Erişilebilirlik

Ateşkes görüşmeleri için baskı sürerken İsrail Han Yunus’a saldırı başlattı


8 Ağustos'ta İsrail Han Yunus'ta hava saldırısı düzenlemişti
8 Ağustos'ta İsrail Han Yunus'ta hava saldırısı düzenlemişti

İsrail askerleri, Cuma günü Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine Hamas savaşçılarını hedef alan yeni bir saldırı başlattı. İsrail ordusu, geçmişteki saldırılarına rağmen, halen bölgede Hamas savaşçılarının olduğunu iddia ediyor.

Saldırı öncesi, ABD, Katar ve Mısır arabulucu olarak İsrail ve Hamas'ın ateşkes anlaşmasına varması için baskılarını yineledi.

İsrail'in tahliye emirleri, Filistinliler’in büyük ölçüde tahrip edilen Han Yunus’un doğu bölgelerinden ayrılmalarına neden oldu. Birçoğu, İsrail ordusunun Temmuz ayında şehre düzenlediği son saldırının ardından iki haftadan kısa bir süre önce evlerine geri dönmüştü.

Perşembe günü binlerce kişi küçük gaz tüpleri, şilteler, çadırlar, sırt çantaları ve battaniyeler gibi temel ihtiyaç malzemelerini taşıyarak bölgeden kaçtı.

İsrail ve ABD'li yetkililer, Hamas'ın yeni atanan üst düzey lideri ve 7 Ekim'deki İsrail’e yönelik saldırının mimarlarından biri olan Yahya Sinvar'ın Han Yunus'un altındaki tünellerde saklanıyor olabileceğine inanıyor.

İsrail ordusu Cuma günü, savaş uçaklarının şehirde savaşçılar ve silah depolama tesisleri dahil 30 Hamas hedefini vurduğunu söyledi. Ordunun açıklamasında ayrıca, birliklerinin "yer üstünde ve altında" çatışmaya girerken Hamas tünellerini ve diğer altyapıları aradığı kaydedildi.

Gazze'de 10 aydır devam eden savaşın ardından arabulucuların çabaları, Sinvar'ın selefi İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da İsrail tarafından düzenlendiği düşünülen bir patlamada öldürülmesinden bu yana askıya alınan dolaylı ateşkes müzakerelerinin yeniden başlatılmasını amaçlıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi Perşembe günü, arabulucuların 15 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha'da veya Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılması çağrısında bulunduğu görüşmelere müzakereciler gönderileceğini doğruladı.

Hamas'tan henüz bir yanıt gelmedi.

Salı günü, Hamas, Gazze'den sorumlu Sinvar'ın, Haniye'nin yerine grubun siyasi büro lideri olarak atandığını duyurdu. Haniye daha önce müzakerelerde kilit muhatap olarak görev yapmıştı.

Haniye'nin ve İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir Hizbullah komutanının öldürülmesi sonrası, Hizbullah ve İran misilleme sözü verdi.

Diplomatlar, bölgede olası bir tırmanmayı önlemek, Gazze'deki çatışmaları durdurmak ve hala esir tutulan rehineleri serbest bırakmak üzere bir anlaşmaya varmak için çabalıyor.

ABD, Mısır ve Katar ortak açıklamalarında, yeni görüşmelerin Doha veya Kahire'de yapılması çağrısında bulunarak, her iki tarafa da ilerlemeleri yönünde baskı yaptı.

Açıklamada, “Daha fazla vakit kaybedecek zamanımız yok, ayrıca herhangi bir tarafın daha fazla gecikme için bahanesi de yok” diyen yetkililer, müzakerecilerin anlaşma için bir çerçeve belirlediğini de sözlerine ekledi.

Arabulucuların, “tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde kalan uygulama sorunlarını çözen” nihai bir uzlaşma sunmaya hazır oldukları söylendi. Bunun nasıl olacağı konusunda ayrıntı verilmedi.

Sinvar'ın Hamas'ın liderlik pozisyonuna yükseltimesinin görüşmelere nasıl yansıyacağı belirsizliğini koruyor. Hamas içinde sert bir çizgide görülen Sinvar, İsrail'in onu öldürmeye yemin ettiği savaş boyunca Gazze'nin içinde saklanıyordu.

Sinvar, sahne arkasından müzakerelere yakından dahil oluyordu.

Hamas yetkilileri ve arabulucuları, müzakerecilerinin, tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında, savaşın tamamen sona ermesi ve tüm İsrail birliklerinin Gazze'den çekilmesini sağlayacak bir anlaşmanın garanti altına alınması için baskı altındayken, grubun pozisyonları konusunda düzenli olarak Sinvar’ın onayını almak için iletişime geçtiklerini söyledi.

İsrail, Gazze'den militanların güney İsrail'e baskın düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi kaçırdığı 7 Ekim saldırısının ardından Hamas'ı yok etmeye yemin etti. Kasım ayında bazı rehinelerin serbest kalmasının ardından İsrail, 39 ceset dahil Gazze'de 111 rehinenin kaldığını söyledi.

İsrail’in Gazze'deki saldırıları 39 bin 600'den fazla Filistinliyi öldürdü ve 91 bin 700'den fazla kişiyi yaraladı. Gazze'nin savaş öncesi 2,3 milyonluk nüfusunun 1,9 milyondan fazlası evlerinden sürüldü ve saldırılardan kaçmak için defalarca bölgede yer değiştirdi.

Gazzeliler’in çoğu şimdi Gazze kıyısında yaklaşık 50 kilometrekarelik bir alanda derme çatma çadır kamplarına tıkıştırılmış durumda.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG