Erişilebilirlik

İsrail, Gazze ateşkes görüşmelerini gelecek hafta yeniden başlatmayı kabul etti


İsrail ordusunun tahliye emirlerinin ardından Filistinliler Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesinden kaçıyor - 8 Ağustos 2024.
İsrail ordusunun tahliye emirlerinin ardından Filistinliler Gazze Şeridi'nin Han Yunus bölgesinden kaçıyor - 8 Ağustos 2024.

ABD, Katar ve Mısır'ın çatışmaların sona erdirilmesi ve kalan rehine ve tutukluların serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılması talebinin ardından İsrail, Gazze'deki savaşta ateşkes görüşmelerini yeniden başlatmayı kabul etti.

Olası ateşkes anlaşmasına aracılık eden üç ülke tarafından Perşembe günü yapılan ortak açıklamada, "Hem uzun süredir acı çeken Gazze halkını hem de uzun süredir acı çeken rehineleri ve ailelerini acil bir şekilde rahatlatmak için ateşkes ve rehinelerin ve tutukluların serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmanın zamanının geldiği” belirtildi.

Ortak açıklamada, "Kaybedecek daha fazla zaman ya da daha fazla gecikme için herhangi bir tarafın bahanesi yok. Rehineleri serbest bırakmanın, ateşkesi başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi" denildi.

Üç ülke, her iki tarafa da, 15 Ağustos'ta Doha ya da Kahire'de görüşmelere yeniden başlama çağrısında bulundu.

İsrail: "Müzakere heyetini 15 Ağustos'ta belirlenecek yere göndereceğiz"

ABD, Katar, Mısır’ın ortak çağrısının ardından İsrail Başbakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, “ABD ve arabulucuların önerisi doğrultusunda İsrail, çerçeve anlaşmanın uygulanmasına ilişkin ayrıntıları tamamlamak üzere müzakere heyetini 15 Ağustos'ta belirlenecek bir yere gönderecek” denildi.

Hamas’tan ise şu ana kadar, müzakereleri sonlandırmak için bir heyet göndereceğine dair bir açıklama gelmedi.

ABD jetleri bölgede

Bu arada, İran’ın olası bir saldırısına karşı İsrail'i savunmaya yardımcı olmak üzere Ortadoğu'ya yeni ABD takviye birlikleri geldi.

Bölgedeki Amerikan güçlerini denetleyen ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), F-22 Raptor'lardan oluşan uçakların Perşembe günü bölgeye ulaştığını açıkladı.

CENTCOM, savaş uçaklarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştı. Paylaşımda, “jetlerin İran ya da destekçileri tarafından bölgesel gerginliğin tırmanma olasılığını azaltmanın bir parçası olduğu” belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Sabrina Singh dün Washington'da gazetecilere verdiği brifingde, “jetlerin çok değerli bir savunma platformu olabileceğini” söyledi. Singh ayrıca, ülkesinin İsrail'i savunmaya hazır olduğunu yineledi.

Bölgesel gerilimin tırmanmasını önlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Pentagon sözcüsü, "Gerçekten görmek istediğimiz şey; gerginliğin azalması. Ateşkes anlaşmasının ilerlemesi gerekiyor ki rehineleri evlerine ulaştırabilelim. Odak noktamız bu ve ileriye dönük olarak görmek istediğimiz de bu” diye konuştu.

İsrail ordusu Perşembe günü yaptığı açıklamada kuvvetlerinin güney Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, Doueir kasabasındaki saldırılardan birinde bir evin tahrip edildiğini ancak herhangi bir can kaybı olmadığını aktardı.

İsrail, bin 200 kişinin ölümüne ve 250 kişinin rehin alınmasına yol açan 7 Ekim saldırısına misilleme olarak Hamas'ı yok etme sözü vermişti.

Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’ndeki sağlık yetkililerine göre, İsrail’in misilleme saldırılarında 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 40 bin kişi öldü.

Forum

STÜDYO VOA

Philadelphia’da beklenen buluşma: “Harris ve Trump ilk kez karşı karşıya geliyor” - 9 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG