Yemen’deki Husiler’in fırlattığı bir füzenin İsrail'in merkezini hedef almasından kısa bir süre sonra İsrail'in bir dizi yoğun hava saldırısıyla Perşembe günü erken saatlerde Yemen'in isyancıların elindeki başkenti Sana’yı ve liman kenti Hudeyde’yi vurduğu bildirildi. Saldırıda en az dokuz kişinin öldüğü belirtildi.
Perşembe günkü saldırılar, Kızıldeniz koridoruna yönelik saldırıları küresel deniz taşımacılığını büyük ölçüde etkileyen İran destekli Husiler ile çatışmanın daha da tırmanması riskini taşıyor.
İsyancılar, şu ana kadar Tahran'ın kendi tanımıyla “Direniş Ekseni’nin” diğer üyeleri olan Filistinli Hamas militan grubu ve Lübnan’daki Hizbullah'ı hedef alan yoğun askeri saldırılardan kaçınabildi.
Husiler’in kontrolündeki uydu kanalı el-Masirah, saldırıların bazılarının başkentteki elektrik santrallerinin yanı sıra Kızıldeniz'deki Ras Isa petrol terminalini hedef aldığını duyurdu.
Kanal, liman kenti Hudeyde'deki muhabirine dayanarak, yakındaki Salif limanında en az yedi kişinin, Ras Isa petrol terminalinde ise iki kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Bazı kişilerin de Hudeyde limanında yaralandığı belirtildi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada vurulan hedeflerle ilgili herhangi bir ayrıntı ya da hasar tespiti yer almadı.
Açıklamada, İsrail ordusunun vurduğu hedeflerin Husi güçleri tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı ifade edilerek, “Saldırılar Husi terör rejimini güçsüzleştirerek, İran silahlarının bölgeye sokulması da dahil olmak üzere hedefleri askeri ve terörist amaçlarla kullanmasını engellemiştir” denildi.
İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, enerji ve liman altyapısını vurduklarını belirterek, bunların isyancılar tarafından “askeri eylemlerine etkili bir şekilde katkıda bulunacak şekilde kullanıldıklarını” iddia etti.
Hagari, “İsrail kendisini ve vatandaşlarını Husi saldırılarına karşı savunmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir” dedi.
Sana'nın yaklaşık 145 kilometre güneybatısında yer alan ve isyancıların kontrolündeki Hudeyde, 10 yıldır devam eden savaşta Yemen'e yapılan gıda sevkiyatı açısından kilit öneme sahip. Ayrıca İran'dan gelen silahların bu liman üzerinden transfer edildiğine dair uzun süredir devam eden şüpheler bulunuyor.
Saldırılar, İsrail ordusunun, hava kuvvetlerinin Yemen'den fırlatılan bir füzeyi ülke topraklarına girmeden önce önlediğini açıklamasından hemen sonra düzenlendi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Önleme sırasında enkaz düşme ihtimali üzerine roket ve füze sirenleri çalındı” denildi. Tel Aviv ve çevresinde sirenler çaldı ve o sırada tepede büyük bir patlama duyuldu. Husiler füze saldırısını henüz üstlenmedi ancak ilerleyen saatlerde önemli bir askeri açıklama yapılacağını bildirdi.
İsrail, daha önce de Temmuz ayında Tel Aviv'de bir kişinin ölümüne ve 10 kişinin yaralanmasına neden olan bir Husi insansız hava aracı saldırısının ardından Hudeyde'yi ve petrol altyapısını vurmuştu. Eylül ayında ise İsrail, Başbakan Benjamin Netanyahu ülkeye dönerken isyancıların Ben Gurion havaalanını hedef alan bir füzesinin ardından Hudeyde'yi tekrar vurarak en az dört kişinin ölümüne neden oldu.
Amerikan güçleri de Husilerin Kızıldeniz koridorundaki gemilere yönelik saldırıları nedeniyle son bir yılda Husilere yönelik bir dizi saldırı düzenledi. Pazartesi günü ABD ordusunun Merkez Komutanlığı, Sana'da Husiler tarafından kullanılan ve bir zamanlar hükümetin Savunma Bakanlığı'na ev sahipliği yapan el-Ardi kompleksi olarak tanımlanan “kilit bir komuta ve kontrol tesisini” vurduğunu söyledi.
Ancak İsrail Perşembe günkü saldırıları tek başına düzenlemiş gibi görünüyor. Saldırılarla ilgili olarak isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Amerikalı bir askeri yetkili, ABD’nin bu saldırılarda bir rolü olmadığını söyledi. ABD, geçmişte Husilere yönelik saldırılar düzenlemiş olsa da Suudi Arabistan ile isyancılar arasındaki çıkmaza giren savaşta kalıcı bir ateşkese varma arzusunu da dengeliyor.
Husiler, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve 1200 kişinin ölümüne, 250 kişinin de rehin alınmasına yol açan sürpriz saldırının ardından Ekim 2023'te Gazze Şeridi'nde başlayan İsrail-Hamas savaşından bu yana 100 kadar ticari gemiyi füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Yerel sağlık yetkililerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 45 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.
Husiler dört denizcinin de öldüğü bir saldırıda bir gemiyi ele geçirdi ve ikisini batırdı. Diğer füzeler ve insansız hava araçları ya Kızıldeniz'de ABD ve Avrupa liderliğindeki ayrı koalisyonlar tarafından durduruldu ya da aralarında Batılı askeri gemilerin de bulunduğu hedeflerine ulaşamadı.
İsyancılar, İsrail'i Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü kampanyaya son vermeye zorlamak için İsrail, ABD ya da İngiltere bağlantılı gemileri hedef aldıklarını iddia ediyorlar. Ancak saldırıya uğrayan gemilerin birçoğunun çatışmayla çok az bağlantısı var ya da hiç bağlantısı yok, hatta bazıları İran'a gidiyor.
Husiler, aralarında sivillerin de bulunduğu 150 binden fazla insanın ölümüne neden olan geniş çaplı Yemen savaşında Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonla mücadele ediyor. Çatışma aynı zamanda dünyanın en kötü insani felaketlerinden birine yol açtı ve on binlerce kişinin daha öldüğüne inanılıyor.
Forum