etti” dedi.

Hamas tarafından yönetilen Gazze'deki hükümet medya ofisi saldırıda 100'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.


Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıyla başlayan savaş sırasında Gazze'de yaşayan 2,4 milyon insanın çoğu yerlerinden edildi ve birçoğu okul binalarına sığındı.

AFP'nin daha önce bölgedeki yetkililer tarafından verilen sayılara dayanarak yaptığı hesaplamaya göre, Cumartesi günkü olayla birlikte 6 Temmuz'dan bu yana Gazze'de vurulan ve 280'den fazla kişinin ölümüne yol açan okul binası saldırılarının sayısı en az 14'e yükseldi.

AFPTV'nin olay yerinden geçtiği canlı görüntülerde, avlusu olan, içinde ve dışında enkazların bulunduğu büyük bir kompleks görülüyor. Yapının bir kısmı, üst katı kısmen havaya uçmuş ve yanmış bir cami gibi görünüyor.

Görüntülerde beyaz kefene sarılmış cesetler, yerde kan lekeleri ve enkazdan yükselen dumanlar yer alıyor.

'Hassas mühimmatlar'

İsrail ordusu, Derec mahallesindeki El-Tabiin okulunda bulunduğunu öne sürdüğü bir Hamas "komuta ve kontrol merkezini" vurduğunu söyledi.

Açıklamada, "Sivillere zarar verme riskini azaltmak için hassas mühimmat kullanımı, havadan gözetleme ve istihbarat bilgileri dahil olmak üzere çok sayıda adım atıldı" denildi.

İsrail ordusu, okul sığınaklarına yönelik saldırıların ardından defalarca benzer suçlamalarda bulunarak bu binalarda Hamas militanlarının hedef alındığını ileri sürdü. Hamas, okulları, hastaneleri ve diğer sivil tesisleri askeri amaçlar için kullandığı iddialarını reddediyor.

Hamas'la birlikte savaşan militan grup İslami Cihad, saldırının "sabah namazı sırasında" gerçekleştiğini söyledi.

Gazze hükümeti medya ofisi genel müdürü İsmail El-Tavabta AFP'ye yaptığı açıklamada saldırının "100'den fazla şehit ve çoğu ağır ve kritik durumda olan onlarca yaralı ile sonuçlandığını" söyledi.

Gazze hükümeti medya kaynakları, saldırının hedefi olan okulda yarısı kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 250 kişinin bulunduğunu açıkladı.

Filistinli sivil savunma ajansı Perşembe günü, İsrail ordusunun Gazze’de iki okulu vurduğunu ve 18'den fazla kişinin öldüğünü duyurdu. Ajansa göre bu saldırı, geçtiğimiz Pazar günü şehirde en az 30 kişinin öldüğü iki okulun daha vurulmasının ardından geldi.

İsrail ordusu her iki olayda da Hamas'ın komuta merkezlerini vurduğunu söyledi.

İsrail Hamas'ı yok etme sözü verdi ve Ocak ayında ordu, grubun Gazze'nin kuzeyindeki komuta yapısını dağıttığını açıkladı. Ancak ordu o tarihten bu yana militanlarla savaşmak iddiasıyla Gazze Şeridi’nin diğer bölgelerine saldırıyor.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray, İsrail'in Cumartesi günü Gazze'deki bir okul yerleşkesine düzenlediği ve yerel sivil savunma yetkililerinin yaklaşık 100 kişinin öldüğünü söylediği hava saldırısından "derin endişe" duyduğunu açıklarken, saldırı birçok Arap ülkesi, Türkiye, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin dış politika şefi tarafından kınandı.

Beyaz Saray, "Hamas'ın okulları toplanma ve faaliyet gösterme yerleri olarak kullandığını biliyoruz, ancak İsrail'in sivillerin zarar görmesini en aza indirecek önlemleri alması gerektiğini de defalarca ve tutarlı bir şekilde söyledik" dedi.

Beyaz Saray açıklamasında ayrıca Gazze savaşında "çok sayıda sivilin öldürülmeye ve yaralanmaya devam ettiği" belirtilerek ateşkes çağrısı yinelendi.

Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da "İsrail, Gazze şehrinin Daraj mahallesindeki bir okul binasına sığınmış yüzden fazla sivili katlederek insanlığa karşı yeni bir suç işlemiştir. Bu saldırı, Netanyahu Hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini sabote etmek istediğini bir kere daha göstermiştir. İsrail’i durdurmak için adım atmayan uluslararası aktörler, bu suçlara ortak olmaktadır" denildi.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG