Erişilebilirlik

ABD: “İsrail askerlerinin gözaltındaki Filistinliler’e cinsel tacizde bulunduğu iddiaları soruşturulmalı”


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail’in, askerlerinin Filistinli tutuklulara cinsel tacizde bulunduğu iddialarını kapsamlı bir şekilde soruşturması gerektiğini belirterek, faillere karşı "sıfır tolerans" çağrısı yaptı.

Miller, İsrail'in Kanal 12 televizyonunda yayınlanan ve askerlerin bir tutukluyu gözetim kameralarından uzakta tutup kötü muamelede bulunduklarını gösteren videoyla ilgili bir soruya ve tutuklulara yönelik daha geniş kapsamlı kötü muamele iddialarına yanıt olarak, ABD'li yetkililerin videoyu incelediğini söyledi.

Miller, İsrail Ordusu’na (IDF) atıfta bulunarak, "Videoyu gördük ve tutuklulara yönelik cinsel taciz haberleri korkunç. Bunlar İsrail hükümeti ve IDF tarafından tam olarak araştırılmalı" dedi.

Miller, "Cinsel tacize, herhangi bir tutukluya tecavüze karşı sıfır tolerans olmalı, nokta. Cinsel saldırıya veya tecavüze uğramış tutuklular varsa, İsrail hükümeti, IDF bu eylemleri tam olarak soruşturmalı ve sorumlu olan herkesi yasanın tüm kapsamıyla sorumlu tutmalıdır" dedi.

Beyaz Saray da Filistinli tutuklulara yönelik tecavüz, işkence ve kötü muamele haberlerini "derinden endişe verici" olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, "Hukukun üstünlüğünün ve usulüne uygun yargılamanın sağlanması esastır" dedi.

İsrail'in Washington Büyükelçiliği sözcüsü Çarşamba günü Reuters’ın yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Ancak Filistinli tutukluların tutulduğu bazı gözaltı merkezlerinden sorumlu İsrail ordusu, daha önceki iddialara yanıt olarak, hukukun üstünlüğüne uygun şekilde faaliyet gösterdiklerini ve herhangi bir özel kötü muamele iddiasının araştırıldığını söylemişti.

Kötü muamele olayını gösterdiği düşünülen video, İsrail makamlarının Filistinli tutuklulara yönelik askerler tarafından kötü muamele iddialarını soruşturması sırasında ortaya çıktı.

Soruşturma, sağcı İsrailliler’in protestolarına yol açtı. Aşırı sağcılar, İsrail'in güneyindeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde ordunun yedek askerleri tarafından yakalanan bir tutukluya yönelik ağır kötü muamele iddiaları üzerine askeri polisin dokuz askeri gözaltına almasının ardından iki askeri tesise girmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Miller, "Bu olayda IDF'nin, olaya karıştığı iddia edilen bir grupi kişiyi tutukladığını duyurması uygun oldu" dedi.

Miller, "Bu soruşturmanın sonucu hakkında konuşmayacağım, ancak hızlı bir şekilde ilerlemeli ve eğer yasaları veya IDF'nin davranış kurallarını ihlal ettikleri belirlenirse, o zaman elbette hesap vermeleri gerekir" diye ekledi.

İsrailli insan hakları grubu B'Tselem, Pazartesi günü yayınladığı raporda, İsrail'in Ekim ayında Gazze savaşının başlamasından bu yana sistematik bir tutuklu istismarı ve işkence politikası yürüttüğünü, Filistinli tutuklulara keyfi şiddetten cinsel istismara kadar çeşitli eylemlerde bulunduğunu belirtti.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG